Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί ο Tραμπ να αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα;


Ο νέος κανόνας της εποχής Τραμπ 
Μπορεί να ξανακάνει μεγάλη την Αμερική;
«Πρώτα η Αμερική»

Οι πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης Τραμπ ήταν μια επίδειξη ισχύος με κυρίαρχα στοιχεία τον εκφοβισμό και τις απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο νέος κανόνας ακούγεται απλός: «Πρώτα η Αμερική» (America first). Προτεραιότητα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να έχει η εγχώρια αμερικανική οικονομία και οι νέες θέσεις εργασίας.

Προεκλογικά, τα «πυρά» του Τραμπ στρέφονταν κυρίως ενάντια στην Κίνα και το Μεξικό. Όμως, η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο», οι απειλές προς τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και η εκτίμησή του ότι η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για έξοδο και άλλων ευρωπαϊκών κρατών από την Ένωση, την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως κυριαρχικό εργαλείο της Γερμανίας που αποσκοπεί στο να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, προοιωνίζονται αλλαγές και στις διατλαντικές σχέσεις. Δεν είναι απίθανο να αρχίσει ένας οικονομικός πόλεμος με τη Γερμανία.

Εκμεταλλευόμενος την οργή που προκάλεσε στα λαϊκά στρώματα η έντονη αποβιομηχάνιση της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να κάνει την Αμερική και πάλι μεγάλη (Make America Great Again) αποκαθιστώντας -μεταξύ άλλων- τη θέση της αμερικανικής βιομηχανίας. «Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από τις καταστροφικές συνέπειες των άλλων χωρών, που φτιάχνουν τα προϊόντα μας, κλέβουν τις επιχειρήσεις μας και καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας μας», δήλωσε στην τελετή ορκωμοσίας του.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη η στροφή κατά της Γερμανίας. Το 2016 οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός για τα Γερμανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, χημικά, βαριά μηχανήματα) με το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ να αγγίζει τα 114 δισ. δολάρια.

Και μόνο η αποδιάρθρωση των μηχανισμών διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου -ίσως με πρωτοβουλία του Τραμπ- θα μπορούσε να επιφέρει καίριο πλήγμα στη Γερμανική οικονομία. Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος υπαναχώρησε από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTP και δηλώνει αποφασισμένος να επαναδιαπραγματευτεί παρόμοιες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η NAFTA και η TTIP, τις οποίες θεωρεί καταστροφή για την Αμερική.

Η αμερικανική ρητορική κατά της Γερμανίας είναι προάγγελος δράσης και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής μεταστροφής αναμένεται να γίνουν αισθητές παντού. Μπορεί ο Τραμπ να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Η απάντηση φαίνεται πως είναι «Ναι, μπορεί». Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από τη στάση του νέου προέδρου απέναντι στη Γουόλ Στρητ, όπου φαίνεται να δρομολογείται μια νέα απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικών αγορών προς όφελος των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Η ισχύς της Γκόλντμαν Σακς στη νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι ήδη τεράστια. Δύσκολα θα συνδυαστεί η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» με τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών που θέλουν ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων παγκοσμίως. Ο Ντόναλντ Τραμπ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολα διλήμματα.

Πηγή ERENSEP


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]