Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα καλά και χρήσιμα του ΣΥΡΙΖΑ


Το πιο θετικό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη γεύση απογοήτευσης που άφησε σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Πληρώσαμε ένα μνημόνιο για να αγοράσουμε αλήθεια και μάθαμε, επιτέλους, ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα για το τι θα συμβεί αν έρθει η Αριστερά στα πράγματα

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Η Παρασκευή 5η Ιουλίου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα της κυβέρνησης Τσίπρα. Και ευτυχώς, αυτά που θα αλλάξουν στην καθημερινότητά μας από Δευτέρα, δεν θα είναι δραματικά. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες, αυτό θα συμβεί και εδώ.

Τα διάφορα γραφικά που ελέγοντο για εκείνους που δεν θα άφηναν έτσι εύκολα την εξουσία, δεν έχουν, φυσικά, καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οι άνθρωποι άρχισαν να πακετάρουν σαν καλοί νοικοκύρηδες. Έκαναν τα ρουσφέτια τους -όπως και οι προηγούμενοι. Κατέστρεψαν τα χαρτιά τους -όπως και οι προηγούμενοι. Και από Τρίτη παραδίδουν γραφεία.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται αρκετοί απολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να είμαστε πιο ακριβείς. Οι περισσότεροι έχουν αρνητικό πρόσημο. Λογικό. Αν είχαν θετικό, δεν θα έφευγε η κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι ενοχλήθηκαν από το ύφος, το ήθος και το έργο της εξουσίας. Και υπάρχουν, πράγματι, πολλά περιστατικά που επιβεβαιώνουν το θυμικό του εκλογικού σώματος. Ήταν μία κυβέρνηση που, αφού εξαπάτησε τους ψηφοφόρους, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και μετά τη φόρτωσε με capital controls και ένα αχρείαστο μνημόνιο.


Τι θετικό αφήνει αυτή η κυβέρνηση; Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς και σε ποιες λεπτομέρειες εστιάζει. Σε επίπεδο εφηρμοσμένης πολιτικής η θετικότερη πρωτοβουλία της βρίσκεται στην επίλυση του Μακεδονικού, έστω και αν προκάλεσε διχαστικά τραύματα. Επίσης στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων έγιναν θεαματικά βήματα που άνοιξαν τον δρόμο για ακόμα πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παρεμβάσεις στην Υγεία και στην ολοκλήρωση έργων υποδομής, καταγράφονται και αυτές στα θετικά. Όπως επίσης και η αποκατάσταση ενός κλίματος κοινωνικής ηρεμίας –λογικό, αν διοριστείς δεν βγαίνεις στον δρόμο, ούτε ξεσηκώνεις και άλλους να βγουν.

Αναμφισβήτητα το πιο θετικό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη γεύση απογοήτευσης που άφησε σε όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Πληρώσαμε ένα μνημόνιο για να αγοράσουμε αλήθεια και μάθαμε, επιτέλους, ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα για το τι θα συμβεί αν έρθει η Αριστερά στα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εξόπλισε με έναν χρήσιμο κυνισμό, ανέπτυξε την αίσθηση μας για το ρεαλιστικό. Και προσγείωσε τις προσδοκίες μας από την πολιτική.

Παραμένει, βέβαια, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, ένα μεγάλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σωστό. Μένει να δούμε πόσο θα αντέξει τις συγκρούσεις στον πυρήνα και στον χαρακτήρα του τώρα που θα απομακρυνθεί από την εξουσία. Αν, ως αντιπολίτευση, πάρει το ύφος που είχε πριν γίνει κυβέρνηση, τότε η πορεία προς τα πίσω θα τον οδηγήσει και στο πρωταρχικό του κύτταρο.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]