Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε ενέργεια που θα υπονομεύσει την ειρήνη στην Κύπρο


2,5 ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου τονίστηκε πως δεν θα γίνει επιτρεπτή καμία ενέργεια άλλων χωρών και παικτών

Τη στάση της μη υποχώρησης της Τουρκίας στην Κύπρο και τη Λιβύη επαναβεβαίωσε η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην Άγκυρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πάντοτε λιτή και τυπική ανακοίνωση μετά από 2,5 ώρες συνεδρίαση του ΣΕΑ, υπογραμμίζεται ότι «δεν θα γίνει επιτρεπτή καμία ενέργεια άλλων χωρών και παικτών, η οποία αγνοεί την παρουσία της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο ή υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί, ενώ τονίζεται για άλλη μια φορά η σταθερή δέσμευση της Τουρκίας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, η Άγκυρα δήλωσε τη συνέχιση της παρουσίας της και στη Λιβύη.


«Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στις απόπειρες τρίτων, που ονειρεύονται να αποκτήσουν μία θέση δίπλα στους πραξικοπηματίες, εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή στη Λιβύη, ως απάντηση στην υποστήριξη που παρείχαμε στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, που αγωνίζεται για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Λιβύη και ενάντια σε κάθε είδους πιέσεις κατά της χώρας μας κι ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το λαό της Λιβύης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της Navtex και του Καστελόριζου, θεωρείται ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο συζητήθηκε και δεν αποκλείεται τα επόμενα βήματα της Άγκυρας να φανούν τις επόμενες ημέρες.

Το ρόλο πάντως της απάντησης απέναντι στην κινητικότητα της Ελλάδας, ελλείψει δηλώσεων από την τουρκική ηγεσία, φαίνεται να έχουν αναλάβει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, με το πρακτορείο «Αναντολού» να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα υπεροχής, σε λεκτικό επίπεδο τουλάχιστον.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία πρόσβαση στην Ελλάδα στην ανατ. Μεσόγειο», τιτλοφορείται το τηλεγράφημα που περιγράφει τις εξελίξεις γύρω από το Καστελόριζο.

Παράλληλα, γίνεται επίσης προσπάθεια από πολιτικούς αναλυτές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να υποβαθμιστεί το στρατηγικό και διπλωματικό πλεονέκτημα της Αθήνας να συνομιλεί με την Ευρώπη και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κινηθεί μόνη της κατά της Τουρκίας και με την κινητοποίησή της στο Αιγαίο προσπαθεί να ανακαλύψει τους συμμάχους της ή να κρυφτεί πίσω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Η Ελλάδα ας μην ονειρεύεται ότι θα κάνει πράξη τις απερίσκεπτες πολιτικές της μέσω της ‘ευρωπαϊκής αλληλεγγύης’», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την ενόχληση της Άγκυρας στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]