Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Εθνικά Θέματα απαιτούν υπευθυνότητα!


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Μας αρέσει ή όχι, όλα δείχνουν ότι η εδώ και μήνες σταδιακή αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο στρατιωτικών ενεργειών, είναι μία στρατηγική επιλογή της Άγκυρας που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για την χώρα μας. Απέναντι σε αυτή την στρατηγική του δύστροπου και επιθετικού γείτονά μας, είναι δυστυχώς διάχυτη η απουσία υπευθυνότητας και σοβαρότητας εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι ακόμα ένα δείγμα άγνοιας κινδύνου και νοσηρής πολιτικής ανεπάρκειας.

Δεν φθάνει που ο κ. Πρωθυπουργός, όπως είχε επισημανθεί και σε πρόσφατο άρθρο μας, δεν έχει συγκαλέσει μέχρι σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ως αρμόδιο συλλογικό όργανο σχεδιασμού, εκτίμησης και διαχείρισης της κατάστασης που δημιουργείται από την συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και ένταση (όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν.1558). Δεν φθάνει που, όπως όλα δείχνουν, έχει επιτρέψει πρωταρχικό ρόλο στον χειρισμό των «ελληνοτουρκικών» στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο! Έχουμε το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι στο μυαλό κάποιων κύκλων προετοιμάζεται με πασίδηλη ανευθυνότητα ένα αφήγημα που μάλλον με… παιδικό διήγημα μοιάζει. Μία σύνθεση, με κάποιες αλλόκοτες αναφορές σε κάποιες εποχές που «μπορούσαμε πολλά», συνθηματολογικές μπαρούφες εμπλουτισμένες με λυρισμό και θεατρικότητα για να καταδειχθεί ακόμα και… στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας στην απευκταία περίπτωση θερμής σύγκρουσης.

Όμως τα αδιέξοδα της μέχρι σήμερα κυβερνητικής πορείας συνολικά, που δημιουργούνται από την τραγική ανεπάρκεια και προχειρότητά της, δεν μπορούν να γίνουν μικροπολιτικές… «διέξοδοι» με τις δημοκοπικές πομφόλυγες που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες από αξιόπιστες πηγές στα αυτιά μας. Και ναι μεν αυτές οι πομπώδεις ανοησίες δεν αντέχουν ούτε σε ένα λεπτό κριτικής με κριτήρια σοβαρότητας, αλλά ανησυχούμε ότι κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι είναι έτοιμοι να «παίξουν το χαρτί του πατριωτισμού».

Η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι ακόμα εσωστρεφής και ζαλισμένη από την συνεχιζόμενη οικονομική περιδίνηση την οποία βιώνει, αλλά φαίνεται ότι είναι σε θέση να διακρίνει την όποια μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών μας θεμάτων. Τα εθνικά μας θέματα επιπροσθέτως δεν προσφέρονται ούτε για «ατραξιόν σε βαριετέ» και η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε αφέθηκαν να κατευθύνονται από συναισθηματικές φορτίσεις και παρορμητισμό, υπήρξαν καταστροφικά αποτελέσματα.

Η γεωπολιτική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη για να αντιμετωπίζεται… υπεραπλουστευμένα και με ανευθυνότητα, ούτε πρέπει να αγνοούνται οι απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος συνολικά από την στιγμή που υπάρχει μία αδιαμφισβήτητή αλληλεξάρτηση. Μπορεί βέβαια να μην υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο παρεμπιπτόντως μερικοί το θεωρούν πανάκεια, αλλά υπάρχει το ΚΥΣΕΑ, ένα θεσμοθετημένο συλλογικό κυβερνητικό όργανο για να εκτιμά, σχεδιάζει, διαχειρίζεται και υλοποιεί αποφάσεις σχετικά με καταστάσεις που αφορούν στην Άμυνα και την Ασφάλεια της Χώρας.

Απαιτείται υπευθυνότητα! Απαιτείται η προσοχή του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την υπέρτατη πολιτική ευθύνη, για να αποτρέψει με περίσσια υπευθυνότητα κάθε πιθανή μικροπολιτική εκμετάλλευση της αναπόφευκτης επιδείνωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ως απόρροια του κλίματος έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα. Οι ανόητοι λεονταρισμοί με παραισθήσεις μεγαλείου απέναντι στα φοβικά σύνδρομα προδιαγράφουν ένα επιζήμιο εκκρεμές που μόνο εθνικές συμφορές μπορεί να προκαλέσει!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]