Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν το λάθος;


Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και οι Αμερικανοί ήσυχοι ότι ελέγχουν το Ιράν το οποίο τελούσε υπό την εξουσία του Σάχη, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν το πλέον σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της εποχής, το θρυλικό F-14 Tomcat το οποίο επιχειρούσε από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, εξοπλισμένο μάλιστα με υπερσύγχρονο ραντάρ και φονικούς πυραύλους αέρος-αέρος τύπου AIM-54 Phoenix.

Την ιστορία την ξέρουμε… Το 1979 ξέσπασε η ισλαμική επανάσταση των μουλάδων στο Ιράν υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετατράπηκε σε ένα επικίνδυνο εξτρεμιστικό θεοκρατικό κράτος, το οποίο έγινε εχθρός νούμερο ένα.

Τα αεροσκάφη, παρά τα προβλήματα συντήρησης και γενικότερα υποστήριξης που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να πετάνε μέχρι και τις μέρες μας! Ήταν το F-14 Tomcat το F-35 Lightning II της εποχής; Ήταν ένα αεροσκάφος που άλλαζε τους κανόνες του παιχνιδιού (game changer) ή όχι;

Παρά το «φλερτ» της κυβέρνησης Ομπάμα με τους σιίτες, η πολιτική τελικά δεν άλλαξε και η κατάσταση πλέον με τον Ντόναλντ Τραμπ ένοικο στον Λευκό Οίκο, έχει κλιμακωθεί περισσότερο από ποτέ και η απειλή πολέμου είναι πιο αληθινή από ποτέ.

Τα σουνιτικά κράτη – καθεστώτα της περιοχής, έχουν επί της ουσίας στοιχηθεί πίσω από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, παρακαλώντας ουσιαστικά να εξαπολύσει με τη βοήθεια των Αμερικανών επίθεση για την εξουδετέρωση της πυρηνικής υποδομής της Τεχεράνης και όχι μόνο.

Ποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί τα βήματα του Ιράν στη Μέση Ανατολή; Είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ένα θεοκρατικό καθεστώς με φανατικούς ισλαμιστές στο «τιμόνι». Πόσο σώφρων θα ήταν για την Ουάσιγκτον να επαναλάβει το λάθος δίνοντας το σημαντικό αεροσκάφος – game changer στους Τούρκους;

Στην προκειμένη περίπτωση όλα δείχνουν για ένα τέτοιο σφάλμα ακόμα πιο τραγικά! Την πορεία της Τουρκίας, τον κατήφορο προς τη θεοκρατία και τον ισλαμισμό την παρατηρούμε πολλά χρόνια. Ακόμα κι αν πατηθεί «φρένο», οι προδιαθέσεις τουλάχιστον του 50% του πληθυσμού της Τουρκίας είναι δεδομένα ισλαμιστικές.

Θα επιτρέψουν δηλαδή οι Αμερικανοί στον εαυτό τους να κάνουν το ίδιο σφάλμα, να αγνοήσουν τα ίδια σημάδια που υπήρχαν στο Ιράν της δεκαετίας του 1970, τα οποία βολικά ή αυτοκαταστροφικά αγνόησαν; Στην περίπτωση δε του F-35, το στρατιωτικό παιχνίδι θα αλλάξει πολύ πιο δραματικά…

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο δραματικό συμβάν, όπως η ισλαμική επανάσταση του 1979, η Τουρκία έχει ήδη πέσει στην αγκαλιά του νούμερο ένα… ή δύο, αντιπάλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, της Ρωσίας!

Τα εφιαλτικά σενάρια για τις ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερα από ότι στην περίπτωση της ισλαμικής επανάστασης των μουλάδων. Είναι δυνατόν να μην το σκέπτονται αυτό;

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]