Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτική ανοχή ή πολιτική ενθάρρυνση;


Γράφει ο Βασίλης Διγαλάκης

Στην Ελλάδα και στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε φτάσει, δυστυχώς, στο σημείο οι πρυτανικές αρχές να ζητούν από τους καταληψίες να αποχωρήσουν από τον παράνομα καταληφθέντα πανεπιστημιακό χώρο. Είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπορεί να μεταφραστεί ως πολιτική ανοχή, η οποία οδηγεί σε αυτά τα φαινόμενα βίας, αυθαιρεσίας και παρανομίας; Ή μήπως είναι κάτι περισσότερο;

Πριν από λίγες εβδομάδες αναφερθήκαμε στο πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για το άσυλο και την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, το οποίο μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «εξαιρετικό». Ας δούμε, λοιπόν, τι προβλέπει το πόρισμα αυτό για τις καταλήψεις από τις διάφορες «συλλογικότητες» στα πανεπιστήμια:

«Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μεικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης.

– Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές του ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί».

Μας λένε, λοιπόν, η επιτροπή Παρασκευόπουλου (που συνέταξε το πόρισμα) και ο κ. Γαβρόγλου (που υπερθεμάτισε για το περιεχόμενό του), ότι σε περιπτώσεις καταλήψεων, στις οποίες συμμετέχουν και φοιτητές, οι παράνομα καταληφθέντες χώροι θα πρέπει να παραχωρηθούν στους καταληψίες!


Ας μας διευκρινίσουν οι κ. Παρασκευόπουλος και Γαβρόγλου αν και στην περίπτωση της παράνομης κατάληψης χώρων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ από τον «Ρουβίκωνα» θα πρέπει να του παραχωρηθούν αυτοί οι χώροι. Η συμμετοχή φοιτητών –«κριτήριο» που εντέχνως περιλαμβάνεται στο πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου –προκύπτει από τους ισχυρισμούς του «Ρουβίκωνα» και, εμμέσως, από την εισβολή ομάδας φοιτητών στη Σύγκλητο προς υπεράσπιση της συγκεκριμένης κατάληψης.

Είναι τυχαίο ότι η πρώτη κατάληψη του «Ρουβίκωνα» σε πανεπιστήμιο «ήρθε» λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Παρασκευόπουλου; Και ποια είναι, τελικά, η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Η «παροχή» πολιτικής ανοχής σε τέτοιου είδους φαινόμενα; Ή μήπως –και αυτό είναι πολύ χειρότερο– η πολιτική ενθάρρυνσή τους, που, μεταξύ των άλλων, δύναται να οδηγήσει σε «στέκια» του «Ρουβίκωνα» σε σημαντικό αριθμό ελληνικών πανεπιστημίων;

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει με τις πράξεις της, τα νομοθετήματά της, τις πρωτοβουλίες της, αλλά και την... απουσία της, ότι όχι μόνο δεν επιθυμεί την πραγματική πρόοδο των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά επιχειρεί να τα καταστήσει «υποχείρια» παρανομούντων μειοψηφικών ομάδων, οργανώσεων και «συλλογικοτήτων».

Προς τιμήν τους, πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ εμπόδισαν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να εισέλθουν στον χώρο. Ομως, η εφαρμογή της νομιμότητας δεν πρέπει να επαφίεται σε πρωτοβουλίες πολιτών, αλλά να αντιμετωπίζεται θεσμικά από την πολιτεία.

* Ο κ. Βασίλης Διγαλάκης είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρώην πρύτανης του Ιδρύματος.
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]