Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία πήρε το "πράσινο φως" από τη Λιβύη για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας


Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, που εδρεύει στην Τρίπολη, αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία, τις διατάξεις ενός εκ των δύο μνημονίων που υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου με την Τουρκία. Το εν λόγω μνημόνιο προβλέπει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα συνδράμει στη μάχη εναντίον του στρατηγού Χαλιφα Χαφτάρ.

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, το Arab News, αλλά και τα Al-Jazeera και Al-Arabiya, ο αλ-Σαράτζ, μετά από συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους και συνεργάτες του, αποφάσισε να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση για στρατιωτική βοήθεια.

Η GNA ελέγχει την Τρίπολη, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Λιβύη, ενώ ο Eθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαφτάρ συνδέεται με μια παράλληλη διοίκηση που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, στο Τομπρούκ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.


Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ξεκίνησαν τον Απρίλιο μια εκστρατεία για να πάρουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις άμυνες της GNA. Την περασμένη εβδομάδα, ο Χάφταρ δήλωσε ότι μια "αποφασιστική μάχη" για την κατάκτηση της πόλης θα ξεκινούσε αμέσως.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Άγκυρα μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη αν το ζήτησε η GNA, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να βοηθήσει τη GNA.

"Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν το χρειάζονται, από τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, έως τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα μας - είμαστε έτοιμοι", είπε ο Ερντογάν μιλώντας από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]