Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν δεν αναμετράται με ισχυρούς


Η παγίδα που στήνει στην Ελλάδα και την Κύπρο

Του Κώστα Βενιζέλου

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» διατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάποιες φορές εντός της κυπριακής ΑΟΖ μερικές εκτός, το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας γυροφέρνει και το καθεστώς Ερντογάν τεντώνει και χαλαρώνει το σχοινί της έντασης.

Είναι προφανές πως έχουμε εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και η προσοχή είναι στραμμένη πρωτίστως στην υλοποίηση των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας διά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της. Την ίδια, όμως, ώρα η προσοχή δεν μπορεί παρά να είναι στραμμένη και προς την Άγκυρα και στις κινήσεις που γίνονται από το καθεστώς Ερντογάν.

Είναι σαφές πως με τους ισχυρούς η Τουρκία δεν αναμετράται. Το έδειξε και ο τρόπος που προχθές αντιμετώπισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν να διατυπώσουν τις γνωστές μαξιμαλιστικές τους θέσεις. Να έχουν, εν πολλοίς, αλαζονικό ύφος και συμπεριφορά.

Τους μαξιμαλισμούς τους εκφράζουν σε βάρος μικρότερων δυνάμεων, όπως είναι η Κύπρος, η οποία πως μόνο διπλωματικά και πολιτικά μπορεί να αντιδράσει, κι αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι. Κοντολογίς, οι αντιδράσεις της Λευκωσίας δεν απασχολούν την Άγκυρα. Εκείνο που απασχολεί την Άγκυρα είναι πως θα χαλάσει τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά κι αυτό, επειδή εμπλέκονται και τρίτοι, ισχυρότεροι της Τουρκίας, δεν είναι εύκολο. Δηλαδή, το εγχείρημα της εξουδετέρωσης των σχεδιασμών της Λευκωσίας.


Είναι πρόδηλο πως οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, με την εισβολή του «Μπαρμπαρός» στo θαλασσοτεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, έχουν ανησυχήσει τη Λευκωσία, καθώς θεωρείται προπομπός κι άλλων ενεργειών, που ενδεχομένως να ενταχθούν σε μια κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή.

Αυτό το παιχνίδι εξυπηρετεί τον Ερντογάν, γι αυτό και δεν θα πρέπει να το ακολουθήσουν Ελλάδα και Κύπρος, για να μην πέσουν στην παγίδα του. Να μην παρασυρθούν σε ένα παιχνίδι απόδειξης των αυτονόητων. Ότι, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσει κανένα.

Την ίδια ώρα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζονται ή παραγνωρίζονται οι απειλές και οι εντάσεις. Είναι μακρύς ο δρόμος!

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]