Καταφύγιο του Αλέξη Τσίπρα η κινδυνολογία
Συμπόρευση του «παλιού πολιτικού συστήματος» και «ακραίων συντηρητικών κύκλων στις Βρυξέλλες» βλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις πρόσφατες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, όπου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, υπέρβαση του αριθμού συμβασιούχων.
Πιστός στο αφήγημα που φαίνεται ότι έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας συνδέει την πιθανή δημοσιονομική στενότητα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδίδοντάς του σχέδιο ανατροπής εργασιακών σχέσεων και σκληρής λιτότητας. «Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, έχοντας πλήρη επίγνωση του ρίσκου που αναλαμβάνω, εντούτοις είπα την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό ότι η ψήφος του στις ευρωεκλογές έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Σήμερα, όλα όσα είπα τότε επιβεβαιώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», είπε ο κ. Τσίπρας, σε μια δήλωση που, μάλιστα, έκανε στο πεζοδρόμιο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ευθέως στην έκθεση της Κομισιόν λέγοντας ότι «έφτασαν μάλιστα στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Είχαν να εγείρουν ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο από το 2014, τότε που αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Πριν, δηλαδή, αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίσει, καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία απόλυση στον δημόσιο τομέα». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Η όρεξη αυτή άνοιξε, διότι, ακόμα και σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει διαρκώς να μιλάει για την ανάγκη επιστροφής στο Δημόσιο για παράδειγμα στο 1:5, στη μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ, ήδη εμείς έχουμε κατακτήσει με σκληρές διαπραγματεύσεις και έχουμε πετύχει το 1:1. Οταν, λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, τότε είναι λογικό σε ορισμένους να ανοίγει η όρεξή τους και να θέτουν στο τραπέζι επιτακτικά, ξανά, πολιτικές λιτότητας, ακόμα και απολύσεις». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει κίνδυνος επιστροφής «στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας», κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να ανατραπεί στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.
Την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα προεκλογικά μέτρα η κυβέρνηση και η Κομισιόν παραδέχθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. «Εμείς υπολογίζουμε ότι τα μέτρα είναι 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να είναι παραπάνω και, επίσης, προσπαθεί να αποτιμήσει το μεγάλο μέτρο που πήραμε για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Οι δικές μας αποτιμήσεις δείχνουν ότι τα έσοδα που θα έχουμε το 2019 είναι πολλαπλάσια από αυτά που εκτιμά η Κομισιόν. Καθώς, δε, έχουμε θετικά αποδεικτικά στοιχεία υπέρ ημών στις αποτιμήσεις των στατιστικών δεδομένων και των προβλέψεων, νομίζω ότι τον Οκτώβριο θα δικαιωθούμε πλήρως», είπε (Alpha). Ο κ. Σταθάκης υπεραμύνθηκε και των τελευταίων τροπολογιών που έφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αυτά τα οποία τώρα συζητούνται στη Βουλή, εκτός από το αφορολόγητο, αφορούν αποκλειστικά θέματα που λήγουν εντός Ιουνίου και πρέπει να ρυθμιστούν». Στην πρωθυπουργική γραμμή περί «ακραίων κύκλων» στις Βρυξέλλες κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Ρήγας. Οπως είπε (Στο Κόκκινο): «Η αντιφατική και αλλοπρόσαλλη στάση της Ν.Δ. όλο αυτό το διάστημα, που από τη μία ζητούσε από τους Ευρωπαίους εταίρους τη μη κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και από την άλλη έφερνε στη Βουλή τροπολογία για την κατάργησή της, σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα, άνοιξε την όρεξη του σκληρού πυρήνα των Βρυξελλών».
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...