Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα με το Barbaros


Σε εκτροπή οδηγούν την κατάσταση 
με το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι

Προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού έντασης από την τουρκική πλευρά, μέσα ενημέρωσης της οποίας υποστηρίζουν πως η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που παρακολουθεί την πορεία του ερευνητικού σκάφους Barbaros, το παρενόχλησε ανακόπτοντας την πορεία του. Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί την ελληνική πλευρά να απέχει «από ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή».

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της η Hurriyet υποστηρίζει ότι η ελληνική φρεγάτα επιχείρησε ελιγμό προκειμένου να παρεμποδίσει τη διέλευση του τουρκικού σκάφους, το οποίο διενεργούσε έρευνες στην περιοχή ενώ σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu σημαντικός αριθμός πολεμικών σκαφών του τουρκικού ναυτικού έσπευσε άμεσα στο σημείο.

Ουσιαστικά η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης αφού εξ αρχής εξέδωσε παράνομα τη Navtex 1032/18 δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει το Οικόπεδο 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.


Βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδος και τη Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών). Κίνηση που αποτελεί όπως όλα δείχνουν απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, κατά την οποία οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε ως απάντηση στην ελληνική πλευρά που μίλησε χθες για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με τις εκδόσεις παράνομων NAYTEX. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισχυρισμοί της Αθήνας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι αβάσιμοι, και συστήνει αποχή από ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ένταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το σκάφος μας Barbaros Hayreddin Pasha ξεκίνησε σήμερα το πρωί νέες δραστηριότητες σεισμικής έρευνας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι εντελώς αβάσιμη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς δεν θα προκαλέσει τίποτα άλλο εκτός από βλάβη στις διμερείς μας σχέσεις και στην περιφερειακής σταθερότητας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο. Σας συστήνουμε να απέχετε από ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]