Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παραίτηση Κοτζιά μας έσωσε από τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας


Οι διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ και παραβύστω, τα σύνορα, οι επιθετικοί προσδιορισμοί, οι ιδιοκτησίες Αλβανών στην Ελλάδα και το εμπόλεμο

Θυμάμαι πάντα το περιχαρές ύφος του πρώην υπουργού να δηλώνει -μετά την παραχώρηση στους Σκοπιανούς όλων όσων απαιτούσαν- ότι επείγεται να υπογράψει Συμφωνία με την Αλβανία, πριν φύγει για διακοπές.

Μια συμφωνία, της οποίας τα στοιχεία ήσαν επτασφράγιστο μυστικό από την ελληνική πλευρά, τα δε λίγα που διαθέτουμε προέρχονται από κάποιες συνεντεύξεις του πρώην υπουργού και από τις πολλές διαρροές στον αλβανικό Τύπο. Και προκαλούν ανησυχία, επειδή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα επί χρόνια η Ελλάδα υποστήριζε, αλλά και επειδή οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν εν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς να λαμβάνει γνώση του περιεχομένου τους ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας.

Και αυτήν τη φορά δηλαδή, ο κ. Κοτζιάς θεώρησε ότι η υπουργοποίησή του, τού έδιδε την απόλυτη εξουσία να διαπραγματεύεται σημαντικά εθνική θέματα, χωρίς την έγκριση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκπροσωπεί -θεωρητικά- τον μισό ελληνικό λαό. Μυστήρια, ανεξήγητη συμπεριφορά.

Πέρα από την διευθέτηση των συνόρων, που μας είπε ο κ. Τσίπρας, ότι συζητείται, και μόλις κάποιοι ικανοί σύμβουλοί του -δεν μπορεί, θα υπάρχουν κάποιοι- αντελήφθησαν τι είπε και έσπευσαν με γελοία επιχείρημα να το αντιστρέψουν, λέγοντας ότι εννοούσε τακτοποίηση των… πυραμίδων των συνόρων, το πλέον σοβαρό είναι ότι εγκαταλειπόταν και τύποις η ελληνική μειονότητα στο έλεος της αυθαιρεσίας των αλβανικών κυβερνήσεων, και ουσιαστικά αναγνωρίζονταν οι απαιτήσεις των αλβανοτσάμηδων.


Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, στη συμφωνία που ετοιμαζόταν να υπογραφεί, προβλεπόταν ότι θα αποφεύγονται επιθετικοί προσδιορισμοί, οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών». Αυτό πρακτικά σημαίνει εγκατάλειψη του όρου "Βόρειος Ήπειρος", αλλά και "Τσιμερία" (Τσαμουριά).

Προβλεπόταν, επίσης, ότι θα επανενεργοποιηθούν -για πολλοστή φορά- οι μικτές επιτροπές για την εκατέρωθεν εξέταση των σχολικών βιβλίων, με σκοπό την απάλειψη αναφορών που καλλιεργούν εθνικιστικά στερεότυπα εναντίον της άλλης χώρας. Το θέμα είναι, ότι όσο και αν ψάξεις στα ελληνικά σχολικά βιβλία, τέτοιες αναφορές δεν θα βρεις. Μάλιστα, τιμωρήθηκε αξιωματικός κάποτε, επειδή οι στρατιώτες του τραγούδησαν το εμβατήριο "Έχω μια αδελφή", αναφερόμενο στη Β. Ήπειρο.

Και επίσης σημαντικό, θα αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους οι ευρισκόμενες από το 1940 υπό μεσεγγύηση περιουσίες Αλβανών πολιτών -Τσάμηδων- στην Ελλάδα. Οι περιουσίες αυτές, που βρίσκονται κυρίως στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, ώστε με τη συμφωνία πρέπει να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Οι περιουσίες αυτές κατασχέθηκαν, μετά από αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων, από τους κατόχους του που κρίθηκαν εγκληματίες πολέμου, και για να αποφύγουν την σύλληψη έφυγαν στην Αλβανία ακολουθώντας την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Με ποια αιτιολογία, άραγε, μπορούν να προσβληθούν αυτές οι αποφάσεις;

Επειδή το θέμα δεν είναι μόνον οικονομικό -οι Αλβανοτσάμηδες ζητούν δισεκατομμύρια-, αλλά κυρίως εθνικό, αφού καθάρονται οι εγκληματίες που κατέσφαξαν αμάχους Έλληνες, και μπαίνουν οι Αλβανοτσάμηδες στην Ελλάδα από το παράθυρο, αναγνωριζόμενοι πλέον ως νόμιμοι.

Προχθεσινό δημοσίευμα αλβανικής ιστοσελίδας επικαλείται "λεπτομέρειες που έδωσε για την πιθανή συμφωνία με την Αλβανία" ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτές επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανοτσάμηδων θα επιλυθεί. Ο τέως υπουργός, επεσήμανε ότι όταν θα παύσει η εμπόλεμος κατάσταση με την Αλβανία, οι Αλβανοί έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ιδιοκτησία τους. «Μετά την άρση της εμπολέμου, οι Αλβανοί μπορούν να επιστρέψουν στην ιδιοκτησία που είχαν πριν από τον πόλεμο. Πρόκειται για περιουσίες που είχαν κατασχεθεί από την ηγετική ομάδα των τσάμηδων στη Θεσπρωτία», είπε ο υπουργός.

Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ούτε και οι επόμενοι επέτρεψαν να ανοίξει θέμα άρσης του εμπολέμου. Ώσπου ήρθαν τα σημερινά πολιτικά μεγαθήρια, να ανατρέψουν καταστάσεις, που μόνο όφελος δεν θα έχουν για την Ελλάδα.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]