Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραίτηση Κοτζιά: Προσκήνιο και παρασκήνιο…


Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς φαίνεται ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν μετά στη σύγκρουση στην οποία είχαν οδηγηθεί για τους χειρισμούς στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και τη θέση του ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η αφορμή για την παραίτηση Κοτζιά δόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κοτζιάς εμφανιζόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση καθώς θεώρησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε όταν έγινε στόχος επιθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο.

Σύμφωνα με σειρά διαρροών ο υπουργός Άμυνας, εξαπέλυσε βαρύτατες καταγγελίες για τον ΥΠΕΞ, προκειμένου να αποσείσει από πάνω του την κριτική των μελών του υπουργικού συμβουλίου για τις γελοιότητες στις οποίες κατέφυγε στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών υποστήριζαν ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.


Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να καταθέσει νόμο ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (και άλλων υπουργείων) κατά το πρότυπο που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του κ. Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.

Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο Νίκος Κοτζιάς επανάφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρεται εκτενώς στον Τύπο, την αήθη επίθεση και τις ύβρεις του Π.Καμμένου στο πρόσωπο του Ν. Κοτζιά.

Το κοντινό παρελθόν

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην καλύψει στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τον Ν. Κοτζιά, διαρροές από το ΠΡΑΤΤΩ επέμεναν χθες να υποστηρίζουν πως επρόκειτο για μια μορφή «χρεωστούμενων».

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, χρεώνουν στον Ν. Κοτζιά τον τρόπο εμφάνισης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια πάνω από 500.000 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η Κουμουνδούρου «δεν κατάλαβε τίποτε» όταν ο Ν Κοτζιάς για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία και έχει την απόλυτη συμφωνία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και πως την αποδέχθηκαν θεωρώντας πως θα αποτελέσει θετικό ατού στη διάρκεια της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα λένε από το ΠΡΑΤΤΩ, πως η το Μαξίμου είναι εκείνο που επέμενε να δώσει στη συμφωνία μεγαλοπρέπεια και να ρίξει τους προβολείς πάνω της επιμένοντας να είναι εκεί ο πρωθυπουργός, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να παρίστανται μόνο οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών.

Η μαζική αντίδραση του Ελληνικού λαού στη συνέχεια και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρήθηκε να χρεωθεί στον Κοτζιά και η αδυναμία του Μαξίμου αυτό να συμβεί, οδήγησε στη σιωπηρή αντιπαράθεση μαζί του.

Άλλωστε δεν είναι άσχετο το tweet που ανέβασε χθες ο υπουργός Ν. Παπάς προκειμένου να διαψεύσει τις φήμες για «διαφωνία» Μαξίμου – Κοτζιά για το «Μακεδονικό».


Η επίσημη πάντως απάντηση Κοτζιά σε φήμες και κριτικές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε με την αναφορά του στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, «Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» «Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» συνέχισε.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]