Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τι ελπίζει ακόμη ο Τσίπρας


Σήμερα θα σας περιγράψω τι λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι Συριζαίοι και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να ξέρετε ότι άλλα λένε δημοσίως στις ομιλίες τους και άλλα μεταξύ τους ή ακόμα και στα διαλείμματα τηλεοπτικών εκπομπών όπου λαμβάνουν μέρος. Ας αρχίσω με τις εκτιμήσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα…

Για παράδειγμα, μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει πως είναι δυνατόν να γυρίσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πλέον κατανοήσει ότι χάνουν τις εκλογές, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να είναι πρώτο κόμμα. Η όλη τους προσπάθεια, ακόμα και στο παρά πέντε των εκλογών, είναι πώς θα ανακόψουν την αυτοδυναμία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό ελπίζουν, αλλά οι ελπίδες την Κυριακή θα αποδειχθούν φρούδες.

Αυτός είναι πάντως ο λόγος που ο κ. Τσίπρας παλεύει ακόμη και επιζητεί να εμφανίζεται συνεχώς σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο (πάνω στην απελπισία του) να σπάσει ακόμα και το εμπάργκο στον Σκάι που ο ίδιος επέβαλε. Πιστεύει, όπως λέει στους συνομιλητές του (όταν για παράδειγμα χαλαρώνει στα διαλείμματα των τηλεοπτικών του εμφανίσεων), πως είναι εφικτός ο στόχος να πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 30%, όπως επίσης, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι εφικτός ο στόχος να κόψει την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη. Το τελευταίο διάστημα συνεχώς, όπως μου λένε, συμβουλεύεται τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο κινητό του και στέκεται σε μια τελευταία που δείχνει τη ΝΔ στο 34%, διερωτώμενος ωστόσο πώς είναι δυνατόν από το 34% να πάει στο 40% (όπως πολλοί στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι μπορεί να πιάσει η ΝΔ)…

Τώρα εάν όλα αυτά που λέει τα πιστεύει κιόλας, δεν το γνωρίζω, σίγουρα όμως τα λέει έχοντας υπόψη του και την επόμενη μέρα των εκλογών, να κατοχυρώσει δηλαδή την παρουσία του στην πολιτική σκηνή και στο κόμμα.


Αλλά και σε κομματικό επίπεδο ελπίζουν σε ένα θαύμα (αν και δεν πιστεύουν στα θαύματα, επειδή είναι άθεοι και άθρησκοι κατά δήλωσή τους) ότι θα γυρίσουν το παιχνίδι. Στην πραγματικότητα όμως βλέπουν την ήττα να έρχεται και κάνουν τις εκτιμήσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Λένε για παράδειγμα ότι και τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) θα έχουν «τσιμπημένα» προς τα επάνω ποσοστά, θα διατηρήσουν δηλαδή τις δυνάμεις τους που έφεραν στις ευρωεκλογές κερδίζοντας μερικούς πόντους. Το εντυπωσιακό όμως είναι οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα που κάνουν στην Κουμουνδούρου. Δίνουν τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα μεγαλύτερη απ’ ό,τι οι έως τώρα δημοσκοπήσεις. Δηλαδή…

Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην περιοχή των Συριζαίων μού λέει ότι τα στελέχη στην Κουμουνδούρου γράφουν και σβήνουν προβλέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα σας μεταφέρω το τελευταίο ποσοστό που έγραψαν: ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 28%-30%. Δίνουν ένα μεγάλο ποσοστό στο ΚΙΝΑΛ (7,5% έως και 8,5%) και γύρω στο 4% στα μικρά κόμματα, χωρίς όμως να προσδιορίζουν ακόμη ποιο απ’ αυτά μπαίνει στη Βουλή και ποιο όχι. Εδώ να σας ενημερώσω ότι μετά τη συντριπτική ήττα των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας προσέλαβε άλλους δημοσκόπους (ονόματα μετά τις εκλογές).

Τα απρόοπτα της συνέντευξης Μητσοτάκη

Οσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 10 δημοσιογράφους στην τηλεόραση του Alpha ίσως να πρόσεξαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ σκούπιζε πολλές φορές τον ιδρώτα του, παρ’ ότι στο στούντιο τα κλιματιστικά λειτουργούσαν στο φουλ. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μαθαίνω ότι τον κ. Μητσοτάκη ταλαιπωρεί εδώ και μέρες μια ίωση (μια μορφή γαστρεντερίτιδας) και κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να παραμείνει σταθερός έως το τέλος στο στούντιο και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις. Μαθαίνω ακόμα ότι μόλις τελείωσε η συνέντευξη έφυγε παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του τηλεοπτικού σταθμού τού είχε ετοιμάσει δείπνο (με κρασιά, παγωμένο τσάι και χυμούς).

Νύκτωρ σήκωσαν τις κούτες

Δεν καταστρέφουν στα υπουργεία μόνο τα έγγραφα με ολοκαίνουργους καταστροφείς εγγράφων που προσφάτως προμηθεύτηκαν, όπως πρώτοι από αυτή τη στήλη πληροφορηθήκατε, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι σε ορισμένα υπουργεία (πέριξ του Συντάγματος) κάποιοι κουβάλησαν νύχτα απ’ αυτά ολόκληρες κούτες με έγγραφα. Τι περιείχαν οι κούτες; Πού τις πήγαν; Πρόκειται για παράνομη πράξη, όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που με αρκετή δόση χιούμορ λέει: «Δεν πήραν, φαντάζομαι, μόνο έγγραφα στα σπίτια τους, αλλά σήκωσαν και στιλό, σφραγίδες, ακόμα και… πυροσβεστήρες».

Οταν ο Κιμούλης προλόγιζε τον Τσίπρα

Στην εντυπωσιακά μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα στην εξέδρα ανέβηκε ο Γιώργος Κιμούλης για να διαβάσει το μήνυμα-κάλεσμα του Θάνου Μικρούτσικου. Πώς τα φέρνει όμως η ζωή… Ή πιο σωστά πώς τα έφεραν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κωλοτούμπες του… Στον ίδιο χώρο, στο Σύνταγμα, ακριβώς την ίδια ημέρα, στις 3 Ιουλίου, το 2015, αλλά σε μια άλλη εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν βρεθεί ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιώργος Κιμούλης στη συγκέντρωση για το… Οχι στο δημοψήφισμα.

Ο μεν Κιμούλης είχε προλογίσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο δε Μικρούτσικος είχε πάρει μέρος στη συναυλία που ακολούθησε την ομιλία. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μικρούτσικος, υποψήφιος με το ΚΚΕ στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, λέει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτούς απευθύνομαι. Σ’ κείνους που πονάνε για αυτό που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε και είναι αρκετοί από αυτούς που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα είτε θα τον ξαναψηφίσουν ως κοψοχέρηδες, με τη λανθασμένη σκέψη «μην έρθει η Δεξιά». Η Δεξιά ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία, οι πολιτικές της ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία». Αυτά τα λόγια διάβασε ο Κιμούλης από το βήμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ.

Ενας πρώην ανώτατος δικαστικός

Σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου της ΝΔ παρέστη την Τετάρτη το βράδυ ένας πρώην ανώτατος δικαστικός. Απλώς το σημειώνω, χωρίς να αναφέρω ονόματα, γιατί έχει τη σημασία του. Να υπενθυμίσω ότι ο εν λόγω δικαστικός είχε παραιτηθεί καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο του και «διαρροές». Καθόταν στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων σε ομιλία του Γιάννη Πλακιωτάκη που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος.

Τα 12.500 tablets

«Και τι καλά που είμαστε και τι καλά που πάμε» αλλά για… τα ουσιώδη ουδέν νεότερο. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί το κλίμα στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Εφέτος λοιπόν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κώστα Πουλάκη και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας Στέλιο Θεοδωρόπουλο, θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος στις 9 το βράδυ για το μεγαλύτερο ποσοστό της επικράτειας, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν θα μεταδοθεί και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Και τούτο διότι αυτή τη φορά θα διανεμηθούν 12.500 tablets στους αντιπροσώπους, εκ των οποίων τα 7.500 θα δοθούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Αχαΐα όπου θα υπάρξει πλήρης ψηφιακή κάλυψη.

Ωστόσο, για τους εκλογικούς καταλόγους δεν ειπώθηκε το παραμικρό παρά μόνον ότι ενημερώθηκαν και εκκαθαρίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο, κοινώς είναι πρόσφατοι. Οι πιο υποψιασμένοι γνωρίζουν ότι από τους καταλόγους προκύπτουν στοιχεία όπως α) ο μέσος όρος ηλικίας των ψηφοφόρων, β) οι ώρες προσέλευσής τους στις κάλπες, γ) οι πολιτικές τους επιλογές σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των exit polls κ.τ.λ. Προς το παρόν το υπουργείο Εσωτερικών τούς κρατά επτασφράγιστους και οι όποιες «διαρροές» κατά το παρελθόν λειτούργησαν περισσότερο αποπροσανατολιστικά παρά διαφώτισαν τα επιτελεία των κομμάτων.

Το Βήμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]