Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο Ερντογάν θέλει να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη;


Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Λιβύη

Άρθρο της Delphine Minoui στην εφημερίδα Le Figaro με τίτλο: «Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Λιβύη» και υπότιτλο: « Ο Ερντογάν υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου με τις αρχές της Τρίπολης, η οποία ανοίγει τη χώρα στον τουρκικό στρατό», αναφέρεται στις τουρκο-λιβυκές σχέσεις, με επίκεντρο τη πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Γράφει σχετικά:

(….)Με αυτή τη συμφωνία, είναι επίσης και οι τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες που δημιουργούν πολεμική. Εκτός από τη στρατιωτική συμφωνία, η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) κατέληξαν επίσης, στις 27 Νοεμβρίου, σε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να διεκδικεί δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, που διεκδικούν άλλες χώρες, όπως ιδιαίτερα η Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πράγματι υπονοήσει ότι χάρη στη συμφωνία αυτή, η Τουρκία και η Λιβύη θα μπορούσαν να διεξάγουν κοινές δραστηριότητες έρευνας στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, σε μια περιοχή γνωστή για τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Ωστόσο, η Ελλάδα το βλέπει ως «παραβίαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου». Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «προκαλούσα διαταράξεις» στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα έχει ήδη καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να την καταδικάσουν. Ανακοίνωσε επίσης, την απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.


Αυτή η συμφωνία, η οποία οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών «αγνοεί την παρουσία των ελληνικών νησιών στη θαλάσσια αυτή ζώνη, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κρήτης, και παραβιάζει το δικαίωμά τους να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες όπως οποιαδήποτε περιοχή», γράφει η Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη, σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να «οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας».Η συμφωνία έχει «καταγγελθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και το Ισραήλ», ανέφερε σε ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βλέπει σε αυτή τη συμφωνία έναν απόλυτο «εκβιασμό» της Άγκυρας έναντι του Fayez al-Sarraj. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνδέεται «σαφώς» με τις αποτυχίες της κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι του στρατάρχη Haftar.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]