Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τούρκος αναλυτής: Υπάρχει "μάχη για θαλάσσια σύνορα"


Κρίσιμος παίκτης ο Λίβανος στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία θα πρέπει να εμποδίσει τον Λίβανο να ευθυγραμμιστεί με την Κυπριακή κυβέρνηση στον αγώνα εξουσίας για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, ο Süha Çubukçuoğlu, αναλυτής περιφερειακών θεμάτων, στο Ναυτιλιακό Φόρουμ του πανεπιστημίου Koç.

Η επικύρωση μιας συμφωνίας του 2007 που υπογράφηκε από την Κύπρο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της (ΑΟΖ) θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την Τουρκία και την 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)', μια αποσχισθείσα χώρα που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, αναφέρει ο Τούρκος αναλυτής συμπληρώνοντας:

"Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει την ΤΔΒΚ σε δύσκολη θέση, θα σημαίνει ότι το περιβάλλον της νήσου (Κύπρου) θα περικυκλωθεί από εχθρικές δυνάμεις όχι μόνο από τη δύση και τον νότο, αλλά και από την ανατολή", είπε.


Ο αναλυτής είπε ότι οι πρόσφατες εξεγέρσεις στο Λίβανο θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από εξουσίες που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραχωρήσεων στα όρια της θάλασσας. "Η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της και δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει στον Λίβανο να ενταχθεί στις χώρες από την πλευρά της ελληνικής διοίκησης στη νότια Κύπρο", δήλωσε ο Çubukçuoğlu.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Τουρκία δεν μπορεί να συνάψει ναυτιλιακή συμφωνία με τον Λίβανο παρόμοια με το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει αναγνωριστεί από το ΟΗΕ, καθώς αυτό θα αγνοήσει την ΑΟΖ της Συρίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους Τούρκους, σύμφωνα με αυθαίρετη ερμηνεία, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο ηπειρωτικά κομμάτια γης έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

"Η Τουρκία πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τη Συρία στα θαλάσσια σύνορα", είπε. Η ιδανική λύση για την Άγκυρα είναι να συμφιλιωθεί με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό και να προωθήσει τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς για υδρογονάνθρακες μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Λιβάνου και Κύπρου, δήλωσε ο Çubukçuoğlu.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στην ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η οποία αγνοεί τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και καλύπτει τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει ο EastMed, ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ιταλία.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]