Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δημιουργεί δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο


Το άσχημο πρόσωπο της Άγκυρας…

Δικαιώνονται γι’ ακόμη μια φορά, όσοι Αξιωματικοί επισημαίνουν και επαναλαμβάνουν πως ακόμη και μέσω «τρίτων» η Άγκυρα προσπαθεί πάντα να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση ενώ επιζητεί διαρκώς έναν λόγο ώστε να δημιουργεί τετελεσμένα.

Μια ακόμη περίπτωση Έρευνας Διάσωσης στο Ανατολικό Αιγαίο, έδειξε ότι η Τουρκία επιδιώκει να κρατά αυξημένη ετοιμότητα ώστε να στήσει το δικό της αφήγημα την ώρα που οι Ελληνικές αρχές, λιμενικό και Πολεμική Αεροπορία έψαχναν στα παγωμένα νερά να βρουν μετανάστη που περνούσε μαζί με άλλους από τα παράλια της γειτονικής χώρας, στην Ελλάδα κι έπεσε στη θάλασσα.

Το Super Puma της Χίου απογειώθηκε και ξεκίνησε την έρευνα για την οποία φυσικά εκδόθηκαν σχετικές ναυτικές και αεροπορικές οδηγίες. Τότε η Τουρκία κατάλαβε πως γι’ ακόμη μια φορά τα αντανακλαστικά της Αθήνας ήταν πολύ πιο γρήγορα από αυτά των δικών τους ελεγκτών. Φυσικά η έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο ανήκει στην χώρα μας βάσει των διεθνών συμβάσεων κάτι που η Τουρκία θέλει να αμφισβητεί και να διεκδικεί.

Είναι αμέτρητες οι φορές που η Τουρκία έχει θελήσει ν’ αμφισβητήσει το δικαίωμα SAR από την Ελλάδα και άλλες τόσες είναι οι επί του πρακτέου απαντήσεις που έχει λάβει από την χώρα μας και τα έμπειρα πληρώματα τόσο του Λιμενικού, όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στην αεροδιάσωση.


Πάντως εκείνο που λένε επιτελείς του πενταγώνου είναι πως οι χθεσινές υπερπτήσεις πάνω από το Κουνελονήσι και το Φαρμακονήσι (που βρέθηκε και το πτώμα του μετανάστη το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν τις δυο) εντάσσονται στην προσπάθεια υπονόμευσης από την πλευρά της Τουρκίας, της Ελληνικής κυριαρχίας, ενώ οι πράξεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της νευρικότητας για την έρευνα και διάσωση μιας και βλέπουν ότι δεν μπορούν να υπερκεράσουν τις αρμοδιότητες γι’ αυτή την ενέργεια.

Επιπλέον οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως εδώ έχουμε ένα πραγματικό περιστατικό που πρώτον η Τουρκία-για μια ακόμη φορά- δεν έστειλε μέσα να βοηθήσουν ή αν το έκανε αυτά δεν θα δέχονταν να τεθούν υπό τις διαταγές του ενιαίου θαλάμου επιχειρήσεων του Λιμενικού, αλλά θα επέμεναν πως ο συντονισμός θα έπρεπε να περάσει στον δικό τους θάλαμο.

Συνεπώς η Τουρκία αν ήθελε όχι μόνο σ’ αυτό το περιστατικό αλλά και σε παλαιότερα, την εμπλοκή της δίχως πολιτικά κίνητρα, αλλά ξεκάθαρα ανθρωπιστικά, θα προχωρούσε όπως κάθε λογική γειτονική χώρα να βοηθήσει με τις δικές της δυνάμεις, ζητώντας την άδεια, είτε για αεροπορικά είτε για πλωτά μέσα, στον χώρο δικαιοδοσίας της Ελλάδας, σημειώνοντας πως αυτή της η κίνηση γίνεται για να βοηθήσει στην διάσωση. Αν υπήρχε αυτή η περίπτωση, η κίνησή τους θα αποτελούσε μια έμπρακτη αναγνώριση των δικαίων της Ελλάδας, κάτι που συστηματικά αποφεύγει η γείτονα Τουρκία.

Δεύτερον την ώρα που πετούσε το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας οι επιτελείς της Άγκυρας ως κλιμακωτή αντίδραση έστειλαν το ζευγάρι των F-16 να κάνουν δυο υπερπτήσεις. Την ίδια στιγμή που απογειώθηκαν τα F-16 Block 52 plus της 340ης Μοίρας από τη Σούδα, τέθηκε ακόμη ένα Puma σε μεγίστη ετοιμότητα στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Το ίδιο έγινε και γι’ άλλα δυο ελικόπτερα της ΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα ανώτατοι αξιωματικοί έλεγαν πως ακόμη και οι ήπιες αλλά κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας, «σκιαγραφούν» την διαρκή προσπάθεια που κάνει για να δημιουργηθεί μια κατάσταση κινδύνου και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνονται, έχουν σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά που τείνουν προς τη δημιουργία τετελεσμένου που θα έχει όφελος φυσικά δικό της.

Μάλιστα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, πως τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα σ’ αυτές και το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τα συμπλέγματα των Οινουσσών και των Φούρνων και άλλα κοντινά σημεία αλλά και μακρύτερα, για παράδειγμα στο Καστελόριζο.

Σ’ όλες αυτές τις περιοχές οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφουν πως οι δυνάμεις της Τουρκίας διατηρούν μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα και γι’ αυτό το λόγο η εγρήγορση είναι μόνιμη, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό που θα οδηγούσε έστω και στην παραμικρή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή Εθνικών συμφερόντων.

Νέα Navtex Νοτιοδυτικά του Καστελόριζου

Ένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά «ήπιας» άσκησης πίεσης και διαρκούς αμφισβήτησης είναι και η navtex που εκδόθηκε περίπου τρεις ώρες μετά την τελευταία υπέρπτηση στο Φαρμακονήσι.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο, για ναυτικά γυμνάσια με χρήση πυρών. Όπως αναφέρετε στη navtex οι ασκήσεις θα διεξαχθούν στις 24 Ιανουαρίου, από τις 11 το πρωί και για ένα δίωρο.

TURNHOS N/W : 0117/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date18-01-2019 16:01)
TURNHOS N/W : 0117/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 24 JAN 19 FROM 1100Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
35 50.00 N – 029 10.00 E
35 50.00 N – 030 00.00 E
35 30.00 N – 030 00.00 E
35 30.00 N – 029 10.00 E
CAUTION ADVISED.
CLICK TO SEE ON THE MAP

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εκδίδει τέτοιου είδους ναυτική οδηγία για χρήση πυρών, ούτε ξενίζει η περιοχή. Είναι περίπου η ίδια που είχε δεσμεύσει και για τις υποτιθέμενες σεισμικές έρευνες του ερευνητικού Barbaros οι οποίες δεν έγιναν ποτέ και βέβαια οι navtex εξυπηρετούν και άλλου είδους συμφέροντα που έχουν οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας στο μυαλό τους.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]