Η διπλωματία των ομήρων: Αμερικανικό think tank αποκαλύπτει την πολιτική του Ερντογάν
Μια ανίερη τακτική ώστε να πιέζει τους ξένους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους και να αποκομίζει οφέλη για την Τουρκία έχει θέσει τα τελευταία χρόνια σε εφαρμογή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το αμερικανικό Think Tank, Foundation for Defense of Democracies (FDD).
Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος το καθεστώς Ερντογάν, λίγο πριν αλλά κατά κύριο λόγο μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ξεκίνησε μια σειρά από συλλήψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών με σκοπό να εκβιάσει ή ακόμα και εκδικηθεί τις κυβερνήσεις τους.
Όμηροι για λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος
Μεταξύ των ομήρων του Ερντογάν συγκαταλέγονται σύμφωνα με το FDD και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που συνελήφθησαν στις 2 Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου επειδή πέρασαν για λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος. Η έκθεση αναφέρει πως από την δεύτερη κιόλας μέρα υπήρχε έντονη φημολογία πως ο Ερντογάν θα ζητήσει την ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους, που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Προσφορά δύο προς ένα: Μπράνσον και Γκολγκέ έναντι Γκιουλέν
Οι συντάκτες του κειμένου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύλληψη και κράτηση δύο Αμερικανών πολιτών, για τους οποίος εκφράζουν τη βεβαιότητα πως κρατούνται επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει διακαώς την έκδοση του Γκιουλέν. Πρόκειται για τον πασίγνωστο πλέον πάστορα Μπράνσον, αλλά και τον Τουρκο-Αμερικανό, Σερκάν Γκολγκέ, ο οποίος είχε εργαστεί ακόμα και στη NASA και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση για σχέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί 30 Δυτικοί και τουλάχιστον 9 εξ αυτών παραμένουν στις τουρκικές φυλακές. Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι άνθρωποι αυτοί γνώρισαν και γωνρίζουν ένα από τα χειρότερα πρόσωπα της Τουρκίας καθώς ενδέχεται να μείνουν προφυλακισμένοι έως και επτά χρόνια – λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης –, ενώ έχουν περιορισμένοι πρόσβαση στους δικηγόρους τους.
Ξέσπασμα στους Ολλανδούς για ένα “όχι” του Ρούτε
Όπως φαίνεται από την έκθεση του FDD οποιαδήποτε κυβέρνηση κάνει το λάθος να εναντιωθεί στις γενικότερες πρακτικές της Τουρκίας, το «πληρώνει» με κάθε είδους πιέσεις προς τους υπηκόους της που ζουν και εργάζονται στη γείτονα.
Είναι τρανό παράδειγμα η περίπτωση της Ολλανδίας, που απαγόρευσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί τη χώρα προκειμένου να μιλήσει με Τούρκους μετανάστες. Οι σχέσεις των δύο κρατών έφτασαν στο ναδίρ και φυσικά την «πλήρωσαν» οι Ολλανδοί της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ολλανδικού ΥΠΕΞ τουλάχιστον 100 πολίτες της χώρας δεν είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από την Τουρκία και ζητούσαν βοήθεια από το προξενείο τους.
Τανκς αντί ομήρων
Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην Τουρκία ήταν ο στόχος της σύλληψης Γερμανών πολιτών από τις τουρκικές Αρχές. Πρώτος ήταν ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτής της γερμανικής Die Welt, που συνελήφθη για διασπορά προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας με μόνο αποδεικτικό στοιχείο ορισμένα άρθρά του. Στην ουσία είχε αποκαλύψει ενοχοποιητικά emails του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλ Μπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν. Μπήκε στην απομόνωση και αποφυλακίστηκε έναν χρόνο αργότερα.
Δύο μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2017 κι αφού η γερμανική κυβέρνηση δεν έδειχνε να «συγκινείται» η τουρκική αστυνομία συνέλαβε και την Μεσαλέ Τολού, επίσης Γερμανίδα δημοσιογράφο, που κατηγορήθηκε για σχέσεις με το Μαρξιστικό – Λενινιστικό κόμμα επειδή πήγε σε κηδείες μελών του κόμματος και αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Έξι μήνες μετά οδηγήθηκε σε δικαστήριο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθησαν και οι δύο δικηγόροι της, οι οποίες οδηγήθηκαν και εκείνες στην ίδια φυλακή με την πελάτισσά τους.
Τον Δεκέμβριο η Τολού αποφυλακίστηκε όμως είχε… «πάρει τη θέση της» ο επίσης δημοσιογράφος σύζυγός της, Σουάτ Τσορλού.
Ο τρίτος Γερμανός πολίτης που συνελήφθη ήταν ο προσκυνητής Ντέιβιντ Μπρίτς, ο οποίος πήγαινε στην Ιερουσαλήμ, μέσω Συρίας. Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε η απέλασή του οι Τούρκοι τον κράτησαν αναίτια για εννέα μήνες στο Κέντρο Απέλασης.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που γνώρισε τη νέα «τακτική» της Τουρκίας. Ο δημοσιογράφος Ολίβιε Μπερτράντ συνελήφθη γιατί εργαζόταν χωρίς άδεια και επειδή σύμφωνα με τις Αρχές έγραφε άρθρα υπέρ του πραξικοπήματος.
Ο κατάλογος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο με τις συλλήψεις ακτιβιστών από τη Σουηδία, του δημοσιογράφου Τουρκο-φινλανδού δημοσιογράφου της Wall Street Journal και άλλως πολλών.
Τα αποτελέσματα της τακτικής
Τον Αύγουστο του 2017 ο Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το δεύτερο κομμάτι του σχεδίου του, εξέδωσε ένα επείγον διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έχει το δικαίωμα να ανταλλάσσει ο ίδιος ξένους υπηκόους με Τούρκους που κρατούνται στο εξωτερικό. Την έκδοση του διατάγματος ακολούθησε ένα νέο κατηγορητήριο για τον Μπράνσον και η δήλωση του Τούρκου Προέδρου στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 στην οποία ανέφερε: «Δώστε μας πίσω τον πάστορα, λένε. Έχετε και εσείς έναν πάστορα (σσ τον ιμάμη Γκιουλέν). Δώστε τον σε εμάς και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας τον δώσουμε (τον Μπράνσον)». Ωστόσο το State Department απέρριψε κατηγορηματικά την αισχρή ανταλλαγή που ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η πολιτική του Ερντογάν όμως λίγο έλειψε να αποφέρει καρπούς με τη Γερμανία. Τον Ιανουάριο η γερμανική εφημερίδα Tagesschau έκανε λόγο για «βρώμικο deal» μεταξύ Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου που προέβλεπε απελευθέρωση του Γιουτζέλ με αντάλλαγμα την άρση του εμπάργκο στα γερμανικά όπλα.
Αν και ο τότε Γερμανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε κάτι τέτοιο ο ίδιος ο Γιουτζέλ αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία για λογαριασμό του.
Πως θα ηττηθεί η πρακτική Ερντογάν
Το Foundation for Defense of Democracies, διαπιστώνει πως η παθητική στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων έναντι του Ερντογάν, αλλά και οι μυστικές διαβουλεύσεις ώστε ο καθένας να απελευθερώσει τους δικούς του κρατούμενους το μόνο που κατάφερε ήταν η ενίσχυση του Τούρκου Προέδρου.
«Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και μια κοινή απάντηση στην διπλωματία των ομήρων του Ερντογάν», αναφέρει το FDD και προσθέτει: «Όλες οι διμερείς και πολυμερείς συζητήσεις με την Τουρκία πρέπει να ξεκινούν πάντοτε με το θέμα των ομήρων».
Επίσης προτείνεται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων με περιορισμό της βίζας.
Πηγή: Foundation for Defense of Democracies
HellasJournal
"«Δώστε μας πίσω τον πάστορα, λένε. Έχετε και εσείς έναν πάστορα (σσ τον ιμάμη Γκιουλέν). Δώστε τον σε εμάς και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας τον δώσουμε (τον Μπράνσον)». Ωστόσο το State Department απέρριψε κατηγορηματικά την αισχρή ανταλλαγή που ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος."
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν παιζεται ο "σουλτανος"!!
Απαιτει να του δωσουν,και αφου του δωσουν, αυτος υποσχεται οτι θα ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ να
δωσει!!
ΓΜ