Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόταση «Πράττω»: Να ελεγχθούν τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ


Με «αιχµή του δόρατος» τον συνταγµατικά κατοχυρωµένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των λεγόµενων «απόρρητων» δαπανών, η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά κατέθεσε στον δηµόσιο διάλογο τις θέσεις της για την αναθεώρηση.

Για το θέµα αυτό σηµειώνεται πως «δεν µπορούν να υπάρχουν δηµόσιες αρχές που δεν υπόκεινται στον έλεγχο και τη διαδικασία συναίνεσης από τη Βουλή. Αυτό ισχύει πρωταρχικά για την ΕΥΠ και για κάθε άλλη δραστηριότητα που εµπίπτει στην κατηγορία της “µυστικής δράσης”».

Τονίζεται πως οι υπηρεσίες µε απόρρητα κονδύλια «θα πρέπει να εκθέτουν ανά έξι µήνες τις βασικές τους δραστηριότητες σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή και να λειτουργούν στη βάση της συναίνεσής της. Αντίστοιχα, ο διοικητής της πρέπει να εγκρίνεται από την ως άνω επιτροπή της Βουλής και να λογοδοτεί περιοδικά σε αυτήν».


Επίσης, προτείνεται η Βουλή «να έχει την αρµοδιότητα να ελέγχει και να εγκρίνει τις δαπάνες όποιων υπουργείων διαθέτουν µυστικά κονδύλια, µε ενδελεχή έλεγχο νοµιµότητας και σκοπιµότητας από διακοµµατική επιτροπή, στη βάση της νοµοθεσίας που ήδη υπάρχει για το υπουργείο Εξωτερικών».
Συνταγµατική αναθεώρηση

Η κίνηση «Πράττω» τάσσεται επίσης υπέρ της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου των ανεξάρτητων Αρχών, ζητώντας «δυνατότητα ανάκλησης των επικεφαλής τους από τη Βουλή». Για το ζήτηµα της άµεσης προεδρικής εκλογής, κάνει λόγο για κίνδυνο διαρχίας, σηµειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «πράξη άµεσης δηµοκρατίας, αλλά πράξη υπονόµευσης του κοινοβουλευτισµού».

Για το θρησκευτικό ζήτηµα, το «Πράττω» είναι υπέρ της αλλαγής και του προοιµίου του Συντάγµατος, ενώ στηρίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται µε τον δηµόσιο χαρακτήρα των βασικών αγαθών καθώς και τους περιορισµούς στη βουλευτική θητεία.

Τέλος, το «Πράττω» προτείνει: «Στο πλαίσιο της συνταγµατικής αναθεώρησης, θα µπορούσαν να συζητηθούν θέµατα που συνδέονται µε τον ρόλο των πολιτικών κοµµάτων, όπως είναι η χρηµατοδότησή τους, καθώς και η επιβολή ή µη κυρώσεων εναντίον σε εκείνα που η δράση τους απάδει προς το δηµοκρατικό πολίτευµα, προπαγανδίζουν τον φασισµό και ναζισµό, ενώ η ηγεσία τους έχει διαπράξει ποινικά αδικήµατα»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ειναι να γελαει κανεις με την υποκρισια των προδοτων που εμαθαν μετα απο τις εθνομειοδοτικες

    συμφωνιες ,χωρις να ερωτηθει ο Ελληνικος λαος για αυτες, να κανουν και "μαθηματα" ηθικης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]