Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Σίσι παραδίδει εκατοντάδες άρματα μάχης στον Χάφταρ για να «τελειώσει» τον πόλεμο


Τον εξοπλισμό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με ρωσικής κατασκευής αρμάτων μάχης, αποφάσισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi για να προλάβει τις εξελίξεις καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη προς υπεράσπιση του καθεστώτος της Τρίπολης.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα συνδράμει με κάθε μέσον τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, προκειμένου να καταλύσει την αντίσταση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη και να κερδίσει οριστικά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», τα αιγυπτιακά άρματα είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του Χαφτάρ και δεν θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν σε αυτά.

Ο Στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον Στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Ο διακανονισμός μεταξύ Στρατηγού και Στρατάρχη έγινε με αυτό τον τρόπο ούτε ώστε να παρακαμφθεί η απόφαση του ΟΗΕ για αποφυγή των στρατιωτικών εξοπλισμών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.


Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μας δώσει ένα χεράκι χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», τόνισε ο πρέσβης του καθεστώτος της Τρίπολης Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λιβύη θα ζητήσει από την Άγκυρα την αποστολή στρατευμάτων, ο πρέσβης δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι αυτή που θα αποφασίσει για την διαδικασία.

Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την άμυνα που υπόγραψαν οι δύο χώρες, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η συμφωνία ωφελεί και τα δύο μέρη.

«Η Τουρκία είναι μία φιλική χώρα και με τη Λιβύη την δένει η ιστορία», είπε οπότε γίνεται κατανοητό γιατί ο Αλ Σίσι βιάζεται να προσφέρει τα άρματα μάχης.

Η σύγκρουση στην Λιβύη είναι κρίσιμη και για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Βασικά η Αθήνα περιμένει από τον στρατάρχη Χάφταρ να επανορθώσει το δικό της λάθος της «αναγνώρισης» για χάρη του τότε αμερικανικού κυβερνητικού συστήματος Ομπάμα-Κλίντον.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
ProNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]