Βουλευτές του «Ναι» και πολίτες του «Όχι» στις «Πρέσπες»
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι συσχετισμοί είναι γνωστοί, καθώς κόμματα και βουλευτές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας τάσσονται ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, διαχωρίζοντας πάντως τη θέση τους από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Εννοείται πως θα υπερψηφίσουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα.
Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε το θέμα της ιθαγένειας και της γλώσσας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκος Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέκρινε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως με τον τρόπο που χειρίστηκε αυτό το εθνικό θέμα δίχασε την ελληνική κοινωνία.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ζητήσει ευθέως από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, του ξεκαθάρισε ότι αν υπερψηφίσει τη Συμφωνία, τότε οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν. Το Ποτάμι αποφάσισε «ψήφο κατά συνείδηση». Ωστόσο, η πολιτική αντιπαράθεση για τη Συμφωνία καλά κρατεί και μάλιστα βγαίνει στους δρόμους…
Όλα είναι έτοιμα για το σημερινό συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος. Σε κάποιες περιπτώσεις η οργάνωση για τη μεταφορά των διαδηλωτών έγινε σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ενορίες, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Ενδεικτικά, η μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προσέφερε, σύμφωνα με τη λίστα, δωρεάν μετακίνηση. Λεωφορεία θα διέθεταν, μεταξύ άλλων, ο σύλλογος πολυτέκνων και χριστιανικά σωματεία στη Λάρισα, αλλά και σύλλογοι Ποντίων ανά την Ελλάδα. Μισθωμένο λεωφορείο έβαλε για τα μέλη της και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς.
Τεράστια κινητοποίηση
Γεγονός παραμένει ότι υπάρχει τεράστια κινητοποίηση από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, αλλά και όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το ίδιο κλίμα φαίνεται να κυριαρχεί και στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πρώην γερουσιαστής Κρίς Σπύρου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, η οποία, μάλιστα , μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, ενημερώνει πως μια πλειάδα από καλλιτέχνες ζητούν δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εξάλλου, το κάλεσμα της Επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών με σκοπό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει μεγάλη απήχηση. Η Αστυνομία φυσικά βρίσκεται επί ποδός και τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι αυστηρά. Μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο είναι και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας με δήλωσή του κάλεσε «όλους τους Έλληνες με τις οικογένειές τους να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο της Κυριακής, σε ένα ειρηνικό συλλαλητήριο, το οποίο δεν έχει δικαίωμα να καπελώσει κανείς».
Το κυβερνητικό αφήγημα δεν πείθει
Και όλα αυτά, καθώς το κυβερνητικό αφήγημα για την εθνικά συμφέρουσα Συμφωνία των Πρεσπών δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων. Το 65,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα που διενήργησε η Marc για το «Πρώτο Θέμα» ζητεί από τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν «όχι» και να μην κυρώσουν τη Συμφωνία.
Η μεγαλύτερη αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, συναντάται στη Μακεδονία και στη Θράκη, με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 73,6%. Όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη διαφαινόμενη μαζικότητα του συλλαλητηρίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην ίδια η οριακή ψήφιση της Συμφωνίας.
Στα απόνερα του συλλαλητηρίου θα συζητηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12:00 οι διαδικαστικές λεπτομέρειες. Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας τη Δευτέρα στις 17:00, καθώς αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η σχετική πρόσκληση των μελών της Επιτροπής. Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Εντάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και στα Σκόπια, τα οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η άρνηση του προέδρου των Σκοπίων να υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές που πέρασαν από το Κοινοβούλιο, προκαλεί την αντιπολίτευση, η οποία σφυροκοπά με κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση Ζάεφ.
SLPress
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...