Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Σε διαδικασία φόρτωσης και μεταφοράς τους εισήλθαν οι S-400


Τα πρώτα κύρια τμήματα (ορισμένες εργαλειομηχανές έχουν ήδη αφιχθεί) του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, έχουν ξεκινήσει να φορτώνονται στα οχήματα μεταφοράς στα εργοστάσια της κατασκευάστριας εταιρείας Almaz-Antey και εν συνεχεία θα οδεύσουν στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα ξεκινήσει η μεταφόρτωσή τους σε φορτηγά πλοία με προορισμό την Τουρκία.

Εν συνεχεία θα αποπλεύσουν και αναμένεται να φτάσουν στην Τουρκία στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν και την αποστολή αριθμού βλημάτων, μαζί με τους πρώτους τετραπλούς εκτοξευτές.

Για να κηρυχθούν πλήρως επιχειρησιακές και οι τρεις συστοιχίες απαιτούνται κάπου 120 βλήματα.

Πού θα εγκατασταθούν; Μόνο η Αγκυρα γνωρίζει με ακρίβεια, αφού εργασίες εγκατάστασης έχουν ξεκινήσει σε διάφορα σημεία της τουρκικής επικράτειας, και για λόγους παραπλάνησης αλλά όλα δείχνουν ότι οι περιοχές εγκατάστασης θα είναι:

- Πέριξ της Κωνσταντινούπολης, για την προστασία της πόλης, της γέφυρας του Βοσπόρου και της αεροπορικής βάσης της Badirma (ο Πάνορμος της αρχαίας Κυζίκου), όπου εδρεύει η 142 Filo (Μοίρα) με μαχητικά F-16 LANTIRN

- Στην αεροπορική βάση του Balikesir που διαθέτει τις επίλεκτες 191 και 192 Filo με F-16

- Ισως κοντά στην προωθημένη αεροπορική βάση του Dalaman απέναντι από την Ρόδο, προκειμένου να καλύπτει το νότιο Αιγαίο και να αντιμετωπίσει τα F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ.

Με δύο λόγια, η Τουρκία με τους ρωσικούς S-400 θα ελέγχει όλο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου μέχρι και εντός του χερσαίου ελληνικού χώρου


Σε περίπτωση που «στριμωχθεί» η Τουρκία από τις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση σε διεθνές επίπεδο (ΝΑΤΟ ΟΗΕ και ΟΑΣΕ), για παραβίαση της Συμφωνίας Περιορισμού των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE), η Τουρκία θα ακολουθήσει την πεπατημένη, από το 1996 μέχρι σήμερα, στις δεκάδες επιθεωρήσεις για παραβιάσεις της Συμφωνίας CFE και Open Skies.

Δηλαδή, πριν την επικείμενη επιθεώρηση, (σσ. η Τουρκία ενημερώνεται επισήμως και εγγράφως 1-3 ημέρες πριν – και ανεπισήμως αρκετές ημέρες προηγουμένως- για την επερχόμενη επιθεώρηση, με σημείο εισόδου στην Τουρκία και περιοχές επιθεώρησης), η Τουρκία θα μπορεί να μετακινήσει τους πυραύλους στη ζώνη εξαίρεσης CFE στην περιοχή της Μερσίνας.

Με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να ελέγξει πόσα έχει  και που τα έχει - deployment  και re-deployment. Άλλωστε αυτός ήταν και ‘ο στόχος της Τουρκίας όταν  επέβαλε την ζώνη εξαίρεσης της στη Συμφωνία CFE.

Η έλευση και εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία εκ των πραγμάτων αλλάζει κατά πολύ σε βάρος της Ελλάδας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Οι ρωσικοί πύραυλοι στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικώς ελληνικούς στόχους διότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει «αεροπορική απειλή «από καμία γειτονική της χώρα, που εμπίπτει στις επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών πυραύλων, παρά μόνο η Ελλάδα: Το Ιράν είναι απολύτως φιλική προς την Άγκυρα χώρα, το Ιράκ είναι ισοπεδωμένο, εκτός της περίκλειστης περιοχής των Κούρδων του Β Ιράκ, που δεν έχει αεροπορία, η Συρία είναι κατά το ήμισυ κάτω από την επιρροή της Τουρκίας- Ρωσσίας. 

Το Ισραήλ βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων, με μόνο το ρωσικό ραντάρ να εντοπίζει την κατεύθυνση των ισραηλινών αεροσκαφών , αν αυτά θελήσουν να προσεγγίσουν την Τουρκία.

Επομένως ο κύριος στόχος των S-400 είναι η Ελλάδα και αυτός, υπενθυμίζεται- έχει αποκαλυφθεί δια χειρός  του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ, αμέσως μετά τη θυελλώδη επίσκεψη του στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στο τέλος Απριλίου. Ο Χ.Ακάρ έγραψε τότε στο twitter του:
«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή αεροπορική απειλή. Δυστυχώς δεν έχουμε δεχθεί μια ικανοποιητική προσφορά από τους συμμάχους μας. Το σύστημα S-400 ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας σε ότι αφορά στα επιχειρησιακά δεδομένα, στην συμπαραγωγή στην προσφερόμενη τεχνολογία και τιμή».
Η «σοβαρή αεροπορική απειλή» κατά τον Ακάρ επομένως είναι η ελληνική ΠΑ. Διότι όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, θεωρεί ότι σε περίπτωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών της τουρκικής ΠΑ σε βάρος ελληνικών νησιών του Αν Αιγαίου, αυτές θα εξουδετερωθούν αποτελεσματικά από την ισχυρή ελληνική ΠΑ. 

Και γι’ αυτό με τούς S-400 θέλει να εξουδετερώσει την ελληνική ΠΑ για να εκτελεί ανενόχλητα τις τουρκικές επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον ελληνικών νησιών του Αν.Αιγαίου.

Η ταχύτατη έλευση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία ερμηνεύει τώρα πολύ καθαρά την εσπευσμένη πρόσκληση του ΥΕΘΑ κ. Αποστολάκη από τον ομόλογο του κ Σάνναχαν στην Ουάσιγκτον, την Παρασκευή, όπως και την χθεσινή δήλωση της Νο3 εκπροσώπου του Στεητ Ντηπάρτμεντ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει θερμό επεισόδιο.

Η προ- ανακοίνωση της δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα στηρίξουν με στρατιωτικά μέσα την Ελλάδα σε περίπτωση θερμού επεισοδίου (βλέπε pronews.gr)  κατ’ ουσία αποτελεί μία δημόσια ευθεία προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην τολμήσουν να «εγκαινιάσουν» τους S-400 σε βάρος της Ελλάδας, διότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην Αθήνα «στρατιωτικά μέσα» για την αντιμετώπιση τους. Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον θα ανοίξει «το δικό της πόλεμο» εναντίον των ρωσικών πυραύλων..

Η μόνη αμέτοχη σ αυτή την συντελούμενη «κοσμογονία» παραμένει η Αθήνα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μέχρι στιγμή, και ειδικότερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ εδώ και έναν μήνα, παραμένει απαθής και απούσα, αποφεύγοντας ακόμα και τις στοιχειώδεις ενέργειες σε ΝΑΤΟ, ΟΗΕ ΟΑΣΕ και κυρίως απέναντι στη «φίλη και σύμμαχο Ρωσία».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση όφειλαν  να έχουν « στρατοπεδεύσει» εξω από το Κρεμλίνο προκειμένου να πείσουν το Ρώσο Πρόεδρο και να αποτρέψουν την άνευ όρων παράδοση των S -400 στην Τουρκία, δηλαδή να εξασφαλίσουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Ουδέν έπραξαν και ουδέν πράττουν.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός είναι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Τραμπ στην Άγκυρα, περί τις 10 Ιουλίου, ύστερα από την  συγκρότηση  ειδικής Επιτροπής – ύστερα από πρωτοβουλία της Αγκύρας- η οποία θα εξετάσει «την σχέση» των S 400 και F-35, ώστε τα αεροσκάφη να παραδοθούν τελικώς στην Τουρκία.

Η Άγκυρα επιχειρεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι S-400 δεν θα αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά F-35, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει την παράδοση των F-35. 

Η μόνη ελπίδα για να μην ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο είναι η επίσκεψη Τραμπ να συνοδεύεται από συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.

Κύρα Αδάμ
ProNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν εγκατασταθουν οι S-400 κοντα στην Κωνσταντινουπολη,τοτε οι τουρκοι θα ελεγχουν και τον

    εναεριο χωρο της Μαυρης Θαλασσας,συνεπως θα ελεγχουν και ρωσικα μαχητικα!

    Αν απο την αλλη εγκατασταθουν απεναντι απο την Ροδο, ελεγχουν ολο τον εναεριο χωριο Ελληνικης

    και Κυπριακης ΑΟΖ!

    Και πιθανον να μην απειλειται ο εναεριος χωρος του Ισραηλ επειδη τοποθετουνται προς τα δυτικα.

    Οσον αφορα την Συρια,υπαρχει και συριακη Αεροπορια με αρωγη απο Ρωσια και Ιραν.

    Αν οι Συριοι εκπαιδευονται απο Ρωσους πιλοτους, ειναι τοσο σιγουροι οι τουρκοι πως θα ειναι σε

    θεση να τους καταρριψουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]