Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]
Προσφατες Αναρτησεις

Παιχνίδια εξουσίας και… πολέμου;


Κατά πόσον η Ελλάδα έφθασε όντως ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με την Τουρκία τον Μάρτιο του 1987, είναι κάτι που έχει ήδη κρίνει - και θα συνεχίσει, βεβαίως, να κρίνει - η ιστορία, στη βάση των ντοκουμέντων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όποια κι αν είναι η απάντηση, όμως, σε αυτό το ερώτημα, γεγονός παραμένει ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν ούτως ώστε να καταδείξει πως ήταν αποφασισμένη να πάει σε πόλεμο για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο στόλος ήταν στο Αιγαίο σε θέσεις μάχης, ο ελληνικός στρατός είχε κινητοποιηθεί, οι άδειες των ένστολων είχαν ανακληθεί, έφεδροι είχαν κληθεί στα όπλα, τα στρατιωτικά νοσοκομεία ετοίμαζαν τα χειρουργεία τους και η Πολεμική Αεροπορία ήταν σε κατάσταση συναγερμού.

Τα κατάλληλα μηνύματα, δε, είχαν σταλεί, τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς το ΝΑΤΟ και την τότε ΕΟΚ, αλλά και προς τους Αμερικανούς, με το κλείσιμο της βάσης της Νέας Μάκρης.

Το έτερο μήνυμα, δε, που είχε καταστήσει σαφές τότε η Ελλάδα, πέραν της αποφασιστικότητάς της να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφορούσε στη βούλησή της να παραπέμψει τις όποιες διαφορές της με την Τουρκία και συγκεκριμένα το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, προς επίλυση στη Χάγη.


“Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας να αποδεχθεί όπως, με αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας παραπεμφθεί με το συμβατικό κι εθιμικό Διεθνές Δίκαιο”, είχε δηλώσει προς τον τότε Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Ναζμί Ακιμάν, ο αείμνηστος πλέον, Γιάννης Καψής, από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Οι παρούσες συνθήκες, με την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες ΝΑ της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προσομοιάζουν με εκείνες που συνέτρεχαν προ 33 ετών, μόνον σε ό,τι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα και στο γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κρατών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα παραμένει. Για την ακρίβεια, έχει διευρυνθεί και με το σκέλος της ΑΟΖ, δεδομένου ότι η Συνθήκη του Montego Bay (Δίκαιο της Θάλασσας) τέθηκε σε ισχύ το 1994.

Τα οικονομικά δεδομένα των δύο κρατών έχουν μεταβληθεί, όπως και τα στρατιωτικά ή ακόμη και τα πληθυσμιακά. Η Τουρκία του σήμερα, όπως βεβαίως και η Ελλάδα, δεν είναι εκείνες που ήσαν το 1987. Εντελώς διαφορετικό, δε, είναι το πολιτικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα στα δύο κράτη.

Όποια κι αν είναι η απάντηση, όμως, σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν το 1987, γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία τότε έκανε ένα βήμα πίσω. Έκτοτε, έχει αναθεωρήσει αυτή τη στάση της, τουλάχιστον δύο φορές, με αντίστοιχες NAVTEX στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ προχωρά σε ακόμη μία κίνηση αυτού του είδους.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ίσως, είναι απολύτως χρήσιμο να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους αποτράπηκε, τότε, η σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών και το πλαίσιο των ενεργειών που είχαν οδηγήσει σε εκείνο το αποτέλεσμα.

Δίχως αμφιβολία, χρήσιμα ιστορικά παραδείγματα, υπάρχουν πολλά, τα οποία καταδεικνύουν την κατεύθυνση που μπορούν να λάβουν τα πράγματα, εάν η αποφασιστικότητα απουσιάζει και εάν κυριαρχεί η ατολμία.

Δεν είναι βέβαιον ότι η Ελλάδα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη να κατέλθει σε πόλεμο το 1987, όμως, είναι απολύτως σαφές, πώς με την “πρόβα” της έπεισε ότι είναι αποφασισμένη να το πράξει.

Αντίστοιχα, δεν άφηνε καμία αμφιβολία για τη βούλησή της να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές της με τη γείτονα, στη Χάγη.

Σήμερα, κατά πόσον πληρούμε αμφότερες αυτές τις προϋποθέσεις, για την αποφυγή των... “χειρότερων”;

Ν. Γ. Δρόσος
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]