Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα γίνει στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν;


Η ώρα της μεγάλης αλήθειας για τον Ταγίπ και τον Αλέξη: Συνομιλίες για όλα ή αδιέξοδο;

Μπορεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να κλείδωσε -θα γίνει μόλις σε 6 ημέρες- μπορεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolou ν’ αναφέρεται στην συγχαρητήρια επιστολή μετά προσκλήσεως μάλιστα στην Άγκυρα, από τον Χουλουσί Ακάρ προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη, όμως τον χορό των προκλήσεων η Τουρκία δεν τον σταματά.

Μπορεί επίσης η Αθήνα και συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε κάθε κίνησή τους, ωστόσο δείχνουν την αποφασιστικότητα με την οποία κινούνται σε κάθε περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα έχει πετύχει κάτι που επιδίωκε από το καλοκαίρι: να κρατήσει, όσο μπορεί, δεμένη την Αθήνα στο Αιγαίο και να διατηρεί την ένταση που επιδιώκει, με τις διαρκείς αιτιάσεις της, κυρίως γύρω από συγκεκριμένα νησιωτικά συμπλέγματα, τα οποία θέλει ν’ αμφισβητεί ενώ και η ίδια ξέρει πως το πράττει μόνο και μόνο γι’ αυτή ακριβώς τη διατήρηση της έντασης και ο λόγος φάνηκε πριν από λίγες ώρες, εκεί που χτύπησε η καρδιά της Ευρώπης, την Κύπρο. Η Τουρκία το μόνο που δεν θέλει είναι ν’ αφήσει την Ελλάδα να ανοίξει ενεργειακά πανιά.

Σίγουρα ξημέρωσε μια δύσκολη μέρα που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, η ημέρα της μεγάλης κρίσης των Ιμίων που οδήγησε στον θάνατο τρεις ιπτάμενους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Αξιωματούχοι της Άγκυρας φυσικά εδώ και μέρες έχουν επιδιώξει να σηκώσουν το θαλασσινό σπρέι που αφήνει το φουρτουνιασμένο Αιγαίο, όμως ο ακριβής λόγος των πράξεών τους κρύβεται στη σύνοδο της Κύπρου.


Η σύνοδος της Λευκωσίας σίγουρα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία η οποία όμως έχει δείξει πως ναι μεν υπολογίζει αυτού του είδους τις αναφορές από την ΕΕ, αλλά προς τα έξω τόσο στο εσωτερικό της όσο και προς την Ελλάδα, θέλει και δείχνει ότι είναι σε πλήρη εγρήγορση στα προκλητικά ρητορικά τεχνάσματα της.

Ανώτατοι Αξιωματούχοι από το Ελληνικό πεντάγωνο έλεγαν λίγες ώρες, αμέσως μετά τα εκπεμπόμενα μηνύματα της συνόδου προς την Άγκυρα, πως όταν κάθεσαι να μιλήσεις μαζί τους- εννοώντας τους Τούρκους- δείχνουν πως καταλαβαίνουν απόλυτα το τι τους λες, που θέτεις κόκκινες γραμμές και πως με όλη αυτή την κατάσταση που προσπαθούν να διαμορφώσουν, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού ατυχήματος που κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει.

Κι ενώ θέλουν να δείχνουν με κάθε τρόπο στο τετ-α-τετ πως κατανοούν πλήρως τις θέσεις που εκφράζεις, αν όχι την ίδια ώρα, αμέσως μετά στρέφονται συμβολικά κατά του συνομιλητή τους, για παράδειγμα με παραβιάσεις, αερομαχίες, παραβάσεις εθνικών χωρικών υδάτων, κάτι πάντα θα βρουν ώστε μια συνομιλία να τίθεται σε αμφισβητούμενο καθεστώς.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές συνέχιζαν λέγοντας πως εφόσον προγραμματίστηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Χουλουσί Ακάρ, πρέπει να υπάρξει εκείνη η συνομιλία που θα βάλει μια τάξη στην υπάρχουσα προκλητική συμπεριφορά είτε αυτή λέγεται ρητορική είτε αυτή είναι με πράξεις.

Η ίδια άλλωστε η μαρτυρία του Τούρκου υπουργού Άμυνας, πως έχει χαθεί το 80% των πιλότων της χώρας του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι μια ισχυρή βόμβα από τη στιγμή που αποτελεί μια δημόσια τοποθέτηση, αλλά αν στην πολεμική αεροπορία της γειτονικής χώρας είναι αυτή η κατάσταση, στον πολυπληθέστερο στρατό ξηράς ποια είναι; Ποιά είναι η κατάσταση στο πολεμικό τους ναυτικό που ετοιμάζει show στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Σαφέστατα και στο Ελληνικό πεντάγωνο λένε πως πρέπει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών να βρεθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να τεθούν ίσως νέες βάσεις στις σχέσεις των δυο κρατών.

Μάλιστα ορισμένοι Αξιωματικοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ίσως την πιο «ειλικρινή» αυτή τη συνάντηση. Από τη στιγμή που ο καθένας έχει τις θέσεις του, τις υποστηρίζει και η διπλωματία, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά δείχνει σ’ αυτή την περίπτωση να γεννά νέες οδούς ώστε ποτέ να μην βρεθεί σε αδιέξοδο. Βέβαια, ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν; Κανένας… Άρα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν θα οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδο, μπορεί, όμως, και να “γεννήσει” και συνομιλίες…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]