Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημοσιονομικές αλήθειες στον αδιέξοδο δρόμο του Γιώργου


Ο Κωνσταντίνος Χρ. Τράκας - Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, εστειλε
την παρακάτω επιστολή στην Καθημερινή.

Στην τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του απολογισμού του κράτους, για το 2009, αναγράφονται και τα ακόλουθα έξοδα:

Πρωτοφανή έξοδα 774.459.245 ευρώ, για την πληρωμή της συμφωνίας, των δύο Swaps, τα οποία συνομολόγησε το ελληνικό Δημόσιο, με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, το έτος 2001, για τη φαινομενική μείωση των τόκων του ελληνικού χρέους. Ζητείται όμως για την αιτία αυτή το ποσό των 5,3 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, ουδεμία ωφέλεια προξενήθηκε στο δημόσιο χρέος της Ελλάδος.

Το εξωφρενικό, όμως, είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο συνομολόγησε και άλλο Swaps για το νέο δάνειο των 110 δισ. ευρώ, πάλι χωρίς πραγματική ωφέλεια για το δημόσιο χρέος.

Θα δούμε την πρόσθετη επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου από το τρίτο αυτό Swap στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για το έτος 2010, που θα υποβληθεί τον Νοέμβριο 2011.

Εξοδα 47.667.325 ευρώ και 94.025.924 ευρώ για την ενεχυρίαση μελλοντικών εσόδων, κατά τα έτη 2001-2019, μετά τους νόμους 2533/1977 και 2642/1998, για τα οποία συστήθηκαν οκτώ ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό, με αρχαιοελληνικές ονομασίες όπως «Αίολος», «Αριάδνη», «Ατλας», ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο με νόμο τη σύνταξη προϋπολογισμών το πολύ για δύο έτη (άρθρο 79 παρ. 6), όχι για 19 έτη.

Εξοδα 713 εκατομμυρίων ευρώ, από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ, συνολικά, μέχρι το 2009, στο ποσόν 25.586.557.349 ευρώ. Οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου πρέπει να παρέχονται με νόμο, όχι με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα άρθρα 79 παρ. 2 και 43 παρ. 5 του Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι τα Swaps και οι εγγυήσεις του Δημοσίου αύξησαν το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού κατά το έτος 2009, στο ποσοστό 15,4%, αλλά ο λόγος αυτός απεκρύβη από την παρούσα κυβέρνηση.

Οσο αυξάνονται τα δάνεια, τόσο αυξάνονται και τα έξοδα και οι προμήθειες των τραπεζών, για τις οποίες κατεβλήθησαν, κατά τα έτη 2006-2009, τα αντίστοιχα ποσά σε ευρώ: 56.573.374 και 71.020.189 και 72.352.787 και 140.716.070.

Η σημερινή πολιτική επί των δημοσίων εξόδων οδηγεί σε διαρκώς χειρότερα αποτελέσματα, με βεβαία την πρόβλεψη της εξαντλήσεως των Ελλήνων για 40 ακόμη έτη. Αφού τα έξοδα των Swaps θα υπερβαίνουν, συνεχώς, το διπλάσιο τίμημα από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Χρειάζεται μια επανεκτίμηση των δημοσίων εξόδων από μηδενική βάση, με σώφρονα λογισμό, κυρίως από τον υπουργό των Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.

Κατόπιν επιβάλλεται από το Σύνταγμα και τη δημοσιονομική επιστήμη να αναζητηθεί το κινούν αίτιον, το οποίο είναι η ετήσια σχέση των ιδίων ή υγιών εσόδων και των δανειακών εσόδων, αφενός, και η ετήσια σχέση των χρεολυσίων και των τόκων των δανείων, αφετέρου, κατά την τελευταία (ελεγμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο) πενταετία.

Κωνσταντίνος Χρ. Τράκας - Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]