Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αίγυπτος προ εμφυλίου; Αντίπαλες συγκεντρώσεις στο Κάιρο

Πολιτική ανυπακοή από την αντιπολίτευση, «μάρτυρες» υπέρ Μόρσι ζητεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Τελεσίγραφο έστειλε ο στρατός...

Αντίπαλοι και οπαδοί του ισλαμιστή αιγύπτιου προέδρου Μόρσι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, ενώ έχει ήδη εκπνεύσει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τάμαροντ, η οποία τον καλούσε σε παραίτηση μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Σε αντίθετη περίπτωση, το συγκεκριμένο κίνημα, το οποίο κινείται στο χώρο της αντιπολίτευσης και ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την αποπομπή του κ. Μόρσι, έχει προειδοποιήσει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος θα αντιμετωπίσει ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής.
Το τελεσίγραφο του κινήματος έγινε γνωστό τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν ο αιγυπτιακός στρατός απειλήσει ότι θα επέμβει σε περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα δεν λυθεί συμβιβαστικά.

Ο κ. Μόρσι κατέκρινε τη δήλωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «πιθανόν να δημιουργήσει σύγχυση».
Την πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο ενέτεινε και η παραίτηση έξι υπουργών τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ.
Την Τρίτη, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παραιτήθηκαν και οι εκπρόσωποι Τύπου της Προεδρίας και της κυβέρνησης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε κι εκείνη, με τη σειρά της, τον πρόεδρο της Αιγύπτου να προχωρήσει σε έναν «σοβαρό εθνικό διάλογο» για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, εν τω μεταξύ, ενέκρινε τελεσίδικα την απόλυση του γενικού εισαγγελέα τον οποίο είχε διορίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.

Νέες μαζικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις

Όσο πλησίαζε η ώρα για τη λήξη του τελεσιγράφου του κινήματος «Τάμαροντ», οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Μόρσι.
Το πλήθος, ανεμίζοντας σημαίες, χρησιμοποιεί συνθήματα όπως «Ο λαός γκρέμισε το καθεστώς».
Οι συγκεντρωμένοι επευφημούν και στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και έξω από τα προεδρικά μέγαρα στην Ιταχιντίγια και στην Κούμπα, στα βορειοδυτικά της πόλης.
Οι πανεθνικές διαμαρτυρίες οι οποίες διοργανώθηκαν υπό την «ομπρέλα» της Τάμαροντ για τον ένα χρόνο από την εκλογή του κ. Μόρσι έφεραν εκατομμύρια Αιγύπτιους στους δρόμους των πόλεων ολόκληρης της χώρας.
Το κίνημα χαιρέτισε τη δήλωση – διορία του στρατού για λύση εντός 48 ωρών, πριν ο τελευταίος επιβάλει «το δικό του οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».
Το τελεσίγραφο του στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Μαχμούντ Μπαντρ, σημαίνει ότι «ο στρατός πήρε θέση υπέρ του λαού» και ακόμη «διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών σε σύντομο χρόνο».

«Μάρτυρες υπέρ του Μόρσι»

Την Τρίτη, ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο κάλεσε τους οπαδούς της να «μαρτυρήσουν» για να προστατεύσουν την νομιμοποίηση του ισλαμιστή προέδρου.
Τη Δευτέρα, ο Μοχάμεντ Αλ Μπιλτάτζι κάλεσε τα πλήθη των οπαδών του προέδρου να είναι έτοιμα «να πορευτούν στους δρόμους και να γεμίσουν τις πλατείες» προς υποστήριξη του κ. Μόρσι.
«Κανένα πραξικόπημα ενάντια στο νόμιμο πρόεδρο δεν πρόκειται να περάσει, εκτός αν είναι πάνω από τα κορμιά μας», δήλωσε ο κ. Αλ Μπιλτάτζι.
Την Τρίτη, οπαδοί της Αδελφότητας συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από το τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια.

Κατά ενός πραξικοπήματος και η αντιπολίτευση

Η βασική οργάνωση – ομπρέλα της αντιπολίτευσης, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι τάσσεται κατά ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος.
«Εμπιστευόμαστε τη διακήρυξη του στρατού ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική ή να αναλάβει πολιτικό ρόλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στρατιώτες στους δρόμους του Σουέζ

Αιγύπτιοι στρατιώτες, εξάλλου, τραγουδούν εμβατήρια, κάνουν παρέλαση και εκπαίδευση για μάχη, χωρίς οπλισμό, στους δρόμους του Σουέζ, της πόλης πάνω στην ακτή της ομώνυμης διώρυγας, καταδεικνύεται από πλάνα τα οποία μετέδωσε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Τη Δευτέρα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν διορία στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και στην αντιπολίτευση να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, αντίπαλες παρατάξεις διαδηλωτών αντάλλαξαν στους δρόμους της πόλης του Σουέζ πυρά, βεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.
Πηγές του τομέα της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στο Γ’ Σώμα Στρατού ενίσχυσαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας την παρουσία τους μέσα στην πόλη του Σουέζ.
Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν πλέον περιπολώντας θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προστατευτεί και θα προφυλαχθεί από την αναταραχή η ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]