Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο Α. Τσίπρας θυσίασε τον Ν. Κοτζιά…


Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Συνήθως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Κι αυτό, όπως δείχνουν όλα, ισχύει και με την παραίτηση του Ν. Κοτζιά. Πίσω από την επικράτηση του Π. Καμμένου επί του Ν. Κοτζιά, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι» την προηγούμενη εβδομάδα. Το δημοσίευμα περιέγραφε την απευθείας ανάθεση της έκδοσης βίζας σε εταιρία με… διασυνδέσεις.

Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Ν. Κοτζιά άρχισε τότε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην πρόσφατη ταραχώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Ν. Κοτζιάς έθεσε πρώτος θέμα για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια αντεπιτέθηκε ο Π. Καμμένος με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τα «αλληλοκαρφώματα» Π. Καμμένου-Ν. Κοτζιά είχαν αρχίσει μέρες πριν. Και το θέμα της προφανούς και γνωστής διαφωνίας τους για τη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι ήταν μόνο το… «ξεκάρφωμα» της υπόθεσης. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο πόλεμος Ν. Κοτζιά-Π. Καμμένου μόλις άρχισε, με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν «καυτά» στοιχεία η μία για την άλλη.

Αυτό το παρασκήνιο εξηγεί γιατί συνέβη και το εξής εντελώς παράλογο: Ο Α. Τσίπρας να επιλέξει να κρατήσει τον Π. Καμμένο, ο οποίος διαφωνεί με τις Πρέσπες κι έχει απειλήσει να ρίξει την κυβέρνηση, και να διώξει τον Ν. Κοτζιά, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία παραμένει -αναβαθμιζόμενη μάλιστα- η επίσημη κυβερνητική πολιτική. Οπως φαίνεται, όμως, ο πρωθυπουργός έκανε μια πιο σύνθετη επιλογή: να διώξει εκείνον που πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να ανοίξει το στόμα του. Επομένως το «στοίχημα» για τον Α. Τσίπρα είναι αν ορθώς επέλεξε να «στείλει» τον Ν. Κοτζιά και να στηρίξει εμπράκτως τον συνήθως «λαλίστατο» και «ενημερωμένο» Π. Καμμένο. Άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κινείται στο παρασκήνιο με την ίδια άνεση με την οποία κινείται και στο προσκήνιο…


Όμως η πρώτη αντίδραση του ουσιαστικά αποπεμφθέντος ΥΠΕΞ μάλλον ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον πρωθυπουργό. «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», έγραψε ο Ν. Κοτζιάς. Μια αντίδραση που είναι ευθέως «απειλητική». Άλλωστε η ιστορία και η ιδιοσυγκρασία του δεν παραπέμπουν σε «παράδοση των όπλων», αλλά σε «μάχη». Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το περιβάλλον του. Ο τέως ΥΠΕΞ θα αναμένει μάλλον έως αύριο, οπότε και αναμένεται να διαπιστωθεί αν ο Ζ. Ζάεφ θα βρει τους 80 βουλευτές ή αν η συμφωνία των Πρεσπών θα κριθεί και «κλινικά νεκρή». Αν όντως ο Ζ. Ζάεφ δεν εξασφαλίσει, όπως φαίνεται το πιθανότερο, συνταγματική πλειοψηφία, η πρώτη αντίδραση του Ν. Κοτζιά δεν αποκλείεται να είναι ότι ο Α. Τσίπρας με τους χειρισμούς του έναντι του Π. Καμμένου υπονόμευσε κι αποδυνάμωσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Αφού, όπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός με τους χειρισμούς του έστειλε μήνυμα αβεβαιότητας κι έλλειψης κυβερνητικής σταθερότητας στην ΠΓΔΜ, δυσκολεύοντας τον Ζ. Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η συνέχεια. Ο Ν. Κοτζιάς ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» ελέγχει άλλους 3 βουλευτές. Τον ήδη δυσαρεστημένο Ν. Τόσκα, τη Γ. Γιεννιά και τον Γ. Ντζιμάνη. Ουσιαστικά ο Ν. Κοτζιάς διαθέτει όσους βουλευτές διαθέτει και ο Π. Καμμένος μετά τις «αποσκιρτήσεις» Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλου και Κ. Ζουράρι. Αν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο Α. Τσίπρας θα βρεθεί και πάλι μπροστά σε «γόρδιο δεσμό». Αυτή τη φορά όμως χωρίς να έχει «σπαθί».

Σεκάθε περίπτωση, όμως, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όλο και πιο ανίσχυρος, αλλά κι ευάλωτος σε προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα κυβερνητικών στελεχών. Κι αυτό χωρίς να έχει πια τη δύναμη που διέθετε, όταν π.χ. εξουδετέρωνε τον Α. Αλαβάνο ή «τέλειωνε» τον Φ. Κουβέλη. Και μπροστά του έχει τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Ελεύθερος Τύπος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]