Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κακή εικόνα Ερντογάν στην Αμερική


Με αφορμή την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, πολιτικοί και αναλυτές εστιάζουν στις ευθείες επιθέσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Αμερικής και της Ευρώπης, και σε γεωπολιτικό επίπεδο στην προκλητική συμπεριφορά και αναθεωρητική πολιτική του στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με αποκορύφωμα την στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της Τουρκίας την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-35 - λόγω της απόφασης του Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 - και κατ’ επέκταση η προοπτική επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αφιερώνει σήμερα σχεδόν τέσσερις ώρες στον Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να αποκαταστήσει τη σχέση μαζί του - με το βλέμμα στραμμένο στις εμπορικές συναλλαγές - ωστόσο η εικόνα του Τούρκου προέδρου στην αμερικανική κοινή γνώμη έχει επιδεινωθεί δραματικά και σήμερα είναι κάκιστη.

Την προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, πριν δυο χρόνια, οι σωματοφύλακές του είχαν επιτεθεί σε Κούρδους που διαδήλωναν ειρηνικά εναντίον του έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.


Οπως ήταν φυσικό, τα έκτροπα και η απαράδεκτη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων είχαν αναδειχθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Είχε καταδικαστεί ομόφωνα από το Κογκρέσο και είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από σημαντικούς νομοθέτες, με πιο ηχηρή αυτή του σημαντικού γερουσιαστή και υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2008, Τζον Μακέιν, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο.

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν μένουν ανεπηρέαστοι ούτε από τη χρήση αντιδημοκρατικών μέσων από τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας για την υλοποίηση των αποφάσεών του, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους διωγμούς και τις φυλακίσεις Τούρκων συναδέλφων τους.

Αναδεικνύουν στα ρεπορτάζ και τα σχόλιά τους τον αυταρχισμό του καθεστώτος, ενημερώνοντας την αμερικανική κοινή γνώμη - σε σημαντικό βαθμό και τη διεθνή - για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ανάλογο πνεύμα διαπερνά όλο και περισσότερες αναλύσεις και εκθέσεις δεξαμενών σκέψεων που ασκούν δριμεία κριτική κατά της πολιτικής του Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι ο αντισημιτισμός του Ερντογάν έχει αποξενώσει, και στην πορεία εξοργίσει, την πολιτικά και οικονομικά ισχυρή αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.

Η εικόνα του δεν είναι καλή ούτε στην πολυπληθή χριστιανική κοινότητα όλων των δογμάτων που αποτελεί και την πλειονότητα του αμερικανικού λαού, αλλά ούτε και στους μουσουλμάνους της Αμερικής.

Ο αυταρχισμός του Ερντογάν και η αντιαμερικανική ρητορική του έχουν πλήξει - ανεπανόρθωτα - όχι μόνο την προσωπική του εικόνα, αλλά και της χώρας του. Τα γκρίζα σύννεφα δεν θα διαλυθούν εύκολα, ούτε όταν ο απρόβλεπτος ηγεμόνας δεν θα βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο.

Η ισοπεδωτική παντοκρατορία του επι σχεδόν δυο δεκαετίες, έχει επιφέρει μια μεταστροφή στον τρόπο που η μεγάλη πλειονότητα της τουρκικής κοινωνίας βλέπει την Αμερική και τη Δύση γενικότερα.

Το αποδεικνύει η σχεδόν πλήρης ταύτιση του λαού, ακόμη και αντιπολιτευόμενων πολιτικών και κομμάτων, με την εισβολή στη Συρία και τα φαινόμενα λατρείας στο πρόσωπο του Ερντογάν, οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί μαθητών, αθλητών, κ.α. που ακολούθησαν.

Ο,τι και αν θα συμβαίνει περιστασιακά σε επίπεδο ηγεσιών, τη σχέση θα διαπερνά μια αμοιβαία καχυποψία.

Η βαθιά δυσφορία που επικρατεί πλέον στην Αμερική για τον Ερντογάν επιβεβαιώνει όχι μόνο ο πολλαπλασιασμός των προσωπικοτήτων και των οργανώσεων που τον επικρίνουν ή καταγγέλλουν την Τουρκία, αλλά και η όλο και πιο αυστηρή ρητορική που χρησιμοποιούν.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της δημοκρατικής γερουσιαστού, Τζιν Σαχίν, η οποία αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι αυτή «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή τοποθεσία να προσφέρουμε φιλοξενία και να ανταλλάσσουμε καλοσύνες με έναν δικτάτορα».

Αυτά για τον ηγέτη μιας χώρας η οποία, προς το παρόν, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Αθανάσιος Έλλις
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]