Λιβύη: Όλοι οι μεγάλοι παίχτες ένα βήμα πριν το «all in»
Ο Ερντογάν να «τζογάρει το πεπρωμένο του έθνους του»
Όλα δείχνουν πως οδεύουμε στο τέλος του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Λιβύη κοντά μία δεκαετία. Οι συμμαχίες έχουν σχηματισθεί, οι στρατοί είναι στις θέσεις τους και η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη.
«Τα πάντα κινούνται προς μια μαζική κλιμάκωση γύρω από την πόλη της Σύρτης» δήλωσε ο Tarek Megerisi, ειδικός αναλυτής και απεσταλμένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη χώρα της Αφρικής, στην Ahval, προσθέτοντας, «στη Τζούφρα και τη Σύρτη, εκεί θα κριθεί ο εμφύλιος».
Η Σύρτη και η ακτογραμμή μέχρι τη Βεγγάζη, που δίνει σε όποιον την κατακτήσει τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Λιβύης είναι όχι μόνο ο στόχος της Τουρκίας, αλλά και του συνόλου των δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτόν τον πόλεμο δια αντιπροσώπων που διεξάγεται στη χώρα με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκεί συναντώνται και οι κόκκινες γραμμές Αιγύπτου και Γαλλίας, τις οποίες ο Ερντογάν πρέπει να παρακάμψει, με τη Ρωσία να δίνει στρατιωτικά το «παρών» χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Η Τουρκία, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στη Συρία, έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με μεγάλους «παίχτες». Η «εισβολή» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, που η Γαλλία διατηρεί τεράστια συμφέροντα από την περίοδο της αποικιοκρατίας, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά του Παρισιού, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να δείχνει αποφασισμένος να δώσει τη μάχη κατά των τουρκικών επιδιώξεων τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας σταδιακά τις προειδοποιήσεις και τις ενέργειές του. Δεδομένων των παραπάνω ο «πόλεμος» Παρισιού – Αγκυρας να εξελίσσεται σε πολιτικής επιβίωσης και γοήτρου για τον Μακρόν, με τη νίκη να εμφανίζεται ως μονόδρομος. Οι τελευταίοι στρατιωτικοί ελιγμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
To γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, ικανό να φέρει μέχρι και σαράντα (!) μαχητικά αεροσκάφη, βρίσκεται πάνοπλο στα ανοιχτά της Λιβύης.
Αλλά η Γαλλία δεν είναι το μόνο «αγκάθι» στις φιλοδοξίες του Ερντογάν. Χθες αργά το βράδυ το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.
Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Αιγύπτιος αξιωματούχος, η Τουρκία «διακινδυνεύει το πεπρωμένο του έθνους της στη Λιβύη», με τον Ερντογάν να τζογάρει σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει…
Το χρονικό μέχρι σήμερα
Από το 2015, οι δύο αντίπαλες φατρίες και κυβερνήσεις στην Ανατολή και τη Δύση μάχονται για τον έλεγχο της Λιβύης. Η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν το GNA που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σάρατζ, ο οποίος πολεμά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.
Τον Απρίλιο του 2019, ο Χάφταρ ξεκίνησε μια μεγάλη κλίμακας εκστρατεία καταλαμβάνοντας αρκετά εδάφη, μέχρι που οι ενισχύσει τους Ερντογάν βοήθησαν τον στρατό του GNA να ανατρέψει τα δεδομένα. Από τότε η Λιβύη έχει πάρει από τη Συρία τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολεμικό «θέατρο», με τα διεθνή βλέμματα να είναι στραμμένα στη χώρα της Βορείου Αφρικής.
OnAlert
Επειδη πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι με τους "συμμαχους" μας, υπαρχει και ενας ακομα
ΑπάντησηΔιαγραφήμεγαλος "παικτης" που μενει στην αφανεια:
https://dimpenews.com/2020/05/24/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%ac%ce%be%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%bb%ce%af/
"Ισραήλ-Τουρκία κοινός άξονας σε Ιντλίμπ και Λιβύη…Πρώτο αεροπλάνο των ισραηλινών El Al Airlines έφθασε Τουρκία μετά από 10 χρόνια."
Ισραήλ Τουρκία μαζί στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη..Κοινός άξονας φαίνεται να διαμορφώνεται καθώς χαρακτηριστικά είναι 2 δεδομένα της τελευταίας περιόδου.
O διαρκής αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλε ότι το Ιράν έστειλε προηγμένα όπλα στο LNA χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τη φύση τους.
Ο Διπλωματικός Επιτετραμμένος του Ισραήλ στην Άγκυρα ο Roey Gilad σε άρθρο του με τίτλο “Τουρκία-Ισραήλ, κοινά συμφέροντα για Ιντλίμπ και COVID-19,” αναφέρει ότι “ο πόλεμος στο Ιντλίμπ έφερε στην επιφάνεια κάποια σημαντικά γεωπολιτικά δεδομένα. Ένα από αυτά είναι ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία λειτουργεί εναντίον των τουρκικών συμφερόντων…”. Αυτά τα γράφει σε άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Halimiz 21/5/20 ενώ μιλάει για εξομάλυνση των σχέσεων των 2 χωρών. O ισραηλινός διπλωμάτης απλά ομολογεί απροκάλυπτα αυτό που διαφαίνεται στο τερέν σε όλη την περιόδου της συριακής διαμάχης ότι Τουρκία και Ισραήλ πολεμούν από κοινού τη Συρία η πρώτη με εισβολή στο Βορρά και κατοχή εδάφους η δεύτερη διασφαλίζοντας την κατοχή του συριακού Γκολάν με διαρκείς βομβαρδισμούς ανά τη συριακή επικράτεια ως και εντός Δαμασκού.
Eνδεικτικό της αναθέρμανσης σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια η κρατική αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ, η El Al Airlines θα πραγματοποιήσει πτήσεις προς την Τουρκία. Λάβαμε άδεια ασφαλείας από την Τουρκία. Το φορτίο θα μεταφερθεί στο πρώτο αεροπλάνο, αναφέρει το Ynet. Το πρώτο αεροπλάνο ήδη έφθασε στην Τουρκία στην Κων/πολη και ξεδιπλώθηκαν οι σημαίες. Η ισραηλινή εταιρία θ΄ανοίξει γραμμές και με άλλους προορισμούς αυτή τη φορά στον αραβικό κόσμο πλην Ιράν.
dimpenews.com"