Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η υφαλοκρηπίδα και οι τουρκικές διεκδικήσεις


Τι ισχύει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Τι ισχύει με την υφαλοκρηπίδα και την ελληνική ΑΟΖ και ποιες είναι οι παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε «γαλάζια» περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και ελληνικά πολεμικά έχουν σπεύσει στην περιοχή, σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος», από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ εξηγεί με χάρτες τι ισχύει με την υφαλοκρηπίδα και την ελληνική ΑΟΖ με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Συγκεκριμένα γίνεται σύγκριση του χάρτη της ελληνικής, της αιγυπτιακής, της κυπριακής και της τουρκικής ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας με εκείνον που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.


Οι τουρκικές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο απεικονίζονται στον χάρτη και φτάνουν μέχρι την Ρόδο και την Κρήτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στον χάρτη του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ.

Η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία τοποθετείται περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου, στη δυτική της άκρη τέμνει τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]