Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία


Σήμερα το πρωί θα λάβει χώρα το προκλητικό και κακόγουστο σόου στην Αγιά Σοφιά, μετά την απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί, αψηφώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει σήμερα ως τζαμί με τις πύλες του ναού να ανοίγουν στις 10 το πρωί και την μουσουλμανική προσευχή να έχει προγραμματιστεί για τις 1 το μεσημέρι.

Ήδη εκατοντάδες Τούρκοι έχουν συρρεύσει έξω από τον ναό ενώ στην πρώτη τελετή θα παραστεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειές του τόσο στο θέμα της Αγια-Σοφιάς, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απώτερος σκοπός του είναι να εξιτάρει τους φανατικούς μουσουλμάνους αποκτώντας έρεισμα στις τάξεις τους και προσδοκώντας εκλογικά οφέλη.

Σήμερα στις 11.00 θα ακουστεί για πρώτη φορά στο εσωτερικό του ναού μουσουλμανική προσευχή, μετά από 86 χρόνια. Η Αγία Σοφία θα ανοίξει στις 10 το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος επιθεώρησε τις εργασίες.

Σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν μαζί τους 4 πράγματα: μάσκα, χαλάκι προσευχής, υπομονή και κατανόηση. Περίπου 20.000 στρατιώτες και αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε επίκαιρα σημεία, ενώ έγιναν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.


Όπως είπε τις προσκλήσεις τις ανέλαβε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, λέγοντας ότι "εντός του ‘τζαμιού’ και του περιβόλου έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες", ενώ στα σημεία ελέγχου η αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε χθες για δεύτερη φορά τις εργασίες και πραγματοποίησε ακόμα ένα σόου, μπροστά από τη νέα ταμπέλα που γράφει "το μεγάλο τζαμί".

Παράλληλα, ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, έκανε γνωστό πως διορίστηκαν τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ερμπάς, οι Μεχμέντ Μποϊνουκαλίν, Φερούχ Μουτγιέρ και Μπουνιαμίν Τόπκογλου διορίστηκαν ως οι τρεις ιμάμηδες. Ακόμη, οι μουεζίνηδες είναι οι: Μεχμέτ Χαντί Ντουράν, Ιμπραήμ Κομπάν, Σουκρού Ασιλερέν, Αλπκάν Τσελίκ και Ριντβάν Αμπάς.

Όπως τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα. Την ίδια ώρα, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Κατά τη διάρκεια των "εγκαινίων" έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ως 1.500 άτομα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί.

Ο Πάπας είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. "Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία", είπε. "Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται", δήλωσε ο Καλίν στο CNN.

Αποστάσεις από τις επιλογές Ερντογάν διατηρούν ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου δήλωσε με νόημα ότι θα βρίσκεται στην Άγκυρα για μια εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος Κιλιντσντάρογλου είπε ότι δεν θα παραστεί στην προσευχή γιατί δεν είναι σωστό που θα γίνει μπροστά στις κάμερες. Ενώ η αρχηγός του Καλού Κόμματος Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι θα απουσιάσει γιατί προσβλήθηκε από κορoνοϊό ένας από τους σωματοφύλακές της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]