Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν τα βάζει με όλους


Η λογική έχει αποδράσει από την γείτονα χώρα, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να συμβούν και τα πιο απρόβλεπτα γεγονότα 

Γράφει ο Μακεδών

Ξεκινώ από τα συνηθισμένα: η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην ημετέρα, επειδή… παρενοχλούμε τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών της στο Αιγαίο. Κάποιοι θα θελήσουν να χαμογελάσουν με την τουρκική παράνοια, αλλ’ ας μη το πράξουν.

Επειδή με τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους -και στα διεθνή φόρα- δημιουργούν δυσμενές κλίμα καθ’ ημών. Το ίδιο πράττουν -καθ’ υπόδειξη ή κατά μίμησή τους- τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Σλάβοι των Σκοπίων. Και αφού δεν υπάρχει η δυναμική απάντηση από πλευράς μας, «πες, πες κάτι μένει» εις βάρος μας.

Αυτές τις ενέργειές τους τις παραβλέπουμε. Δεν το πράττουν όμως οι άλλοι, και δείχνουν την δυσαρέσκειά τους. Ο δε κ. Ερντογάν, συνεχίζει ακόμη επιθετικότερα.

Γνωρίζει, ή διαισθάνεται, πως μέχρι να τακτοποιηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τα πράγματα στην Εγγύς Ανατολή, η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας είναι χρήσιμη στους Δυτικούς. Και πιστεύει πως εξ αυτού του λόγου είναι άτρωτος. Έτσι πίστευε και ο Μπουμάρακ, και ο Σαντάμ Χουσεΐν κι ο ημέτερος Ιωαννίδης. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, ο κ. Ερντογάν έκλεισε τις διόδους, δια των οποίων οι Η.Π.Α. και οι άλλοι έστελναν όπλα στους μισθοφόρους της Συρίας, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε δύσκολη θέση, αφού μετά τις τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού, έκλεισαν και οι δίοδοι από και προς τον Λίβανο.

Συγχρόνως, «απειλεί» τους Γερμανούς, με εργαλείο τις ψήφους των Τουρκογερμανών, αιτώντας να ανοίξουν τα κεφάλαια προς ενταξιακή συζήτηση στην Ε.Ε. Και κρατά ως όπλο την επίσκεψή του στην Γάζα, η οποία συνεχώς αναβάλλεται από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όταν είχε πρωτοαναγγείλει την πρόθεσή του.

Υποστηρίζει πως εξωτερικοί και εσωτερικοί εχθροί δημιούργησαν τα τελευταία γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, τα οποία φαίνεται πως δεν έχουν τέλος.

Εκείνος δε ο ανεκδιήγητος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ισχυρίστηκε πως ανακάλυψε 200.000 πλαστούς λογαριασμούς twitter, προγεγραμμένες κωδικές ονομασίες του facebook και του twitter (hashtags) που ήταν σε χρήση κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. Και το πλέον εξωφρενικό: Ισχυρίστηκε πως διαδηλωτές χρησιμοποίησαν λογισμικό για να μετατρέψουν τα κινητά τους σε φορητούς ασυρμάτους, και ότι μία ομάδα από αυτούς, οπλισμένοι με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα, εξαπέλυσαν επιχείρηση αστραπή για να καταλάβουν το γραφείο και την κατοικία του κ. Ερντογάν, καθώς και το Κοινοβούλιο.

Όλες αυτές οι κατηγορίες διατυπώθηκαν δημόσια, μόνον που δεν έκανε τον κόπο να προσκομίσει ούτε μία απόδειξη. Τώρα, η τουρκική κυβέρνηση τα έβαλε και με τους επιχειρηματίες, αυτούς που δεν ταυτίστηκαν με την ισλαμοποίηση της χώρας. Στην εφημερίδα της Λευκωσίας «Σημερινή» δημοσιεύθηκε ένα κατατοπιστικό άρθρο, με τίτλο: «Η παράνοια του Ερντογάν και η τουρκική οικονομία».

Στο άρθρο γίνεται λόγος κυνήγι που έχει εξαπολυθεί για τους ενόχους αυτής της υποτιθέμενης διεθνούς συνωμοσίας, περιλαμβανομένων τραπεζών και ειδησεογραφικών πρακτορείων, που η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν ενορχηστρώσει τις διαδηλώσεις.

Ο επικεφαλής του τουρκικού Συμβουλίου Κεφαλαιαγορών, δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι οι άνθρωποί του άρχισαν έρευνες στις διακυμάνσεις τιμών στις αγορές στην διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με χρηματιστές, στις αγορές αξιών στην Κωνσταντινούπολη, οι απαιτήσεις των αρχών να τους παραδοθούν αντίγραφα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους αυτές τις ημέρες, μαζί με άλλα στοιχεία, είναι χωρίς προηγούμενο.

Οι διαβεβαιώσεις του Συμβουλίου ότι πρόκειται για έρευνες ρουτίνας θα ήταν πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτές αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε απειλήσει να πνίξει αυτούς που ενορχήστρωσαν τις ταραχές για να προκαλέσουν κατάρρευση του χρηματιστηρίου. Κατηγόρησε κάποιες εταιρίες ότι ενθαρρύνουν την τρομοκρατία κι ισχυρίστηκε ότι ένα λόμπι των επιτοκίων, με σκοπό την άνοδο των τουρκικών επιτοκίων για κερδοσκοπικούς λόγους, είναι μέρος της συνωμοσίας.

Να σημειώσουμε πως, όσο ανυπόστατες κι αν ακούγονται αυτές οι κατηγορίες, δεν είναι λιγότερο επίφοβες. Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν δικάσει σωρεία από τέτοιες φερόμενες μεγάλες αντικυβερνητικές συνωμοσίες από το 2008, κι εκατοντάδες άτομα έχουν κλειστεί στις φυλακές, κάτω από σαρωτικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους και με την βοήθεια μαρτυριών που ανεξάρτητοι κριτές χαρακτήρισαν ως χαλκευμένες.

Μέσα σ’ αυτήν «παράνοια», η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Η λογική έχει αποδράσει από την γείτονα χώρα, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να συμβούν και τα πιο απρόβλεπτα γεγονότα. Η συνειδητοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης, ότι δεν την υπολογίζουν πλέον, παρουσιάζει την εικόνα του πληγωμένου θηρίου.


Πηγή: Βόρεια

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]