Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικός Τύπος: «Ο ιερός πόλεμος του Τσίπρα με τον κλήρο»


Στη συμφωνία της κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας αναφέρεται ανταπόκριση της Frankfurter Rundschau. Ο Γερμανός ανταποκριτής κάνει λόγο «για ιερό πόλεμο του Τσίπρα με τον κλήρο», επισημαίνοντας ότι
«ο έλληνας πρωθυπουργός θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς προκειμένου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κερδίσει πόντους στον προεκλογικό αγώνα».
Η ανταπόκριση της εφημερίδας της Φραγκφούρτης αναφέρεται στη συμφωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, και σχολιάζει ότι
«ο Τσίπρας και ο Ιερώνυμος λογάριασαν χωρίς τον κλήρο. Αυτός εξεγείρεται», 
σημειώνει το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της FR.

Το άρθρο επισημαίνει ότι
«ο δηλωμένος αθεϊστής Τσίπρας πανηγυρίζει για τη συμφωνία, παρουσιάζοντάς την ως σημαντικό βήμα για τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας. Μέχρι σήμερα η Ορδοδοξία έχει ισχύ εθνικού θρησκεύματος και οι ιερείς διαθέτουν καθεστώς δημοσίων υπαλλήλων. Σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να εδραιώσει τη 'θρησκευτική ουδετερότητα' του κράτους».


Προεκλογικά οφέλη για τον πρωθυπουργό;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ένας χωρισμός κράτους και εκκλησίας δεν υπαγορεύεται μόνον από την ιδεολογία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα μπορούσε να του προσφέρει και «πρακτικά πολιτικά πλεονεκτήματα», δεδομένου ότι
«οι 10.000 θέσεις (σ.σ. κληρικών) που θα αδειάσουν θα μπορούσαν να δοθούν αλλού από την κυβέρνηση –αυτό αποτελεί άσσο (σ.σ. για τον πρωθυπουργό) στον προεκλογικό αγώνα που ξεκινά τώρα.
Για τα προεκλογικά δώρα ωστόσο θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος, διότι εμμέσως το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει τους ιερείς: Αντί να τους αμείβει άμεσα, ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να εμβάζει τα απαιτούμενα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ειδικό ταμείο της εκκλησίας, από το οποίο θα πληρώνονται εν συνεχεία οι ιερείς».
Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στο «όχι» της Ιεράς Συνόδου για τις αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά και στην επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει το περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας. Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος,
«ο Τσίπρας ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο μια αναμέτρηση δυνάμεων με τον ισχυρό κλήρο». 
Για να καταδείξει τη δυσκολία του εγχειρήματος του Έλληνα πρωθυπουργού και τους κινδύνους που κρύβει αυτό, το δημοσίευμα αναφέρει παραδείγματα από το παρελθόν της Ελλάδας:
«Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να δρομολογήσει τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας. Συνάντησε οργισμένες αντιδράσεις, μπόρεσε όμως τουλάχιστον να περάσει την υιοθέτηση του πολιτικού γάμου και την ισότητα των δύο φύλων στο οικογενειακό δίκαιο. Το 2001 ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μερίμνησε για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ελληνικές ταυτότητες – παρά τις εντονότατες αντιδράσεις του κλήρου, ο οποίος είχε μαζέψει τρία εκατομμύρια υπογραφές κατά του εγχειρήματος».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]