Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Financial Times: «Απίθανο να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα στην παρούσα οικονομική συγκυρία»

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 50 δισ ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί οι επενδυτές δεν είναι σε θέση να εξετάσουν θετικά άλλου είδους επενδύσεις σε μια χώρα που ήδη αποφεύγεται η αγορά κρατικών ομολόγων.

Αυτό υποστηρίζεται στην Financial Times και επισημαίνεται ότι υπό άλλες συνθήκες το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα προκαλούσε θαυμασμό. Με δεδομένη όμως την κρίση που βιώνει η Ελλάδα "το σχέδιο κρίνεται απίθανο".

Σίγουρα, οι τιμές των μετοχών των ήδη εισηγμένων εταιρειών, όπως του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σημείωσαν άνοδο την Τρίτη - κατά 6 %και 8,5%, αντίστοιχα.

" Το 16% των μετοχών που προορίζονται για την πώληση του ΟΤΕ αξίζει μόνο 528 εκατ ευρώ και η Deutsche Telekom κατέχει ήδη το 30%, οπότε η πώληση είναι απίθανο να προσελκύσει ανάλογους αγοραστές. Και ακόμα κι αν η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές για τα περιουσιακά της στοιχεία, η Αθήνα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 16 δισ ευρώ μέχρι το 2013. Ο αριθμός των 50 δισ. ευρώ , δεν θα ξεγελάσει κανέναν".

Αυτό το σαρωτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης έχει σχεδιαστεί κυρίως για να αγοράσει η Αθήνα περισσότερο χρόνο ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία, πιστεύει η εφημερίδα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί ένα ουσιαστικό κούρεμα ως αναπόφευκτο.

Η Capital Economics εκτιμά ότι θα χρειαστεί 60% (κούρεμα) για να επανέλθει το χρέος στην Ελλάδα σε βιώσιμο επίπεδο. Ωστόσο, δύο αβεβαιότητες παραμένουν, τονίζει η Financial Times : «πότε θα χρεοκοπήσει και πώς. Δεν υπάρχει προοπτική ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά το επόμενο έτος, όπως προβλεπόταν το περασμένο έτος, ενώ η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει πρόσθετο ποσό ύψους 50 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως το 2013».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]