Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Frontex: Αύξηση 31% των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο σε επίπεδο δεκαμήνου


Μείωση κατά 18% στις μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές για τον μήνα Οκτώβριο καταγράφει η Frontex για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο σε επίπεδο δεκαμήνου για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διαπιστώνεται μια αύξηση των ροών κατά 31%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Έτσι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 10.800 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ για το δεκάμηνο την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου το νούμερο των αφιχθέντων ανήλθε στα 63.000 άτομα.

Σύμφωνα με την Frontex, παρόλο που ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που παίρνουν τη μεταναστευτική οδό της ανατολικής Μεσογείου μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 18%, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι αφίξεις στην Κύπρο, παραμένει η πιο δημοφιλής διαδρομή καταγράφοντας τα δύο τρίτα όλων των παράνομων διελεύσεων στην ΕΕ. Ανασταλτικό παράγοντα για περαιτέρω αύξηση των ροών αυτήν την εποχή αποτελούν και οι άστατες καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούν το πέρασμα των μικρών ελαστικών λέμβων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό στις πρόσφατες ροές προς τα νησιά του Αιγαίου ήταν Αφγανοί, ένας στους τρεις, με τους Σύρους να αποτελούσαν το ένα τέταρτο επί του συνόλου των αφίξεων.

Οι υπόλοιπες μεταναστευτικές οδοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Frontex, το σύνολο των αφίξεων για όλες τις μεταναστευτικές οδούς για τους πρώτους 10 μήνες του 2019 ήταν κατά 16% λιγότερες φτάνοντας τις 107.900.

Στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου, σύμφωνα με την Frontex, ο αριθμός των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών αυξήθηκε κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα σε λίγο παραπάνω από 3.000 αφίξεις. Το σύνολο για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ανήλθε σε λιγότερο από 21.200, στο ήμισυ σχεδόν σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Μαροκινοί και Αλγερινοί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών στην διαδρομή αυτή.

Ο αριθμός των μεταναστών που διήλθαν από την Κεντρική Μεσόγειο τον Οκτώβριο ανήλθε στους 2.050, καταγράφοντας μείωση κατά 27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (11.900 για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου).

Μετανάστες από την Τυνησία, το Σουδάν, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Πακιστάν είναι αυτοί που εντοπίστηκαν περισσότερο σε αυτή τη διαδρομή μέχρι τώρα.

Τέλος, όπως κατέγραψε η Frontex, περίπου 500 ανιχνεύσεις καταγράφηκαν στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Το σύνολο για τους πρώτους δέκα μήνες έφτασε τις 8.400, 82% πάνω σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υπήκοοι του Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν περισσότερους από τους μισούς μετανάστες που εντοπίστηκαν σε αυτή τη διαδρομή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]