Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Φρένο» στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα βάζει η Τουρκία


Η Τουρκία «πάγωσε» την προσφορά φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, όπως δήλωσαν την Τρίτη Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters, καθώς οι ροές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν σταματήσει, ενώ έχουν μειωθεί από το Ιράν.

Η προμήθεια προς την Ελλάδα διεκόπη, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την παροχή αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, προσέθεσαν πηγές από τον τουρκικό ενεργειακό κλάδο που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι υπάρχουν «τεχνικά προβλήματα» και ότι ζητήθηκε η αύξηση της παροχής αερίου από το Ιράν.

Η διακοπή οφείλεται σε τεχνική βλάβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα του Shah Deniz, δήλωσε αξιωματούχος της BP στο Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για την αποκατάσταση της παραγωγής [...] αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών αυτό το απόγευμα, οπότε και θα ξαναρχίσουν οι εξαγωγές», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας. Το κοίτασμα του Shah Deniz παράγει 25 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εταιρεία Botas προμηθεύει τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η σχετική σύμβαση προβλέπει την προμήθεια αζέρικου αερίου συνολικής ποσότητας 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Η Τουρκία εισάγει 6,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν ή το 16% περίπου της εγχώριας κατανάλωσης.

Επίσης, εισάγει περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα από το Ιράν, με το οποίο έχει διαφορές για τις τιμές.

Εκπρόσωπος της ιρανικής εταιρείας φυσικού αερίου δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα συνεχίζει κανονικά τις εξαγωγές προς την Τουρκία (27 εκατ. κυβικά μέτρα), ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων, είναι πιθανό να υπήρξε μία προσωρινή μείωσης της προσφοράς.

Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ καλύπτει την εγχώρια ζήτηση με βάση τις μακροχρόνιες συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas, την αλγερινή Sonatrach και τις συμβάσεις για υγροποιημένο αέριο από την ελεύθερη αγορά.

Από την εταιρεία, λένε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή αερίου από την Τουρκία.

Την περίοδο της πολύ υψηλής ζήτησης στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, υπήρξε ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από την Botas, η οποία και τελικά διέκοψε τη παροχή στις 18 Ιανουαρίου επιτείνοντας το πρόβλημα. Την επομένη ημέρα η τουρκική εταιρία επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας» για τη διακοπή της παροχής από τις 19 Ιανουαρίου και μετά.

Η ΔΕΠA κινητοποιήθηκε άμεσα για να εξαλείψει κάθε πιθανότητα προβλήματος στην παροχή αερίου προς τους πελάτες της και αύξησε τις ημερήσιες προμήθειες ρωσικού αερίου πάνω από το συμβατικό μέγιστο έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

Επίσης, συμφώνησε με την αλγερινή εταιρεία Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου και διασφάλισε δύο πρόσθετα φορτία ΥΦΑ (από την ελεύθερη αγορά), αξιοποιώντας τις συνεργασίες τις οποίες έχει επί σειρά ετών.

Τα φορτία αυτά ήδη παρελήφθησαν, το πρώτο στις 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο στις 24 Ιανουαρίου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ειναι σαφές οτι η Ελλαδα ειναι ενεργειακά εξαρτώμενη απο τισ παραγωγές χώρες πετρελαιου και φυσικού αερίου. Ετσι μπορούν και μα ς πιέζουν όπως γουστάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίναι σαφές ότι δεν θα αργήσει να βγει το κουνέλι από το ημίψηλο. "Πιέζεστε, ε; Άντε να βγάλετε τώρα τα δικά σας μαύρα χρυσά για να ησυχάσετε".

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]