Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι 4 όροι της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού


Τέσσερις όρους για την επίλυση του Κυπριακού θέτει η Άγκυρα, μέσω άρθρου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στην εφημερίδα Washington Times.

Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», o Τούρκος ΥΠΕΞ επέλεξε μια εφημερίδα που είναι γνωστή για τις στενές σχέσεις με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, προκειμένου να κάνει λόγο για «χρυσή ευκαιρία» για την λύση του Κυπριακού Προβλήματος, που μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευμάρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου οι βασικοί όροι-προϋποθέσεις για την άμεση επίλυση του Κυπριακού είναι:

- Πρώτον, η λύση θα πρέπει να βασιστεί στην πολιτική ισότητα των δυο πλευρών έτσι ώστε η μια πλευρά να μην έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τις θέσεις της στην άλλη. Ο κ. Τσαβούσογλου κάνει λόγο για έναν νέο διζωνικό και δικοινοτικό συνεταιρισμό.

- Δεύτερον, η Ε.Ε. θα πρέπει να εγγυηθεί τις βασικές παραμέτρους της λύσης. Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην σημασία του πρωτογενούς δικαίου.

- Τρίτον, η λύση πρέπει να αναδείξει μια νέα ελληνοτουρκική ισορροπία ισχύος στο νησί. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών των Τούρκων πολιτών.

- Τέλος, με την λύση θα πρέπει να διαιωνιστεί το σύστημα των εγγυήσεων έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα δεινά του παρελθόντος. Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθυμίζει ότι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις στην τ/κ κοινότητα δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν πρόκειται να αποδειχθεί μια λύση δίχως τις τουρκικές εγγυήσεις.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσαβούσογλου, η λύση επιφυλάσσει πολλά θετικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκύπριους. Τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν τις πύλες τους για τα πλοία της Κύπρου. Οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου-Τουρκίας θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική. Πρόκειται για μια κατάσταση win-win που δημιουργεί περιθώρια για συνεργασία στα πεδία ενέργειας και νερού.

Στα πλαίσια της ανάλυσης του, ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποιεί μια σύντομο ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και προβάλλει την άποψη ότι το 1963 η ελληνοκυπριακή πλευρά «έδιωξε» από την δικοινοτική δημοκρατία τους Τουρκοκύπριους.

Ο ίδιος συνεχίζοντας την αναφορά του στο ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού αναφέρει ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι παραμένουν προσκολλημένοι στον στόχο της λύσης. Στην συνέχεια, ο ίδιος ξεκαθαρίζει τους τέσσερις όρους της κυβέρνησης του για την λύση.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]