Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεταναστευτικό: Σκληροί για τα μάτια του κόσμου, αμήχανοι απέναντι στην Τουρκία


Με επικοινωνιακές ταχυδακτυλουργίες προσπαθεί η κυβέρνηση να ξορκίσει το μείζον πρόβλημα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού.

Έχοντας αναγάγει σε κύριο ζήτημα γραφικότητες τύπου πάρτυ μπάρμπεκιου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αναλώνονται σε μικροπολιτική αντιπαράθεση, προσπαθώντας - καθένας για δικούς του σκοπούς - να κρύψουν κάτω από το χαλί το αυξημένο εδώ και μήνες μεταναστευτικό κύμα προς τη χώρα μας.

Εξυπηρετώντας τους ίδιους στόχους, επιχειρείται ταυτόχρονα να διογκωθούν τα συνωμοσιολογικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο Ερντογάν έχει ανοίξει την κάνουλα και "σπρώχνει" ολοένα περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. "Απόψεις", ωστόσο, που στερούνται λογικής. Εάν πράγματι ο Ερντογάν αποφάσιζε να ανοίξει την κάνουλα, τότε η κατάσταση σήμερα θα ωχριούσε μπροστά στο "τσουνάμι" του 2015. Πόσο μάλλον, όταν απέναντι υπολογίζεται ότι υπάρχουν από τρία έως πέντε εκατομμύρια μεταναστών - προσφύγων. Μια δεξαμενή που αδειάζει και γεμίζει διαρκώς.

Όλα αυτά, βέβαια, επουδενί σημαίνουν ότι η Άγκυρα δεν κάνει τα στραβά μάτια στα δουλεμπορικά κυκλώματα, και δεν αφήνει - έστω και λίγο - να εκτονώνεται αυτή η δεξαμενή. Αλλά από του σημείου αυτού, μέχρι να γίνεται λόγος για άνοιγμα της κάνουλας, η απόσταση είναι μεγάλη, και εξυπηρετεί - εκ του πονηρού - στόχους.


Επικοινωνιακό σόου στο Μαξίμου

Πίσω από την σκληρή στάση που δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα κρύβεται η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός απέναντι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως, εξάλλου, και στους περισσότερους τομείς των εθνικών θεμάτων, της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, και της διπλωματίας.

Άλλωστε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κυβερνητικούς κύκλους, είναι πλέον εμπεδωμένη η άποψη ότι το μεταναστευτικό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά, και, ως εκ τούτου, όλο το βάρος πρέπει να πέσει στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Καλοί γνώστες του Μεταναστευτικού υπογραμμίζουν με έμφαση τον πρωτόγνωρο - αλλά και χαρακτηριστικό - τρόπο, με τον οποίο άρχισε να διαχειρίζεται η κυβέρνηση το πρόβλημα, όταν πλέον είχε εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση, τον Σεπτέμβριο, οπότε αυξανόταν καθημερινά ο αριθμός εκείνων που έφταναν από την Τουρκία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν πλημμυρίσει τα νησιά.

Σε κατάσταση πανικού, αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική του επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού. Τι έπραξε, λοιπόν; Ό,τι γίνεται συνήθως. Ανακοίνωσε βαρύγδουπα ότι συγκαλείται σύσκεψη υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, μάλιστα. Αυτή έγινε στις 3 Οκτωβρίου 2019. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Ποιοι έλειπαν από τη σύσκεψη; Τα δυο κυριώτερα στελέχη του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού που είναι τα κατ' εξοχήν αρμόδια για το Μεταναστευτικό. Ήτοι: 1.Ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος. 2.Ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης.

Που ήταν και οι δυο τους; Στην πηγή του προβλήματος, στην Τουρκία. Τι έκαναν εκεί; Συζητούσαν ακριβώς για το Μεταναστευτικό.

Απορίας άξιον είναι, λοιπόν: α)Τι συζήτησαν τα κυβερνητικά στελέχη στο μέγαρο Μαξίμου, όταν οι βασικοί γνώστες του θέματος απουσίαζαν; β)Τι αντικείμενο είχε μια τέτοια κυβερνητική σύσκεψη, όταν αυτό που "καίει" την Ελλάδα είναι ακριβώς η στάση της Τουρκίας; γ)Πως, χωρίς να υπάρχει η εικόνα από το τι συζήτησε ο Γ.Κουμουτσάκος και ο Σ.Ράπτης, και κυρίως τι τους είπε η τουρκική πλευρά, ελήφθησαν αποφάσεις;

Ως γνωστόν, ο Γ.Κουμουτσάκος βρέθηκε στην Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Οι λεπτομέρειες για τη συνάντηση είναι πενιχρές. Κάτι που δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά. Πόσο μάλλον, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης είναι λαλίστατος.

Διόλου αισιόδοξο, επίσης, ήταν το μήνυμα που έστειλε η ΕΕ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με τον Σ.Σοϊλού, μετά την ελληνοτουρκική συνάντηση. Στην ευρωπαϊκή αποστολή συμμετείχε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ευρισκόμενος στην Άγκυρα ευχαρίστησε "από καρδιάς" τον Σοϊλού. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως "η Τουρκία έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία, όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία". Άραγε, τι άποψη έχουν επί τούτου οι Δ.Αβραμόπουλος και Γ.Κουμουτσάκος;

Επιπλέον, ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος, Σ.Ράπτης, βρέθηκε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη από την 1η έως την 5η Οκτωβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής (υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως και η "Στρατο-χωροφυλακή", δυο ιδιαιτέρως "σκληρά" Σώματα). Το κύριο θέμα των συναντήσεών του ήταν το Μεταναστευτικό. Αμέσως μετά την επιστροφή του, αποστρατεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου. Άραγε, μπήκαν στον κόπο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να μάθουν τουλάχιστον τι του είπαν οι Τούρκοι; 'Η, τους ενδιέφερε περισσότερο να τον αλλάξουν και να ξεμπερδεύουν μαζί του;

Στις 3 - 10 - 2019, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Π.Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης. Ποιο ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης; Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής.

Δηλαδή, στο κύριο θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό που είναι η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, η Αθήνα, εκείνη την ημέρα που έγινε η σύσκεψη, δεν ήξερε καν τι λέει η Άγκυρα, δεδομένου ότι ακόμα "έτρεχαν" οι επαφές. Και τι έγινε στη συνέχεια;
Αποφασίστηκε η αύξηση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και του υφυπουργού Άμυνας, Μιλτιάδη Στεφανή, στο Μεταναστευτικό (άραγε, στη σύσκεψη υπήρχε εκπρόσωπος των ΕΔ;), και, κατά πως λένε οι κακές γλώσσες, η μείωση του ρόλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του οποίου ο επικεφαλής (Μ.Χρυσοχοΐδης) ήταν στη σύσκεψη.

Προφανώς, πρόκειται για εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών. Κάποιοι κυβερνητικοί φωστήρες θεωρούν ότι ροκανίζοντας τον χρόνο με επικοινωνιακά τερτίπια, μπορούν να ξορκίσουν το πρόβλημα του Μεταναστευτικού. Όταν αυτό είναι μπροστά μας και διογκούται. Πιστεύουν, άραγε, ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα τρώει για πάντα κουτόχορτο, επειδή έχουν τα ΜΜΕ μαζί τους;

Δένδιας - Τσαβούσογλου

Πρόσφατα, επίσης, στις 8 - 11 - 2019, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Γενεύη στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πέπλο "μυστηρίου" καλύπτει και αυτή τη συνάντηση. Όπως το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση των δυο υπουργών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου οι δυο πλευρές περιορίστηκαν - στην πρώτη συνάντησή τους, μάλιστα - σε ένα ξερό κοινό ανακοινωθέν.

Αν και από ελλαδικής πλευράς δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ατζέντα των συναντήσεων Δένδια - Τσαβούσογλου, θεωρείται βέβαιον ότι ο Τούρκος υπουργός έθεσε επιτακτικά όλο το πλέγμα των μόνιμων τουρκικών αιτιάσεων (ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, μουσουλμανική μειονότητα, Μεταναστευτικό, Κύπρος, Τούρκοι φυγάδες που ζητούν άσυλο, κ.ο.κ.).

Εσχάτως, κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην τελευταία συνάντηση, στη Γενεύη, συζητήθηκε και το Κυπριακό, δεδομένου ότι οσονούπω επίκειται "άτυπη" τριμερής συνάντηση Λευκωσίας - κατεχομένων - γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να ακολουθήσει μια "άτυπη" πενταμερής, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας). Κατά τις κυπριακές διαρροές, πενταμερής δεν θα γίνει, τουλάχιστον άμεσα, επειδή δεν το επιθυμεί η Άγκυρα.

Όλα δείχνουν ότι από τουρκικής πλευράς η ατζέντα έχει ανοίξει και πέφτουν βροχή τα θέματα στο τραπέζι. Για να μην πούμε για τις έμπρακτες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα, άραγε, έχει διαμορφώσει, όχι απλά τον αντίλογο, αλλά μια "επιθετική" ατζέντα με στρατηγικούς στόχους και πρωτοβουλίες έναντι της Τουρκίας;

Διότι η εικόνα να έχει αφεθεί η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία - ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της - δίχως πρέσβη, επειδή, κατά πως θρυλείται, έγινε λάθος επιλογή νέας πρέσβεως, και έτσι σε τούτη την σοβαρή περίοδο δεν υπάρχει στη Λευκωσία κάποιος ιδιαίτερα έμπειρος διπλωμάτης σαν τον απελθόντα πρέσβη, δεν δείχνει κάποια σοβαρότητα (βλέπε: "Τραγέλαφος στο υπουργείο Εξωτερικών").

Τι τρέχει με τη Μόσχα;

Βέβαια, δεν είναι μόνον η Λευκωσία που έμεινε χωρίς πρέσβη μας. Δίχως την πρέσβη μας στη Μόσχα, η οποία είχε στο μεταξύ αντικατασταθεί, εμφανίστηκε πρόσφατα ο Ν.Δένδιας και στην πρώτη του συνάντηση, στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σερκγέϊ Λαβρόφ (βλέπε: Παρατράγουδα, χωρίς μπαλαλάϊκες, μεταξύ Δένδια - Λαβρόφ). Πάντως, στην περίπτωση της Μόσχας, ήδη αυτές τις ημέρες ανέλαβε το πόστο της η νέα πρέσβης που τοποθετήθηκε εκεί.

Βέβαια, παρά τις δηλώσεις για "αναθέρμανση" των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, ο Ν.Δένδιας μάλλον "τσιτωμένος" φαίνεται ότι βγήκε από τη μακρά κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Σ.Λαβρόφ. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αν και με διπλωματικό τακτ, φέρεται να ήταν αρκούντως πιεστικός απέναντι στην ελληνική πλευρά.

Άραγε, ο Έλληνας υπουργός του "αντεπετέθη" με το επιχείρημα ότι η Ρωσία τα' χει κάνει πλακάκια - έστω και ως λυκοσυμμαχία - με την Τουρκία, ότι κατασκευάζει πυρηνικά εργοστάσια στην γείτονα, και ότι πλέον στην Αθήνα δεν αρκούν οι "διαβεβαιώσεις" ότι oι S-400 δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας, ή άκουγε τις "σκληρές", όπως λέγεται, τοποθετήσεις Λαβρόφ; Πόσο μάλλον, όταν, κατά πληροφορίες, η Μόσχα φέρεται σφόδρα δυσαρεστημένη από την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

Άξιον σημασίας είναι ότι η διϋπουργική, ελληνορωσική συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Μόσχα δεν πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες. Σύμφωνα με φημολογία, με ευθύνη της ρωσικής πλευράς, η οποία, ωστόσο, φημίζεται για την "ιερή" προσήλωση της στο διπλωματικό πρωτόκολλο, και όχι για την αθέτησή του. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ήταν άνθρακες ο διαφημιζόμενος θησαυρός της επίσκεψης Δένδια στη Μόσχα;

Συνήθως, επιφορτισμένος με τις διϋπουργικές - και την ελληνορωσική - είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στην προκειμένη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Άραγε, τι απαντάει ο ίδιος;

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]