Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα «παρατράγουδα» στην Θράκη, με στοχοποίηση των Μουφτειών


Κάποιο «μακρύ χέρι» έχει αναλάβει δράση στην Θράκη και μετά το ζήτημα που άνοιξε για τα νηπιαγωγεία και εισαγωγή, καταρχήν σε πειραματικό στάδιο, της τουρκικής γλώσσας όπως απαιτεί η Άγκυρα, τώρα γίνονται κινήσεις στο θέμα των Μουφτειών, με τους νόμιμους Μουφτήδες να βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο και της Άγκυρας και των μηχανισμών που κινεί το τουρκικό Προξενείο και οι ψευδομουφτήδες.

Αν και η συζήτηση για την αντικατάσταση των δυο Μουφτήδων, Ξάνθης και Κομοτηνής, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, οι μεθοδεύσεις των τελευταίων εβδομάδων προκαλούν προβληματισμό, καθώς εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή τους, θα υπάρξει κενό το οποίο θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί η τουρκική προπαγάνδα και οι μηχανισμοί που κινεί το τουρκικό Προξενείο. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε αυτό το σχέδιο συμπράττουν και παράγοντες της πλειονότητας, είτε από επιπολαιότητα και άγνοια βασικών ζητημάτων που αφορούν την μειονότητα, είτε ελπίζοντας ότι έτσι θα αποσπάσουν την εύνοια των ψευτομουφτήδων και θα ανταμειφθούν αναλόγως στις εκλογές.

Κι όμως παρά τις αδυναμίες, οι δυο μουφτήδες έχουν κρατήσει ζωντανές τις Μουφτείες, ενώ προσπαθούν να διευθύνουν έναν μηχανισμό που πάσχει, καθώς οι περισσότεροι από τους ιεροδιδασκάλους που διορίσθηκαν εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους λόγω των απειλών που δέχονται από το «προξενικό παρακράτος». Οι δυο μουφτήδες, εκπροσωπούν με πληρότητα την χώρα μας σε διεθνή ισλαμικά συνέδρια, βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας μας, την οποία επιχειρούν να αμαυρώσουν οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στην Θράκη.

Μετά την παύση του μουφτή Διδυμοτείχου, από πολλές πλευρές ασκούνται πιέσεις για την αντικατάσταση των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης όπου, ενώ είναι υπαρκτή η ανάγκη της ανανέωσης, επιχειρείται η εκβιαστική έξωση των δυο μουφτήδων ενώ δεν έχει εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα αιτήματα των δυο μουφτήδων για την θέσπιση οργανογράμματος στις Μουφτείες που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους και την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, κυρίως όμως την θέσπιση θέσης αναπληρωτών, τίποτε δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα οι Μουφτείες να κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα μετά την απομάκρυνση ή παραίτηση των νυν Μουφτήδων.

Οι δυο μουφτήδες ο Τζεμαλή Μέτσο της Κομοτηνής και ο Μεχμέτ Εμιν Σινικογλου της Ξάνθης την προηγούμενη εβδομάδα (11-13 Μαρτίου) εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 27οΔιεθνές Ισλαμικό Συνέδριο που πραγματοποίησε το Υπουργείο Βακουφίων της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Το Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προεδρείου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και είχε ως θέμα: «ο ρόλος των ηγετών για την διάδοση της ειρηνικής κουλτούρας και οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Στο Συνέδριο όπως ανέφερε το Δελτίο ενημέρωσής της Μουφτείας συμμετείχαν αρχιμουφτήδες και υπουργοί βακουφίων από σχεδόν 50 χώρες του ισλαμικού κόσμου. Ο Τζεμαλή Μέτσο μάλιστα μίλησε ως εισηγητής όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ε.Ε., με θέμα την συνύπαρξη και συμβίωση του μουσουλμανικού και χριστιανικού στοιχείου καθώς και την προσέγγιση του Ιερού Κορανίου και του Ισλάμ για το θέμα αυτό.

Η σημασία συμβολική αλλά και ουσιαστική σε ένα τόσο σημαντικό για τον Ισλαμικό κόσμο Συνέδριο να εκπροσωπείται η Ελλάδα είναι προφανής. Όμως αυτό κάθε άλλο φαίνεται να εκτιμήθηκε από ορισμένα κέντρα του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού που λειτουργούν στην Θράκη.

Έτσι αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Αίγυπτο, όπου τους δυο μουφτήδες συνόδευε ο ιεροδιδάσκαλος Γιασαρ Σεριφ Δαμαδογλου, ο τελευταίος έλαβε επιστολή από την Περιφερειακή Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία του γνωστοποιήθηκε ότι απομακρύνεται από την θέση του στο Ιεροσπουδαστήριο του Εχίνου και τίθεται στην «διάθεση» της Μουφτείας Ξάνθης.

Οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στην Θράκη, οι ψευδομουφτήδες και το Τουρκικό Προξενείο θεωρούν τον Εχίνο δικό τους βιλαέτι και έτσι αυτή η απόφαση για απομάκρυνση του ιεροδιδασκάλου, ο οποίος αψήφησε απειλές και εμπόδια για να προσφέρει το έργο του στον Εχίνο, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Στην ορεινή περιοχή δίνεται μεγάλη μάχη και πάλι από τους Πομάκους που αντιστέκονται στην προσπάθεια αφομοίωσης και τουρκοποίησής τους, στην οποία πρωτοστατούν ο ψευδομουφτής Ξάνθης και πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης», Α. Μετέ, αλλά λόγο και στα ζητήματα αυτά απαιτεί να έχει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπεκ.

Στην γειτονική Κομοτηνή, στο στόχαστρο του Προξενείου και των ακραίων της μειονότητας έχει βρεθεί ο Σελημ Ισα που εχει τοποθετηθεί στην Διαχειριστική Επιτροπή των βακουφικών περιουσιών και έχει στην διάρκεια της θητείας του επιχειρήσει να βάλει τάξη στην Επιτροπή, βγάζοντας συγχρόνως έξω από το παιγνίδι και όλους τους «προξενικούς» παράγοντες.

Συγχρόνως παραμένουν σε «καραντίνα» από την επίσημη Πολιτεία οι δυο δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας Azinlikca, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από το Προξενείο ως... οπαδοί του Γκιουλέν και εντύπωση προκαλεί ότι οι αρμόδιες αρχές αρνούνται συστηματικά και αναιτιολόγητα την χορήγηση ιθαγένειας στην σύζυγο ενός εξ αυτών, η οποία ζει 11 χρόνια στην Ελλάδα, τα παιδιά της είναι γεννημένα στην Θράκη και είναι Έλληνες πολίτες, και ενώ η ίδια κινδυνεύει να μείνει ανιθαγενής καθώς απειλείται η ίδια με στέρηση της τουρκικής ιθαγένειας λόγω των κατηγοριών που έχει κατασκευάσει το τουρκικό προξενείο εναντίον του συζύγου της.

Ν.Μ.
Πηγή Liberal


Διαβάστε επίσης: Τεράστια επιτυχία στην Ημερίδα Γεωπολιτικής στην Ξάνθη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]