Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τείχος αποτροπής στήνει η Αθήνα


Είναι πλέον σαφές πως ένα από τα μέτρα, που λαμβάνει η Αθήνα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας είναι η διεθνοποίηση της νέας φάσης της τουρκικής προκλητικότητας

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης τελούν από το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουλίου κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις μετά το νέο κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας, ήτοι την έκδοση navtex, για την διενέργεια θαλασσίων ερευνών, νοτίως του Καστελόριζου, εντός των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ, λίγες ώρες μετά την ευτυχή για την Ελλάδα κατάληξη της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Πεντάγωνο ήταν ενήμεροι από το βράδυ της Δευτέρας για τις «ύποπτες» κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, εξ ου και όπως επισημαίνουν ανώτερες στρατιωτικές πηγές δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός από το νέο γύρο της προκλητικότητας της Άγκυρας. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» ήταν το σιβύλλικο σχόλιο κυβερνητικών πηγών, που, όπως έλεγαν, απέφευγαν την δραματοποίηση της κατάστασης μετά τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια – είχε αργότερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, χάριν του καλύτερου δυνατού συντονισμού ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία έναντι της έξαρσης της τουρκικής επιιθετικότητας – τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο κα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συζητήθηκαν διεξοδικώς τα σενάρια πίσω από τη νέα τουρκική πρόκληση και κατά πόσον αυτή στρέφεται κατά της Ελλάδος, της Κύπρου ή συνιστά την πρώτη απάντηση Ερντογάν στην ενεργότερο Αιγυπτιακή εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης, που προοιωνίζεται το πράσινο φως της Βουλής της χώρας για στρατιωτική επέμβαση του Καΐρου στο θέατρο επιχειρήσεων στην ανατολική Λιβύη. Πέραν της προσπάθειας αποκωδικοποίησης των τουρκικών επιδιώξεων, το τρίγωνο Μαξίμου – Βασιλίσσης Σοφίας – Πεντάγωνο συζήτησαν επί της μορφής, που θα πάρει η ελληνική αντίδραση σε περίπτωση, που η Τουρκία πραγματώσει τις απειλές της είτε σε διπλωματικό, είτε και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε κατάσταση ετοιμότητας τελεί από χθες το μεσημέρι το Πολεμικό Ναυτικό – το 85% του στόλου μας βρίσκεται στο Αιγαίο - παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των 19 τουρκικών στρατιωτικών πλοίων, που εξήλθαν των ναυστάθμων τους, χωρίς, πάντως, έως αργά χθες το βράδυ να είναι ευκρινές, που ακριβώς κατευθύνονται ή ποια αποστολή καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Σπύρος Μουρελάτος
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]