Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Ρωσία και Τουρκία θα δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας τους για την Ιντλίμπ


Η Ρωσία και η Τουρκία σχεδιάζουν να δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας τους για αποκλιμάκωση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, μια "μεγάλη ανακούφιση" για τα 3 εκατομμύρια αμάχους στην περιοχή, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος επί ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ.

Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν "ένα εκατομμύριο αναπάντητες ερωτήσεις" για το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και τι θα συμβεί αν οι οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα τους.

Μιλώντας έπειτα από μια τακτική συνάντηση για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο Έγκελαντ δήλωσε πως η Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Συρίας, επιβεβαίωσε πως η Δαμασκός απέσυρε έναν "πολύ ανησυχητικό νόμο" που επέτρεπε την απαλλοτρίωση γης και περιουσιών από τους πρόσφυγες.

Η Ιντλίμπ και οι γειτονικές επαρχίες είναι τα τελευταία προπύργια των ανταρτών που εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ το 2011, και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως μια μάχη για την ανάκτηση του ελέγχου της ζώνης από τον Άσαντ θα μπορούσε να είναι η χειρότερη στον πόλεμο που μαίνεται επτά χρόνια τώρα.

Η συμφωνία της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαθίδρυσε μια ουδέτερη ζώνη έκτασης 15-20 χλμ. μέσα σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και που θα έπρεπε να έχει εκκαθαριστεί από όπλα και μαχητές έως τη Δευτέρα.

"Θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη διπλωματία", δήλωσε ο Έγκελαντ.


"Χαίρομαι που ακούω πως η Ρωσία και η Τουρκία λένε πως είναι αισιόδοξες, [πως] μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα μέσω διαπραγματεύσεων, και γενικά είναι πολύ θετικές για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας η οποία δίνει μια ανακούφιση, μια διακοπή στις μάχες, στην Ιντλίμπ."

Ο Έγκελαντ δήλωσε πως υπάρχουν 12.000 ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι στην περιοχή και πως εδώ και πέντε εβδομάδες δεν έχει πραγματοποιηθεί αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ιντλίμπ, κάτι που δεν θυμάται να έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Στα ανατολικά, ωστόσο, οι μάχες μαίνονται γύρω από πολλά χωριά που κατοικούνται από 15.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους, που δέχονταν επίθεση από τη συριακή κυβέρνηση και κουρδικές δυνάμεις και 7.000 άμαχοι έχουν διαφύγει.

Ο Έγκελαντ είναι σύμβουλος του απεσταλμένου των ΗΠΑ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, που πέρασε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας μάταια να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία για να σταματήσει τον πόλεμο και ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη (χθες) πως θα αποχωρήσει τον Νοέμβριο.

Ο Έγκελαντ είπε πως και εκείνος θα αποχωρήσει στα τέλη Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ήταν μια εξαντλητική δουλειά επιπροσθέτως του ρόλου του ως επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

"Θα υπάρξει μια άλλη ομάδα", είπε. "Ούτε η μισή δουλειά δεν έχει γίνει ακόμη."


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]