Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας


Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο (βλ. το προηγούμενο άρθρο μου Το Πρώτο Τάνγκο στην Ευρωζώνη) αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων! Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας. Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η 'γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός:

Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό;

Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν! Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!

Τώρα!

Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

(Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)

* Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: Γ.Βαρουφάκης: «Οι δανειστές φοβούνται περισσότερο τη δική μας χρεωκοπία»

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

17 σχόλια :

  1. Bravo ρε Δάσκαλε! Πές τα μας κι έτσι μπας και ξυπνήσουμε από τον υπνό και διώξουμε αυτόν τον απροσδιόριστο φόβο και την απάθεια που νομίζω διακατέχει πολλούς από εμάς. Έτσι χαλάρα, απλά και κατανοητά να τα λέμε ο ένας στον άλλον, να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα της Ελληνικής κοινωνίας (μην τύχει και κάποιος μας πεί εμάς φτωχούς, πτωχευμένους ίσως. Ποιούς? Εμάς, τους άρχοντες τους απογόνους των αρχαίων μας ενδόξων προγόνων!!! Είναι άλλο να πτωχεύει ένα κράτος-κι άλλο ένας πολίτης ή επιχείρηση ενός κράτους) Επιτέλους να δούμε γρήγορα τα πράγματα αλλιώς. Νομίζω ήρθε ο καιρός, κάτι να αρχίσει να αλλάζει. Εσείς δεν το νομίζετε συμπολίτες μου? Για πόσο ακόμα θα τους αφήνουμε να μας χτυπούν κάτω από την μέση?

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΥΦΥΗΣ,συγκλονιστικός,συγκινητικός,ψυχαναλυτικός!!!!!!!!!!!!!!Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (του δικού μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ....

    ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΟΜΩΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ 'ΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί χάθηκες από την τηλεόραση αρχηγέ?Ακούγαμε και δυο σοβαρές αναλύσεις από το στόμα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι κι αλλιως οι συνταξεις γενικά και οι μισθοί στο δημόσιο θα γίνουν σταδιακά 'πείνας'. Για ποιον επομένως θα πρέπει να μη πτωχεύσουμε και να υποστούμε νέα μνημόνια και νέα δάνεια; Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο για τις ελληνικές τράπεζες και για τους έξω από εδώ Γερμανούς κλπ. Οι ίδιοι μας έβαλαν δωτό πρωθυπουργό ακριβώς για να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να πούμε ΟΧΙ σε όλους όσους εμπαίζουν τη νοημοσύνη μας και παίζουν με τη ζωή μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή να συνεχίσουμε χρεωκοπημένοι με τις ίδιες πολιτικές και πρόσωπα με την συμμετοχή ενός παρακράτους μαφιόζικου τύπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΠΡΑΒΟ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,\.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπράβο Κύριε Βαρουφάκη,
    όμως τώρα είναι αργά για συμβουλές στους ηθικούς αυτουργούς αυτής μας της κατάντιας, και τοποθετούμαι έτσι
    διότι αυτούς ψηφίζαμε για την εκπροσώπισή μας καισ'άυτούς
    επιτρέπουμε να μας ξεπουλούν ακόμη και τώρα.
    αυτή είναι η κατάντια των Ελλήνων σήμερα.
    τώρα τους βολέυει πολύ, ομως μια χρεωκοπεία. Γιατί κάνείς
    δεν τους συμβούλευε να χρεωκοπήσουμε στην αρχή, να εφνιδιαστούν όλοι; τώρα θα μπαίναμε ήδη σε τροχιά ανάπτυξης, αν δεν κάνω λάθος!άσε που δεν θα είχαμε ξεπουληθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ετσι ακριβως .
    Η ΕΛΛΑΣ και οι ΕΛΛΗΝΕΣ = ΕΘΝΟΣ , ειναι το πλουσιοτερο του κοσμου .
    Δεν βλεπετε ποσα χρονια πολεμησαν να μας χρεοκοπησουν και δεν μπορεσαν ; Και αναγκαστηκαν να στησουν ολο αυτο το θεατρο , για να μας κλεψουν την Πατριδα και να εξαφανισουν το γενος;
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΡΒΑΡΟ .
    Ειμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ ! Καιρος ειναι να βγουμε απο τις στανες τους και να τους πεταξουμε στον Καιαδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Βαρουφάκη,πολύ καλά τα λέτε.
    Όμως ξέρετε,ότι έρχεστε σε αντίθεση,με τους εδώ εγκάθετους πραξικοπηματίες που μας κυβερνούν.
    Οι εντολές τους είναι.
    Αποδεκατίσατε τη χώρα, πάρτε τα όλα.
    Φέρτε τα όλα,πάρτε και σεις, το μερίδιο της προδοσίας.
    Όπως και να χει το πράγμα,ο στόχος είναι η αποδόμηση δικαιωμάτων, σμίκρυνση ελλαδικού χώρου,αλλά και εισοδημάτων μας.
    Η απόλυτη λύση, υπέρ των δικαιωμάτων μας ,που πάνε να μας στερήσουν,είναι.
    Η δράση, δυναμικά,αποτρεπτικά, ώστε να μην περάσουν την [νόμιμη] ληστρική επιδρομή τους ,εναντίων των ψηφοφόρων τους-Ελλήνων πολιτών.
    αυτό καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνει.
    θα γίνει???.
    ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΦΙΤΣΑΣ Πρώην Αστυνομικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ας παραμενουμε Ελληνες... να υποσχεθουμε οτι θα κανουμε οτι θελουν, να παρουμε παλι τα λεφτα και μετα να κανουμε οτι λες, μιας και παλι φτωχοι θα ειμαστε!!! TAKE THE MONEY AND RUN λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αναρωτιέμαι αν τα πιστεύει αυτά που λέει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kaλά ολα αλλα εχω ενα ερώτημα σημαντικό .
    Τά δάνεια πού εχουμε πάρει ολοι οι Ελληνες σέ Ευρό
    μέ ποιά ισοτιμία θά το αποπληρώσουμε
    καί ιδιαίτερα τά δάνεια σέ ελβετικό πού οι τράπεζες
    μάς εψησαν νά πάρουμε στό 1.60

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Βαρουφάκη
    Σάς παρακαλώ πείτε μας τί θά γίνει μέ τά δάνεια
    πού εχουμε οι περισοτεροι ΣΈ ΕΥΡΟ καί κυρίως
    αυτά σέ ελβετικό
    Ειναι καλύτερα νά αλλάξουμε τά ελβετικά δάνεια
    σέ ευρώ τώρα με χασούρα η οχι
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Βαρουφάκη, αν είναι τόοοσο εύκολα όπως μας τα λέτε, τότε γιατί ίδρωναν και ξείδρωναν όλοι αυτοί στη βουλή για το αν πρέπεινα ψηφίσουν Ναι ή Οχι; Τι θα είχε να χάσει η πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισε Ναι και δεν ψήφισε Όχι;;; Όλοι αυτοί δηλαδή ήταν τόσο άσχετοι από οικονομικά ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος ίσως ιδιωτικού συμφέροντος;;; που τους έκανε να ψηφίσουν Ναι; Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε; Ποιόν τελικά ευνοεί αυτό το Ναι, αφού δεν ευνοεί τον λαό τον ίδιο, και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ 14 ΦΕΒ. 08.42. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο Κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΣΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΑΝ ΜΕ ΕΝΝΟΕΙΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλα υπαρχουν ακομη μερικοι που πιστευουν οτι αυτοι οι Ιουδες , δεν ειναι Ιουδες ;
    Ακου , γιατι λεει ψηφισαν ετσι οπως ψηφισαν !
    Εχεις καταλαβει τι καρυδιας Εφιαλτες ειναι οι "αντιπροσωποι" του "κυριαρχου" προβατου ;
    Δεν καταλαβες οτι η χουντα , ξεκινησε το '74;
    Οι αλλοι πριν απο αυτους ηταν τουλαχιστον Πατριωτες , γι αυτο και πεθαναν ξυπολητοι αλλα ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ οτι δεν καταχραστηκαν ουτε μια δεκαρα απο τον Ελληνικο λαο .
    Γι αυτο και τους παρεδωσαν μια Ελλαδα , πρωτη σε αναπτυξη στην Ευρωπη , πλουσια σε παραγωγες παντος αγαθου .
    Τουτοι καλεστηκαν να κυβερνησουν μια χωρα θησαυρο με μηδεν σχεδον χρεος και την εκαναν σταχτη .
    Δεν ειναι προβατα που λεει ο συνελλην και δεν ψηφισαν ΝΑΙ επειδη τους σερνουν (που τους σερνουν , οι ανομιες τους) αλλα επειδη ειναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ .
    ΕΜΠΕΔΩΣΤΕ ΤΟ . ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΧΑΖΟ-ΔΙΑ-ΒΟΛΟΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]