Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παίρνουν μέτρα ή μας παίρνουν τα μέτρα;


Νέος ορυμαγδός μέτρων - ραπισμάτων σε βάρος των γνωστών υποζυγίων και των "περήφανων γηρατειών"
  • Γράφει ο Πολύβιος Πετρόπουλος*
Λένε πως «σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν». Κάτι παρόμοιο επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων γονιών, παππούδων και γιαγιάδων μας. Αφού τους συμπίεσε διπλά προ μηνών μειώνοντας την κύρια σύνταξή τους και ακριβαίνοντας τα βασικά τους τρόφιμα με την αύξηση του ΦΠΑ, έρχεται τώρα να τους «περιποιηθεί» με νέα πολλαπλή συμπίεση, με μείωση των επικουρικών τους συντάξεων, ακριβαίνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος διατροφής τους (με νέα αύξηση του ΦΠΑ) και θέρμανσής τους (με αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης). Και αλλοίμονό του αν… καπνίζει ο παππούς… Ούτε βέβαια αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον αντίκτυπο αυτής της περαιτέρω μείωσης στην κατανάλωση, άρα και στα έσοδα του δημοσίου.

Και τί λέει στο θέμα των συντάξεων η ΝΔ; Τις μεν επικουρικές ούτως ή άλλως σχεδίαζε η ΝΔ να τις μειώσει από εποχής Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Για δε τις κύριες συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, μας είπε πρόσφατα στο Ζάππειο ΙΙ ότι θα τις επαναφέρει στα προηγούμενα …πλουσιοπάροχα επίπεδα, αλλά μόνο για συντάξεις μέχρι 700 ευρώ/μη. Άρα με το άθροισμα των δύο μίνι συντάξεων, και με την άνοδο των τιμών, χωρίς ετήσιες τιμαριθμικές έστω αναπροσαρμογές, πάλι θα έχουν μείωση οι άνθρωποι αυτοί, κι αν μπορούν ας ζήσουν, ή αλλιώς ας πεθάνουν. Και βέβαια ο …πλούσιος συνταξιούχος π.χ. των 710 ευρώ/μη θα παίρνει επί ενδεχόμενης κυβερνήσεως ΝΔ λιγότερα από εκείνον των 700!!!

Εξακολουθεί επίσης να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση (δεν θέλω να πιστεύω ότι το έγκλημα είναι εκ προμελέτης…) αυτό που σωρεία επιστημονικών μελετών διακεκριμένων οικονομολόγων, αλλά και αυτού του ΔΝΤ, έχουν αποδείξει ότι δηλαδή η λεγόμενη «δημοσιονομική προσαρμογή» πρέπει να προέρχεται κυρίως από την μείωση των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και πολύ λιγότερο από αυξήσεις φόρων. Έτσι συνεχίζει και επαυξάνει την φοροεπιδρομή με την απίθανη Ελληνική ευρεσιτεχνία των «τεκμηρίων», την μείωση των φοροαπαλλαγών, καθώς και τις νέες επιβαρύνσεις και «εισφορές» που προετοιμάζει επί των ακινήτων, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν την «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με την φορολόγηση των ακινήτων, δεν αντιλαμβάνονται το τόσο απλό και αυτονόητο, ότι δηλαδή η κατοχή ακινήτου/ων που δεν αποφέρουν εισόδημα (πραγματικό, όχι τεκμαρτό) δεν σημαίνει απαραίτητα και φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη. Αλλά αν έχουν το «βίτσιο» της υπερφορολόγησης των ακινήτων, γιατί δεν πάνε εκεί που υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, λ.χ. σ’ ένα προοδευτικό πρόσθετο φόρο (surtax) στα μεγάλα εισοδήματα από ενοίκια των μεγαλο-ραντιέρηδων ή σ’ ένα φόρο υπεραξίας κατά την μεταβίβαση μεγάλης αξίας ακινήτων, λαμβανομένης βέβαια πάντα υπ’ όψιν και της μείωσης της αγοραστικής αξίας του νομίσματος στο μεσοδιάστημα μεταξύ αγοράς και μεταπώλησης του ακινήτου;

Και τί προτείνει η ΝΔ στο θέμα της φορολογίας; Δραστική μείωση των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο (δηλαδή στους έχοντες και κατέχοντες, όπως λέμε) η οποία δήθεν θα φέρει άμεσα και ως δια μαγείας την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Όσο την έφερε και στην Βουλγαρία…Ξεχνούν ή αγνοούν φαίνεται ότι η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο, ή κυρίως, από την χαμηλή φορολόγηση, και ότι είναι υπόθεση μακροχρόνια. Και δεν μας λένε πώς θα υποκαταστήσουν την απώλεια δημοσίων εσόδων στο αμέσως επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει η ανάπτυξη, εάν έρθει. Και το πιο εξωφρενικό για δεξιό ή κεντροδεξιό ή φιλελεύθερο κόμμα: Δεν συμφωνούν με απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα δεν θέλουν την μείωση του αμαρτωλού και υπερτροφικού Ελληνικού κράτους. Κι όπως ξέρουμε έχουμε υπερ-2-πλάσιο δημόσιο τομέα (σε σχέση με τον πληθυσμό) από άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Κι έτσι οι πολιτικοί μας των δύο μεγάλων κομμάτων έγιναν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Γιατί ακόμα και ο P.Thomsen, του «τρισκατάρατου» (κατά πολλούς) ΔΝΤ, τους είπε (στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι) ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε επιβολή νέων φόρων, αλλά δραστική μείωση του κράτους. Και βέβαια οι πάντες μας συνιστούν άμεσες αποκρατικοποιήσεις (επιχειρήσεων και ακινήτων), καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές εδώ και τώρα, κι όχι μόνο με τα …λόγια.

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ…

* Πρώην καθηγητής οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων σε Αμερικανικά πανεπιστήμια
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]