Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λιβύη: Από 11 πλευρές σφυροκοπά την Τρίπολη ο Χαφτάρ


Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Σίρτη

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί, νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης, μεταξύ δυνάμεων πιστών στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), πιστών στον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, της παράλληλης κυβέρνησης του Τομπρούκ.

Το πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα από 11 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις περιοχές Al-Khalatat, Yarmouk, Ain Zara, Wadi Al-Rabie και Al-Zatarna, νότια της Τρίπολης καθώς και Ramla, Al-Tuwaysheh και Al-Kazerma κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στις περιοχές Warsfana, Al-Sa'idia, Al-Aziziya και Al-Hirah, νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν επίσης εντείνει τους βομβαρδισμούς σε γειτονιές στην πρωτεύουσα.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν πρόσφατα τον αυξανόμενο αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το αδιάκριτο βομβαρδισμό των δυνάμεων του Χαφτάρ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκουν καταφύγιο και ενισχύονται διάφορες πολιτοφυλακές των δυνάμεων του Αλ-Σαράτζ, που εμμέσως χρησιμοποιούν και τον πληθυσμό ως ασπίδα.


Σύμφωνα με αραβικά μέσα, ο ταξίαρχος του LNA, Καλίντ αλ-Μαχτζούμπ, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου αποχώρησης, για τους πολίτες.

Στο πεδίο της μάχης, δυνάμεις πιστές στη GNA του Σαράτζ στην παράκτια πόλη της Σίρτης, περίπου 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχουν παραδεχθεί ότι βρίσκονται υπό αεροπορική επίθεση του LNA, που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση του κέντρου της Τρίπολης, ολοταχώς για την "τελική μάχη" (sic) για την πρωτεύουσα.

Ξεκίνησε μια επίθεση τον Απρίλιο για να πάρει την Τρίπολη από πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), επικεφαλής της οποίας είναι ο Φαγέζ αλ-Σαράτζ.

Την Τετάρτη, ο Σαράτζ συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών την κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη και τον στρατιωτικό και τον συντονισμό της ασφάλειας ενόψει της επίθεσης που ξεκίνησε το LNA.

Η επίσκεψη Ντι Μάιο

Την Τρίτη, ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο και την συνοδευτική αντιπροσωπεία του, στη Βεγγάζη. Σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση, ο Χαφτάρ περιέγραψε τη συνάντηση ως πολύ θετική, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Μετά την επιστροφή στην Ιταλία, ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι ο στρατηγός θα επισκεφτεί τη Ρώμη, τις προσεχείς εβδομάδες, δηλώνοντας ότι θα μείνει σε επαφή με τον Σαράτζ μέσω τηλεφώνου. Επισημαίνει επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση σύντομα θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο στη Λιβύη προκειμένου να "καθιερώσει μια υψηλού επιπέδου, συνεχή και εντατική πολιτική σχέση με όλα τα κόμματα της Λιβύης".

Διεθνείς ενέργειες

Σε άλλες ειδήσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, συζήτησαν σήμερα την κατάσταση στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανέφερε το πρακτορείο Sputnik.

Όσον αφορά το σχέδιο του Βερολίνου για τη διεξαγωγή της διάσκεψης για τη Λιβύη, η δήλωση ανέφερε ότι η κατάσταση στη Λιβύη συζητήθηκε με επίκεντρο την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης, μέσω ενός διεξοδικού διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των μερών στη σύγκρουση. Επ' αυτού ο Μαχτζούμπ δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι η εξάλειψη των πολιτοφυλακών είναι η μόνη λύση".

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]