Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αλήθεια πίσω από τα πλατιά χαμόγελα!


Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ουδεμία αμοιβαία προσέγγιση υπήρξε στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν


Από τον Μιχάλη Ψύλο

Μια καλή φωτογραφία, ιδίως με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν»: Αν ο βασικός στόχος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν να δείξει στους συμπατριώτες του ότι δεν είναι παρίας στη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κατάφερε. Τουλάχιστον στον τουρκικό Τύπο: Φωτογραφίες με πλατιά χαμόγελα, σχεδόν ξεκαρδιστικά, από τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν κυριαρχούν σχεδόν στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης στη γείτονα. Φωτογραφίες που συνοδεύονται μάλιστα από γλαφυρά έως αστεία σχόλια!

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνθηκε προς τον πρόεδρο Ερντογάν και τον… χαιρέτησε λίγο προτού ξεκινήσει η σύνοδος» γράφει η «Yeni Safak», σημειώνοντας ότι «χαιρέτησε ο ένας τον άλλον και κουβέντιασαν για λίγο»! H «Sabah» τονίζει μάλιστα ότι «η παγκόσμια κοινότητα περίμενε με ανυπομονησία τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν».

Η «Milliyet» σημειώνει με έμφαση ότι «στην οικογενειακή φωτογραφία των 30 ηγετών του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά». «Για μια διαδικασία… αγκαλιάς» κάνει λόγο η «Karar».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γκιουνέρι Τσιβαόγλου σπεύδει να αναλύσει μάλιστα τη… γλώσσα του σώματος: «Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, βλέπω τις εικόνες στην τηλεόραση. Η γλώσσα του σώματος του Μπάιντεν και του Ερντογάν είναι πολύ φιλική, πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θυμίζουν ακόμη και… φίλους. Χαμογελούν ο ένας τον άλλον και δίνουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης αγγίζοντας τα χέρια και τους ώμους του άλλου» γράφει ο σχολιαστής της «Milliyet» αγνοώντας τον κίνδυνο να γίνει καταγέλαστος. Επί της ουσίας τώρα: Όσο και αν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «ανοίγει μια νέα εποχή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, επειδή η Τουρκία δεν είναι μια τυχαία χώρα», όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι «ουδεμία αμοιβαία προσέγγιση υπήρξε».

Ο Μπάιντεν μπορεί να χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση με τον Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αλλά δεν στάθηκε ιδιαίτερα. Άλλωστε, δεν έλαβε ούτε μία ερώτηση από τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στη σημερινή, πολυαναμενόμενη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οπως γράφει ο Αϊντίν Σελτσέν στην εφημερίδα «Birgun», «τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μπάιντεν είναι πεπεισμένοι ότι ο χρόνος είναι στο πλευρό τους».

«Οσο και αν ο Ερντογάν είχε ανάγκη να μοιραστεί μια φωτογραφία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποδείξει στον κόσμο γενικά και στο εγχώριο ακροατήριο ότι δεν είναι απομονωμένος από τη Δύση ως τοξικός ηγέτης» τονίζει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Στην καλύτερη περίπτωση, πίσω από τα παρασκήνια οι Μπάιντεν και Ερντογάν εξέφρασαν την επιθυμία να μην επιδεινώσουν τις ήδη σημαντικές διαφορές τους. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί να αντέξει αυτή η ψευδαίσθηση ισορροπίας» λέει ο Αμερικανός αναλυτής Νίκολας Ντάνφορθ στην αραβική ιστοσελίδα Al Monitor.

Δυτικοί διπλωμάτες που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής σημείωσαν μάλιστα ότι «ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα υποτονικό τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει πιστός και κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», όπως γράφει η Al Monitor.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από τη σύνοδο ο Ερντογάν απειλούσε ότι θα εκφράσει την οργή του στον Μπάιντεν για τη χρήση του όρου «γενοκτονία των Αρμενίων», στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο περιορίστηκε να πει ότι το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν: «Δόξα τω Θεώ, το ζήτημα δεν τέθηκε καθόλου» ανέφερε ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο Ερντογάν απέφυγε επίσης τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσον είχε σημειωθεί πραγματική πρόοδος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, υποστηρίζοντας απλά ότι «στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές θα το συζητήσουν».

Ο Μπάιντεν κατέστησε επίσης σαφές στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ενισχύει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία, τονίζοντας ότι δεν είναι τρομοκράτες. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε αυτήν την εκτίμηση» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπήρχε χημεία με τον Μπάιντεν ούτε έλιωσε ο πάγος» δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος στην Al Monitor. «Ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή στάση ενάντια στον αυταρχισμό, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων εταίρων στη Συμμαχία» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Newsbreak

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]