Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα... ανεπιστρεπτί


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το ότι η ΝΔ δημοσκοπικά έχει παγιώσει μία διαφορά που τις περισσότερες φορές αγγίζει το διψήφιο ποσοστό, δεν αποτελεί πλέον είδηση. Εννιά στις δέκα δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν τη διαφορά από τις οχτώ μέχρι και λίγο πάνω από τις δέκα μονάδες, ενώ οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες δεν αποκλείεται ο γαλάζιος στόχος της αυτοδυναμίας να γίνει πραγματικότητα.

Υπάρχουν όμως εκτός από τα συγκεκριμένα στοιχεία, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει απλώς με μία εκλογική ήττα, αλλά ενδεχομένως εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης.

Η έρευνα της RASS που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στο Action 24 καταγράφει για παράδειγμα πως 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, δηλώνουν με κάθε τρόπο την απαρέσκεια τους για το συγκεκριμένο κόμμα επιβεβαιώνοντας ότι το έχουν εγκαταλείψει οριστικά.

Το παραπάνω συμπέρασμα αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσκοπικών ερωτημάτων που δεν έχουν σχέση με την πρόθεση ψήφου:
Το 29,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα (το οποίο και κατονομάζουν), ενώ το 9,1% δηλώνει αποφασισμένο να μην πάει καν στην κάλπες. Πιο συγκεκριμένα το 10,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ, το 5,5% ΚΙΝΑΛ, το 3,3% ΚΚΕ, το 2,3% Ενωση Κεντρώων, το 2,2% ΧΑ, και το 5,4% κάποιο άλλο κόμμα.
το 35,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα όχι μόνον δε θα βελτιωθεί αλλά αντιθέτως θα επιδεινωθεί μετά την «λεγόμενη» καθαρή έξοδο του Αυγούστου, γεγονός που πιστοποιεί ότι αμφισβητείται ευθέως το αφήγημα της κυβέρνησης.
το 37,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να επιδιώξει λύση του Σκοπιανού τώρα, γιατί δεν έχουν πεισθεί ότι είναι ευνοϊκή η χρονική συγκυρία.
το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στο αίτημα να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές – και μάλιστα με το επιχείρημα η κυβέρνηση δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να δεσμεύει το μέλλον της χώρας –, διαφωνώντας έτσι με την δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάνω από το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού σώματος) έχουν ήδη μετακινηθεί απευθείας στη ΝΔ.

Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνον από τις συσπειρώσεις των κομμάτων, όπου το 10,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές την ΝΔ. Επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 13,4% των πρώην ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα δηλώνουν σήμερα ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και από ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο: Μόνο το 37,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας «μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», με το 49,4% να απαντά κανείς και το 10,3% να δηλώνει ότι την αλήθεια τι λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορεί να αποτελεί τμήμα της στατιστικής επιστήμης, όμως σε πολιτικό επίπεδο έχει και αυτό το ενδιαφέρον του. Για πρώτη φορά στα χρονικά των δημοσκοπήσεων στη χώρα μας, κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει τόσο μεγάλη διαφορά αλλά και για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο έναντι του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην εξουσία μόλις τρία χρόνια.

Η παραπάνω δημοσκοπική εικόνα είναι μέρος της ανάλυσης που γίνεται στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Με βάση και αυτά τα ποιοτικά κυρίως στοιχεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν, όπως λένε, στο να ζητούν τη θετική ψήφο των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις στο εσωτερικό, παρουσιάζοντας κομμάτια του προγράμματος της ΝΔ. Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιήσει τρία τουλάχιστον ταξίδια στο εξωτερικό, δύο από αυτά στην Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών του κόμματός του. Είναι βέβαιο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολλά στην καλή συνεργασία με «παίχτες κλειδιά»του εξωτερικού, έχοντας ως βασικό του στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν ήταν κάποιο άλλο πρόσωπο στην αρχηγία της νδ, θα είχε μεγαλύτερη διαφορά στην πρόθεση ψήφου από αυτή που γράφετε. Στο Σκοπιανό ας μην ξεχνάμε ότι δέχονται την σύνθετη ονομασία έναντι όλων, ενώ άλλα είχαν αποφασιστεί:

    Η ακόλουθη δήλωση από τον τότε γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό κ. Π.Μολυβιάτη : «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991,με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

    Περασμένα-ξεχασμένα από τους υποτακτικούς μας πολτικούς που δεν έχουν το σθένος να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι των Αμερικανών και των Γερμανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]