Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να εμπλουτιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία


Η ανάσχεση των τουρκικών επιδιώξεων αποτελούσε ανέκαθεν στοιχείο της σύγκλισης μεταξύ της Ελλάδος και της Ρωσίας. Ιστορικά, αυτός ο στόχος δεν είχε, ωστόσο, για τις δύο χώρες το ίδιο περιεχόμενο. Για την Ελλάδα, η τουρκική προκλητικότητα ήταν το κύριο πρόβλημα για την άσκηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Για τη Ρωσία, η Τουρκία ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης που παρεμπόδιζε την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τουρκική απειλή, σταθερά προσηλωμένη στην επιλογή της να ανήκει στη Δύση. Η Ρωσία ουδέποτε την αμφισβήτησε. Από την Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ώστε να αποτραπεί η απομόνωση, την οποίαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ της επιφυλάσσουν από την πορεία της Ευρώπης. Αυτό το ευρύτερο πλαίσιο επιδρά στη ρωσική συμβολή ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως και την επίλυση του κυπριακού, όπου η συμπαράσταση της Ρωσίας ήταν πάντοτε εμφανέστερη. Ωστόσο, ο ελληνορωσικός διάλογος για την Ευρώπη μάλλον εκκρεμεί, αν και όλα τα μεγάλα σχέδια της διμερούς συνεργασίας επηρεάζονταν πάντοτε από την πορεία και το θεσμικό πλαίσιο των ευρω – ρωσικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ετέθη ένα καινούργιο ερώτημα. Αφορά στο περιεχόμενο της ρωσοτουρκικής προσέγγισης. Οι Ρώσοι φίλοι μας διαβεβαιώνουν ότι η συνεργασία μεταξύ Αγκύρας και Μόσχας δεν στρέφεται κατά της Ελλάδος. Η διαβεβαίωση είναι ακριβής. Ο Πρόεδρος Βλαντίμηρ Πούτιν, δέχθηκε προσφάτως με αξιοσημείωτη εγκαρδιότητα τα διαπιστευτήρια της νέας Ελληνίδας πρέσβειρας στη Μόσχα Αικατερίνης Νασίκα. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέϊ Μάσλωφ, αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, απορρίπτοντας την τουρκική ερμηνεία της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέϊ. Και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας «Ρωσία – Ελλάς», πρέσβης Αλεξάντρ Αλεξέεφ, θεωρεί πως η Αγία Σοφία «πρέπει να μείνει ανοικτή σε όλους».


Η Ρωσία μετέβαλε την τακτική της έναντι της Τουρκίας, θέτοντας το στρατηγικής σημασίας στόχο να αναβαθμίσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, μέσα από μια σύνθετη πορεία πολιτικής επίλυσης των ενόπλων συγκρούσεων. Η κλίμακα και η περιπλοκότητα του στρατηγικού στόχου υποδεικνύουν ότι ακόμη και έντονες ταλαντεύσεις στο ρωσοτουρκικό συνεταιρισμό στη Συρία και ρωσοτουρκικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη δεν προοιωνίζονται ταχύ τερματισμό αυτής της πολιτικής. Το ζήτημα αποτελεί αντικειμενικά θέμα του διμερούς διαλόγου μεταξύ Αθηνών και Μόσχας.

Η ρωσική διπλωματία προέτρεπε πάντοτε την Αθήνα και την Άγκυρα να επιδιώκουν επίλυση των διαφορών τους με πολιτικά μέσα, στηριγμένα στους διεθνείς κανόνες δικαίου. Ο σεβασμός τους αποτελεί παγία ελληνική θέση, το περιεχόμενο της οποίας χρειάζεται και αυτό να απασχολεί τον ελληνορωσικό διάλογο.

Χωρίς την Ευρώπη και τη Ρωσία, η ανατολική Μεσόγειος δεν ειρήνευσε ποτέ. Η Ελλάδα, οργανικό μέρος των θεσμών της ευρωπαϊκής συνεργασίας, αποτελεί γέφυρα συνεννόησης με τη Ρωσία. Αυτός δεν είναι απλώς ένας τακτικός πολιτικός ελιγμός, ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι στοιχείο της ισορροπίας, από την οποία η περιοχή έχει ανάγκη, ώστε να εισέλθει εκ νέου σε τροχιά ειρήνευσης.

Θοδωρής Ψαλιδόπουλος
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]