Ο Ερντογάν δεν δίνει ψωμί στους τούρκους, αλλά από θέαμα...
Φανατισμός, ιμάμηδες και σόου από τον Ερντογάν
Αμέσως μετά τις κραυγές του Αλαχού Ακμπάρ, που υψώθηκαν στην πλημμυρισμένη από κόσμο πλατεία Σουλταναχμέτ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας στο κεφάλι το λευκό τακέ, έψαλε καθισμένος οκλαδόν στην Αγία Σοφία, μπροστά από τους παραταγμένους ιμάμηδες, μόνος, την πρώτη σούρα του Κορανίου. Λίγα λεπτά μετά ξεκίνησε το πρώτο Ναμάς, η πρώτη προσευχή στο «Τζαμί Αγία Σοφία» πλέον, 24 Ιουλίου, στοχευμένα την ίδια ημέρα που το ’23 υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης (!), χοροστατούντος του επικεφαλής της Ανώτατης Θρησκευτικής Αρχής Αλή Ερμπά, ο οποίος στο τέλος της κράδαινε ένα ξίφος στον αέρα, ουρλιάζοντας: «Οποιος τολμήσει να αγγίξει αυτό το κτίριο, θα καεί»!
Ένα εκατομμύριο κόσμος, σύμφωνα με το κρατικό TRT, χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς οι κανόνες κοινωνικής απόστασης για τον covid 19, που θερίζει ακόμη τη χώρα, είχε κατακλύσει από πολύ νωρίς το πρωί σήμερα τους αποκλεισμένους από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις δρόμους (17.000 αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις) που οδηγούν στη Αγία Σοφία. Κάποιοι, ακόμη και ερχόμενοι ειδικά για την ημέρα από το Βέλγιο και τη Γερμανία, είχαν κατασκηνώσει από χτες το βράδυ στο προαύλιο, με ταπεράκια και κουβερτάκια, ούτως ώστε να εξασφαλίζουν μια καλή κεντρική θέση για το μεγάλο γεγονός.
Η εικόνα που έβλεπες από το πρωί πάντως έξω από την Αγία Σοφία, όπου στρώθηκε πλαστικός χλοοτάπητας και τοποθετήθηκαν δυο γιγαγοντοθόνες για να αναμεταδίδεται ζωντανά το εν εξελίξει τελετουργικό εντός του μνημείου, ήταν ξανά, όπως και την περασμένη βδομάδα σουρεαλιστική. Κάποιοι είχαν κουβαλήσει και στήσει ακόμη κι ομπρέλες θαλάσσης, με τον λογότυπο αναψυκτικού, άλλοι στέκονταν για ώρα με τη σημαία της Παλαιστίνης και του Λιβάνου μπροστά από τις κάμερες, πυρωμένοι, στάζοντας. Οι περισσότερο προνοητικοί είχαν τυλίξει το κεφάλι τους, λόγω της ισχυρής ηλιοφάνειας, με μια πετσέτα, περιμένοντας στωικά απάνω στο χαλάκι που είχαν κουβαλήσει μαζί τους την έναρξη του ναμάς.
Οι ελάχιστοι ξένοι τουρίστες στα ξενοδοχεία που ανοίξανε ξανά πριν λίγες μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Σουλταναχμέτ εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτά από τα στίφη που κάθονταν χωρίς μάσκα σαν τα μυρμήγκια οκλαδόν στους δρόμους για το τελευταίο συμβολικό αλλά κραυγαλαίο κεφάλαιο στην επιχείρισης αποκεμαλοποίησης μιας χώρας, που βάλλεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, πέρα από την πανδημία. Η πόλη είχε παραλύσει από τα μέτρα ασφαλείας, καθώς ήδη από τη γέφυρα του Γαλατά απαγορευόταν η διέλευση οχημάτων. Για να προσεγγίσει κανείς την Αγια Σοφιά έπρεπε, αποβιβαζόμενος από βαποράκι, τραμ, μετρό, οχήματα ή λεωφορείο (είχαν επιστρατευτεί 25 επιπλέον για τη μέρα) να περπατήσει 1,5 ώρα!
Η πρώτη προσευχή ναμάς κράτησε 50 περίπου λεπτά, με όλο το υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, σε στάση οκλαδόν πάνω από το 2000 τ.μ μπλε χαλί, που στρώθηκε (θα συμπληρωθεί με ακόμη 2000 τ.μ εντός της χρονιάς). Τα χέρια συχνά τα είχαν απλωμένα, δεόμενοι. Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πολιτικός σύμμαχός του Ντεβλέτ Μαχτσελί του ακροδεξιού MHP άκουγε με σκυμμένο το κεφάλι το Ναμάς, ενώ πίσω τους οθόνες δεκάδων κινητών ήταν διαρκώς αναμμένες, είτε για φωτογραφίες του χώρου, είτε για selfie. Στη λίστα των 500 προσκεκλημένων VIP βρισκόταν όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας, ανάμεσά τους τo ισλαμικό κόμμα Saadat και το εθνικιστικό Iyi Ρarti της Μεράλ Ακσενέρ, πλήν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που ήταν και το μοναδικό που σήκωσε τους τόνους κατά της μετατροπής του χαρακτήρα και της χρήσης του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ηχηρή υπήρξε η απουσία του προέδρου της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, παρότι ο Μουαμέρ Ιντζέ, ο κεμαλιστής πολιτικός που κράδαινε σαν ηθοποιός φαρσοκωμωδίας κρεμμύδια και πατάτες στην προεδρική κούρσα έναντι του Ερντογάν στις εκλογές του ’18, αποτυγχάνοντας παταγωδώς, δέχτηκε να παραστεί, αλλά προσευχόμενος στη αυλή. Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχαμε απ’ το επιτελείο του δημάρχου της Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο μετριοπαθής πολιτικός σταρ έλαμψε , όπως κι ο Κιλιντζάρογλου, δια στης απουσίας του στη τελετή του Ναμάς, παρόλο που σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευτική Cumhuryietξεκαθάριζε ότι η Αγία Σοφία στη συνείδησή του είναι τζαμί από το 1453!
Η κατάσταση στην περιοχή ξέφυγε μόνο γύρω στις 11 το πρωί, οπότε το πλήθος έριξε τις μπάρες ασφαλείας θέλοντας να εισβάλει στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπου δίνονταν στους πιστούς δωρεάν χαλάκια μιας χρήσης, μάσκες και αντισηπτικά, τα οποία ωστόσο δεν πολυτίμησαν, και νερά. ‘Οσο ακόμη γράφονταν αυτές οι λέξεις ξεκινούσε πάντως ο πραγματικός πανζουρλισμός στην Αγία Σοφία, με το πλήθος διαγκωνιζόμενο να προσπαθεί να εισβάλλει στην πλατεία για τις επόμενες προσευχές εντός του μνημείου στις 17.12 , 20.36 και 22.17, απόψε .
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νέα επικοινωνιακή παράσταση που έδωσε, ως νέος εθνάρχης, βγάζοντας έναν ακόμη, τελευταίο άσσο απ’ το μανίκι του, εν όψει των πρόωρων εκλογών τις οποίες είναι αναγκασμένος να προκηρύξει ώστε να έχει το δικαίωμα, βάσει του Συντάγματος, να κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη θητεία, εξερχόμενος από την Αγία Σοφία, φορώντας πάντα μάσκα, επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Μωάμεθ το Πορθητή -ο οποίο, σημειωτέον, πρωταγωνιστούσε στα προπαγανδιστικά ψηφιακά βίντεο που παίζαν από το πρωί στα φιλοκυβερνητικά κανάλια υπενθυμίζοντας τη συντριβή της ορθόδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς. Βγαίνοντας από αυτό το πλήθος τον χειροκροτούσε. Στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε ιστορική στιγμή την ημέρα, προσθέτοντας ικανοποιημένος ότι συμπροσευχήθηκαν από κοινού στο πρώτο ναμάς 350 χιλιάδες πιστοί.
Στο φόντο του show στην Αγιά Σοφία παίχθηκε ακόμη μια παράσταση: η επιτροπή Δικαιοσύνης του Τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε αθόρυβα το πρωί το αυταρχικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των social media στη χώρα, ορίζοντας πρόστιμα για τους παραβάτες από 10 έως 100 χιλιάδες τουρκικές λίρες.
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...