Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ζ.Ζάεφ απειλεί: «Θα έρθουν οι εθνικιστές στην εξουσία εάν δεν θα μας βάλετε γρήγορα στην ΕΕ»


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, θα απειλήσει την κυβέρνηση του και μπορεί να επιτρέψει στις εθνικιστικές δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.

Ο πρωθυπουργός- σημειώνει το δημοσίευμα- δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων των ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ημερομηνία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, η Bundestag πρέπει να δώσει πράσινο φως νωρίτερα. Η επόμενη προθεσμία για την έγκριση της απόφασης από το Βερολίνο είναι η 28η Ιουνίου, μετά την οποία οι υπουργοί της ΕΕ μπορούν να ορίσουν προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του Ιουλίου, όταν θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες.

Οποιαδήποτε αναβολή, λέει ο Ζαέφ, αυξάνει τον κίνδυνο για την κυβέρνηση.


«Η Bundestag θα πρέπει να στείλει εάν μήνυμα, εάν δεν υπάρξει καμία απόφαση αυτή την εβδομάδα, έχουν πιθανώς μια ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου, αν δεν το κάνουν, τότε παραμένει για το Συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι η η Bundestag θα ψηφίσει τον Σεπτέμβριο. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο επειδή πραγματικά ό, τι κάνουμε το κάνουμε οριακά», είπε ο Ζάεφ.

Τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η πιο θετική μέχρι σήμερα για τη Βόρεια Μακεδονία και ότι όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι η χώρα θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και είχε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο στη διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων.

Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές στους οποίους υποσχέθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές θα ανοίξουν τη θύρα της ΕΕ, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, εάν υπάρξει αναβολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ επιστρέψει την εντολή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει ο κίνδυνος φιλορωσικά και εθνικιστικά κόμματα να έρθουν στην εξουσία, δήλωσε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι είναι κατανοητό ότι εάν η ΕΕ αποτύχει να ανταποκριθεί, θα έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]