Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ και Γερμανία, η κάθε μια χώρα στο μετερίζι της


Οι διαφωνίες στη χάραξη πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι τωρινές. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχαν διαφανεί οι αντιθέσεις...

Φοβούμαι πως περισσότερος χώρος και χρόνος δόθηκε στα ΜΜΕ για την απουσία χειραψίας μεταξύ Τραμπ-Μέρκελ, παρά για την ουσία των όσων ειπώθηκαν μεταξύ τους, από αυτά βεβαίως που έγιναν γνωστά. Γεγονός είναι όμως, πως οι κινήσεις του σώματος μεταφέρουν την εικόνα των διαδραματισθέντων.

Οι διαφωνίες στη χάραξη πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι τωρινές. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχαν διαφανεί οι αντιθέσεις, όταν το εξαγωγικό εμπόριο της Γερμανίας (και Ιαπωνίας) συνέθλιβαν το αμερικανικό. Η Γερμανία τότε, μόνη της, κατείχε το ποσοστό του 18%, ως πρώτη δύναμη στο παγκόσμιο εξαγωγικό εμπόριο. Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν ο πρώτος πετρελαϊκός πόλεμος -ακολούθησε και δεύτερος μετά πενταετία-, η επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και οι επιδοτήσεις σε αμερικανικά (βαμβάκι, χάλυβας) ώστε να καταστούν φθηνότερα στις διεθνείς αγορές.

Μεγάλο αγκάθι ήταν πάντοτε και η μικρή συμμετοχή των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις δαπάνες του, οι οποίες επιβάρυναν κυρίως τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως ήσαν και αυτές που καθόριζαν -και καθορίζουν- τη νατοϊκή πολιτική. Πάντοτε ζητούσαν οι ΗΠΑ αύξηση των δαπανών από τις σύμμαχες χώρες, αλλά ελλείψει εχθρού κατά τις τελευταίες δεκαετίες -και ειδικώς στην Γερμανία, οι περιορισμοί στον εξοπλισμό της και η απαγόρευση εξόδου από την χώρα στρατευμάτων της- έφεραν σχεδόν μόνον την Ελλάδα να ξεπερνά το όριο του 2% του προϋπολογισμού της σε εξοπλισμό. Και τούτο, αφενός λόγω του τουρκικού κινδύνου, αφετέρου λόγω της απληστίας των μεσαζόντων, που δωροδοκώντας πολιτικούς παράγγελναν όπλα, που μερικά δεν τα χρειαζόμασταν.

Ο Τραμπ, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Επανέλαβα στην καγκελάριο Μέρκελ την ισχυρή μου στήριξη στο ΝΑΤΟ, όπως και την ανάγκη οι σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τις αμυντικές δαπάνες. Πολλές χώρες χρωστούν τεράστια ποσά από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι πολύ άδικο για τις ΗΠΑ. Αυτές οι χώρες πρέπει να πληρώσουν ό,τι οφείλουν».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας απάντησε ότι η Γερμανία δεν χρωστάει σε κανέναν, ενώ η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την βούληση της Γερμανίας να αυξήσει τη συμβολή της στο πεδίο της άμυνας. «Το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία για εμάς. (…) Δεσμευθήκαμε (στη σύνοδο του ΝΑΤΟ) στην Ουαλία να πετύχουμε τον στόχο του 2% (σ.σ. του ΑΕΠ για την άμυνα) έως το 2024», σημείωσε.

Η σημαντική -και αγεφύρωτη- διαφορά των δύο χωρών βρίσκεται στο εμπόριο και την Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που είχε δηλώσει ο Τραμπ ότι θα καταργήσει, μεταβάλλοντας κάπως την στάση του και δηλώνοντας ότι θέλει βελτίωσή της, όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «Πιστεύω ότι η εμπορική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και οι ΗΠΑ έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση από πολλές χώρες επί σειρά ετών και αυτό θα σταματήσει. Αλλά δεν είμαι απομονωτιστής. Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και του δίκαιου εμπορίου». Η δε Άγκελα Μέρκελ, επισήμανε τη σημαντική συμβολή των γερμανικών εταιρειών στην αμερικανική οικονομία και τα 270 δισ. απευθείας γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφέρον να κηρύξουν ανοικτά εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία, παρά μόνο, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, να επιβάλουν προσωρινές δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες, οι οποίες όμως μπορούν να έχουν στόχο μόνο εισαγωγές και όχι συγκεκριμένες χώρες.

Η Γερμανία ανησυχεί περισσότερο, μήπως και άλλα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου αρχίσουν να απηχούν την ίδια ρητορική του Τραμπ, απειλώντας μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως η γερμανική. Αρκετά ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να επαινούν τις δηλώσεις του Τραμπ, που υποσχέθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδείξει πως «ο προστατευτισμός λειτουργεί».

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]