Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Τουρκία


Για την αγορά των S-400 -Διορία ως τις 31 Ιουλίου

Οριστικό τέλος στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 ετοιμάζονται να βάλουν οι ΗΠΑ, καθώς ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί με επιστολή τον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Ουάσιγκτον δρομολογεί την «απεμπλοκή» της Άγκυρας από το πρόγραμμα στις 31 Ιουλίου, αν προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών S-400.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg καθώς και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, o Πάτρικ Σάναχαν, ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, με επιστολή του προς τον Χουλουσί Ακάρ, παρουσιάζει συγκεκριμένα βήματα για την «απεμπλοκή» της Τουρκίας από το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Ιουλίου ενώ η Άγκυρα δεν θα παραλάβει ούτε τα τέσσερα F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να μην δεχθεί τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που σχεδιάζεται να μεταβούν στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ενόχληση στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανατραπεί αυτή η απόφαση εφόσον η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.


Εξήγησαν επίσης ότι το μέτρο αυτό αφορά στις επόμενες ομάδες Τούρκων πιλότων και μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν η Τουρκία διωχθεί από το πρόγραμμα, αυτό θα σηματοδοτήσει μια από τις σημαντικότερες ρήξεις στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων των δύο συμμάχων.

Η αποκάλυψη της απόφασης για τους Τούρκους πιλότους έρχεται μετά τις ενδείξεις ότι η Τουρκία προχωρά κανονικά στην αγορά των S-400. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στις 22 Μαΐου ότι το στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη Ρωσία στη χρήση του αντιπυραυλικού συστήματος. Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, ανακοίνωσε ότι η παράδοση των S-400 στην Τουρκία θα αρχίσει σε δύο μήνες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε κατηγορηματικά την Τρίτη το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει η χώρα του από τη συμφωνία με τη Μόσχα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]